Wysłany: 2005-01-17, 10:21 Czy to wieloporek gwiaĽdzisty?
Ostatnio to jest 30 XII w województwie Podkarpackim napotkałem na bardzo dla mnie ciekawego grzyba. Przypomona mi on Myriostoma coliforme (wieloporek gwiaĽdzisty). Może kto na forum potrafi to oznaczyć.
Zajrzałem do ksi?żki "Grzyby i ich oznaczanie" B. Gumińskiej i W. Wojewody. Opis wieloporka gwiaĽdzistego pasuje do zdjęcia i raczej Twoje rozpoznanie jest trafne. Nie znam się jednak na grzybach zbyt dobrze i sam pewnoci nie mam. Wieloporek gwiaĽdzisty jest w Polsce bardzo rzadki, był stwierdzony dotychczas w okolicach Torunia (informacja z ww. ksi?żki).
[ Dodano: 23 Sty 2005 01:53 pm ]
To jeszcze popisze sie troche nieznajomoscia grzybow. Pierwszy, oczywiscie workowiec - jakby Helvella crispa... Drugi - nie mam pojęcia, trzeci - może promieniak wilgociomierz? Bo na gwiazdosza za wielki. Gwiazdosze zreszta tez kiedys zapodam...
108.jpg
Plik ściągnięto 775 raz(y) 49.11 KB
112.jpg
Plik ściągnięto 775 raz(y) 47.17 KB
29.jpg
Plik ściągnięto 775 raz(y) 53.15 KB
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
Witam, pierwsze zdjęcie rozpoznaje natychmiast, to jest Piestrzenica kędzierzawa, drugie, nie znam, nigdy nie widziałem, ale trzecie wygl?da mi na staregdo Gwiazdosza. Niestety jaki gaunek gwiadosza to nie powiem.
_________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Ciesielski
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum