Daje temat tu, bo ie wiem gdzie go dać. To co znalazłem wygląda mi na gniazda (wylęgarnie) jakiś owadów, ale równie dobrze może być owocnikami grzyba, śluzowcem lub owocostanem rośliny zielnej...nie mam pojęcia co to jest i proszę o pomoc. Natrafiłem na to przypadkiem, będąc z synkiem i psem na spacerze po Górze Św. Marcina w Tarnowie. Zdjęcia niestety robione "do lampy" bo nie miałem statywu a na dodatek pies wskakiwał mi albo na plecy, albo na aparat albo (o zgrozo) na fotografowany obiekt.
Popatrzcie sami - liczę też że po ustaleniu co jest na fotografiach admin przeniesie watek w stosowne miejsce.
_________________ świat widziany w powiększeniu, wcale nie wydaje się taki mały
Dzięki za info. Niestety część z grzybów zniszczył właściciel pola :-( Zostały już tylko dwa duże osobniki i jeden malutki, którego nie było widać na fotkach.
A nie byłby to może Pseudohydnum gelatinosum - Galaretek kolczasty? Trochę ciemny osobnik stąd nie mam pewności...
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
Grzyb epiksyliczny porastający martwe drewno sosnowe. Tak mi wyszło z oznaczenia.
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum