i ja kolejną seryjkę zapodam
wszystkie znalezione w parku miejskim w Środzie Wielkopolskiej, mam nadzieję, że zdjęcia wystarczająco dobre żeby to oznaczyć...? tego brązowego nie dało się inaczej bo na wysokości 3 metrów rośnie
GRZYB2.gif
Plik ściągnięto 33 raz(y) 136.91 KB
GRZYB.gif
Plik ściągnięto 25 raz(y) 142.61 KB
grzybek3.gif i od spodu :)
Plik ściągnięto 23 raz(y) 131.24 KB
grzybek2.gif
Plik ściągnięto 23 raz(y) 97.58 KB
grzybek.gif
Plik ściągnięto 23 raz(y) 143.55 KB
_________________ Maciej Szajda
Poznańska Grupa OTOP
www.otop.org.pl
2 pierwsze zdjęcia są za kiepskie, żeby wiarygodnie oznaczyć. Na trzech pozostałych jest Auricularia auricula-judae uszak bzowy.
Jak robicie zdjęcia grzybów do oznaczenia, to muszą być na nich wyraźnie widoczne charakterystyczne cechy!!! Hymenofory, trzony, dojrzałe owocniki, powierzchnie kapelusza itp., czasem pomocny jest przekrój, zapach. Warto podawać miejsce i czas znalezienia, opisać podłoże na jakim grzyb rośnie
przepraszam, nie znam sie na grzybach i nie wiem na co trza uwagę zwracać zdjęcia zrobione kilka dni temu a grzyb na pierwszych 2 zdjęciach rośnie na ściętym pniu w dość wilgotnym i zacienionym miejscu! zapachu nie sprawdzałem bo nie wpadłem na to
Poznańska Grupa OTOP
www.otop.org.pl
przepraszam, nie znam sie na grzybach i nie wiem na co trza uwagę zwracać
Nie przepraszaj. Ale naprawdę fotka pierwszego grzyba jest zbyt mało szczegółowa. Jeśli miałabym zgadywać , powiedziałabym że to Auricularia mesenterica uszak skórnikowaty, ale to strzał. Przyjrzyj się temu grzybkowi w sieci i sam oceń.
hmm... sprawdziłem w necie, ale nie znalazłem zbyt wielu zdjęć dlatego ciężko mi jednoznacznie powiedzieć, że to właśnie ten gatunek a ponieważ jest on chroniony to chciałbym mieć jego prawidłowe oznaczenie Milva, jakie zdjęcia musiałbym zrobić i na co zwrócić uwagę aby dało się oznaczyć tego grzybka?
Poznańska Grupa OTOP
www.otop.org.pl
Przede wszystkim zdjęcia ostre i z bliższej odległości i co ważne: bez lampy błyskowej (zaburza kolorystykę). W tym wypadku: powierzchnia owocnika z góry i od spodu. Najlepiej ujęcia kilku owocników. Jeśli dasz radę ocenić: czy pieniek drzewa liściastego, czy iglaka. Dotkinj owocik - sprawdź konsystencję: czy jest twardy, czy miękki. Sprawdź w jaki sposób jest przyrośnięty do pniaczka, czy ma choćby krótki trzonek.
Nie jestem ekspertem i jak pisałam, ten gatunek to strzał. To może być coś zupełnie innego. Np. jakiś łyczknik Panellus sp.
Na 100% można określić rodzaj - Sarcoscypha, czyli czarka. Mamy do wyboru dwa gatunki, ale żeby stwierdzić, z którym tu mamy do czynienia, przydałoby sie wiedzieć, gdzie grzyb został znaleziony (która okolica kraju), na drewnie jakiego gatunku wyrastał. Może wówczas da sie ustalić. A w ogóle, to by się przydało mikroskopowanie
gdzie grzyb został znaleziony (która okolica kraju), na drewnie jakiego gatunku wyrastał.
grzyb znaleziony w okolicach Krakowa (ok 25 km na zachód od Krakowa ), niestety nie potrafię powiedzieć na 100 % na jakim drewnie (nie przyglądałam się dokladniej tej gałązce), w tej okolicy rosną buki i dęby, patrząc na zdjęcie, obstawiłabym tego pierwszego
_________________ "Tylko milczenie
jest właściwym językiem
w obcowaniu z nimi
Tylko w wielkiej ciszy
słyszy się ich głos
dziś nad Pilicą też znaleźliśmy czarki, dużo czarek, ale jak mówił Marfu - oba gatunki odróżnia się mikroskopowo
czarki.JPG
Plik ściągnięto 174 raz(y) 27.82 KB
_________________ Tomasz Figarski "P.P.Ps"
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
Niestety tak - bez mikroskopu można co najwyżej określić gatunek "w przybliżeniu", pewności nie będzie. Ale z tego co wiem, współczesne dane mówią o tym, że czarka austriacka wyrasta sobie w górach i na pogórzu na przedwiośniu i wiosną na olszy szarej, wierzbach i klonach, natomiast czarka szkarłatna - może pojawić już jesienią, jest mnie wybredna, jeśli chodzi o substrat, na którym rośnie (generalnie - gatunki liściaste), a poza tym - występuje na nizinach i pogórzu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum