FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Wiacek
2007-02-19, 20:30
Grzyby do oznaczenia
Autor Wiadomość
lagopus 

Wysłany: 2008-01-24, 17:09   

i ja kolejną seryjkę zapodam ;)
wszystkie znalezione w parku miejskim w Środzie Wielkopolskiej, mam nadzieję, że zdjęcia wystarczająco dobre żeby to oznaczyć...? tego brązowego nie dało się inaczej bo na wysokości 3 metrów rośnie :/

GRZYB2.gif
Plik ściągnięto 33 raz(y) 136.91 KB

GRZYB.gif
Plik ściągnięto 25 raz(y) 142.61 KB

grzybek3.gif
i od spodu :)
Plik ściągnięto 23 raz(y) 131.24 KB

grzybek2.gif
Plik ściągnięto 23 raz(y) 97.58 KB

grzybek.gif
Plik ściągnięto 23 raz(y) 143.55 KB

Milva 

Wysłany: 2008-01-25, 20:20   

2 pierwsze zdjęcia są za kiepskie, żeby wiarygodnie oznaczyć. :/ Na trzech pozostałych jest Auricularia auricula-judae uszak bzowy. :)

Jak robicie zdjęcia grzybów do oznaczenia, to muszą być na nich wyraźnie widoczne charakterystyczne cechy!!! :idea: Hymenofory, trzony, dojrzałe owocniki, powierzchnie kapelusza itp., czasem pomocny jest przekrój, zapach. Warto podawać miejsce i czas znalezienia, opisać podłoże na jakim grzyb rośnie :idea: :)

lagopus 

Wysłany: 2008-01-25, 20:50   

:oops:
przepraszam, nie znam sie na grzybach i nie wiem na co trza uwagę zwracać :/ zdjęcia zrobione kilka dni temu a grzyb na pierwszych 2 zdjęciach rośnie na ściętym pniu w dość wilgotnym i zacienionym miejscu! zapachu nie sprawdzałem bo nie wpadłem na to :/

Milva 

Wysłany: 2008-01-25, 22:16   

maciek31-88 napisał/a:
przepraszam, nie znam sie na grzybach i nie wiem na co trza uwagę zwracać

Nie przepraszaj. :) Ale naprawdę fotka pierwszego grzyba jest zbyt mało szczegółowa. :) Jeśli miałabym zgadywać :P , powiedziałabym że to Auricularia mesenterica uszak skórnikowaty, ale to strzał. Przyjrzyj się temu grzybkowi w sieci i sam oceń. :)

lagopus 

Wysłany: 2008-01-26, 07:59   

Milva napisał/a:
Auricularia mesenterica uszak skórnikowaty

hmm... sprawdziłem w necie, ale nie znalazłem zbyt wielu zdjęć :/ dlatego ciężko mi jednoznacznie powiedzieć, że to właśnie ten gatunek :/ a ponieważ jest on chroniony to chciałbym mieć jego prawidłowe oznaczenie :)
Milva, jakie zdjęcia musiałbym zrobić i na co zwrócić uwagę aby dało się oznaczyć tego grzybka? :roll:

Milva 

Wysłany: 2008-01-26, 15:52   

Przede wszystkim zdjęcia ostre i z bliższej odległości i co ważne: bez lampy błyskowej (zaburza kolorystykę). :) W tym wypadku: powierzchnia owocnika z góry i od spodu. Najlepiej ujęcia kilku owocników. Jeśli dasz radę ocenić: czy pieniek drzewa liściastego, czy iglaka. Dotkinj owocik - sprawdź konsystencję: czy jest twardy, czy miękki. :) Sprawdź w jaki sposób jest przyrośnięty do pniaczka, czy ma choćby krótki trzonek. :)

Nie jestem ekspertem i jak pisałam, ten gatunek to strzał. To może być coś zupełnie innego. Np. jakiś łyczknik Panellus sp. :oops:

Masz tu kilka fotek Auricularia mesenterica z sieci: :)
http://www.grzyby.pl/foto/02/021130-4742_1.jpg
http://grzyby.strefa.pl/A...esenterica.html
http://www.nahuby.sk./ima...k2007_56423.jpg
http://www.nahuby.sk./ima...ar2004_9244.jpg
http://www.mycobel.be/pho...a_(yd)_8049.jpg
http://champignons.mosell...senterica_1.jpg

rubin 

Wysłany: 2008-01-29, 15:43   

Co to za grzybki? Pełno ich teraz na polach

grzyqb.jpg
Plik ściągnięto 22 raz(y) 55.91 KB

grzyb.jpg
Plik ściągnięto 23 raz(y) 51.01 KB

Milva 

Wysłany: 2008-01-31, 12:16   

rubin napisał/a:
Co to za grzybki?

To może być Tubaria furfuracea trąbka zimowa, ale aby mieć pewność, trzeba się przyjrzeć grzybkowi pod mikroskopem. :) Może być też jakaś Galerina sp..

aZdn 

Wysłany: 2008-02-13, 22:27   

a ja dzis w olsie coś takiego znalazłem ... to jakas kustrzebka?

grz1.jpg
Plik ściągnięto 21 raz(y) 103.1 KB

grz2.jpg
Plik ściągnięto 25 raz(y) 142.23 KB

Justyna K 

Wysłany: 2008-03-09, 15:44   

Nie wiem, czy to jest porost (brodaczka?) czy grzyb (nie znam się :P ). Zdjęcia nie moje, przedstawiają tę samą "roślinę".

broda 2.JPG
Plik ściągnięto 19 raz(y) 28.52 KB

broda1.JPG
Plik ściągnięto 20 raz(y) 26.23 KB

Kalina 

Wysłany: 2008-03-09, 20:43   

bardzo proszę o oznaczenie tego pięknego grzybka :) średnica około 2 cm (zdjęcie niestety zrobione komórką)
z góry dziękuję :]

coto.JPG
Plik ściągnięto 21 raz(y) 64.26 KB

Tylko w wielkiej ciszy
słyszy się ich głos

Czasami"

Skomor 

Wysłany: 2008-03-09, 21:16   

Na 100% można określić rodzaj - Sarcoscypha, czyli czarka. Mamy do wyboru dwa gatunki, ale żeby stwierdzić, z którym tu mamy do czynienia, przydałoby sie wiedzieć, gdzie grzyb został znaleziony (która okolica kraju), na drewnie jakiego gatunku wyrastał. Może wówczas da sie ustalić. A w ogóle, to by się przydało mikroskopowanie ;)

Kalina 

Wysłany: 2008-03-09, 22:06   

Skomor, dzięki :)
Skomor napisał/a:
gdzie grzyb został znaleziony (która okolica kraju), na drewnie jakiego gatunku wyrastał.
grzyb znaleziony w okolicach Krakowa (ok 25 km na zachód od Krakowa ), niestety nie potrafię powiedzieć na 100 % na jakim drewnie (nie przyglądałam się dokladniej tej gałązce), w tej okolicy rosną buki i dęby, patrząc na zdjęcie, obstawiłabym tego pierwszego ;)
Tylko w wielkiej ciszy
słyszy się ich głos

Czasami"

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2008-03-09, 23:13   

dziś nad Pilicą też znaleźliśmy czarki, dużo czarek, ale jak mówił Marfu - oba gatunki odróżnia się mikroskopowo

czarki.JPG
Plik ściągnięto 174 raz(y) 27.82 KB

"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.

Skomor 

Wysłany: 2008-03-10, 09:16   

Niestety tak - bez mikroskopu można co najwyżej określić gatunek "w przybliżeniu", pewności nie będzie. Ale z tego co wiem, współczesne dane mówią o tym, że czarka austriacka wyrasta sobie w górach i na pogórzu na przedwiośniu i wiosną na olszy szarej, wierzbach i klonach, natomiast czarka szkarłatna - może pojawić już jesienią, jest mnie wybredna, jeśli chodzi o substrat, na którym rośnie (generalnie - gatunki liściaste), a poza tym - występuje na nizinach i pogórzu.

Odpowiedz do tematu