To ja mam, w zwi?zku z powyzszym, propozycję do Administratorów Forum - załóżcie w dziale RO?LINY temat grzyby i będzie w porz?dku. W końcu nt. grzybów też można czasem podyskutować...
to ja proponuję inaczej - może po prostu dodam na razie do nazwy forum "... i grzyby", a jak się grzybiarzy najdzie więcej to może i nowe subforum się stworzy?
Bardzo fajna stronka, dzięki. Klucz też jest całkiem nieĽle skonstruowany. Tylko, że nie posiadam CD do klucza i przez to nie mogę obejrzeć większoci zdjęć. St?d moja proba o pomoc w identyfikacji.
Maćku, wydaje mi się jednak, że to nie goryczak. Na jego trzonie, szczególnie w górnej częci, znajduje się charakterystyczna dla tego gatunku siateczka. Grzyb ze zdjęcia takiej nie posiada. Wydaje mi się, że jest to raczej jaki gatunek koĽlarza: grabowy, czarny, babka lub szarozielony, ale nie jestem tego pewien. Michale Z., napisz jakie drzewa rosły w jego pobliżu?
Na jego trzonie, szczególnie w górnej częci, znajduje się charakterystyczna dla tego gatunku siateczka. Grzyb ze zdjęcia takiej nie posiada. Wydaje mi się, że jest to raczej jaki gatunek koĽlarza
Też mam takie w?tpliwoci. Do koĽlarza nie pasuje mi rózowawe zabarwienie hymenoforu - takie ma włanie goryczak. Ale z t? siateczk? na trzonie to być może masz rację - trochę nie pasuje do goryczaka. Choć w jednym atlasie znalazłem: "trzon z mocno zarysowan? ciemn? siateczk? o szerokich okach"
Może to być jednak koĽlarz babka- Leccinum scabrum
Na dwoje babka wróżyła - faktycznie pomogły by trochę gdyby Michał Z podał drzewostan w jakim rósł ten grzyb.
To chyba jeszcze bardziej utrudni identyfikację. Na wymienionej już wczeniej stronie internetowej (też niestety nie posiadam CD do niej) przeczytałem, że sporód koĽlarzy pod bukami ronie bruzdkowany. Ale on ze względu na inny wygl?d odpada. Najbardziej prawdopodobny koĽlarz babka tworzy mikoryzę z brzozami i jeli w pobliżu one nie występowały, to także powinno się go skrelić. Jednym słowem skomplikowana sprawa.
Najbardziej prawdopodobny koĽlarz babka tworzy mikoryzę z brzozami i jeli w pobliżu one nie występowały, to także powinno się go skrelić.
Brzozy rosły w pobliżu. A zważywszy, że, jak pisałem wczeniej, grzyb rósł na skraju torfowiska, i na samym torfowisku jak i w jego okolicy brzóz nie brakowało.
Przyznam, że nie spodziewałem się, że identyfikacja tych grzybów będzie taka problematyczna. Kłaniam się więc nisko wszystkim znawcom grzybów
indentyfikacja grzybów ze zdjęć jest zawsze problematyczna. Poza paroma gatunkami, o bardzo charakterystycznych cechach, okrelenie przynaleznoci taksonomicznej wiekszoci wymaga, oprócz popatrzenia na zdjęcie również wielu innych analiz np ocene kolotu mi?ższu po nacinieciu, czy stwierdzenie czy grzyb posiada sok itp. Poza tym nawet subtelne różnice w barwie grzyba - np spowodowane użyciem lampy błyskowej, mog? wprowadzić w bł?d. Przy identyfikacji hub równiez waże jest aby był to prawidłowo rozwinięty owocnik - bo np ten "żółciak siarkowy" czy "skórnik szorstki" to ze zdjęcia nie da się na 100% okrelić czy to faktycznie te gatunki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum