Oznaczam nowe gatunki grzybów, spotykam te same ale większość z nich występuje na brzozach. Czy ktoś wie dlaczego grzyby pasożytnicze najczęściej występują na brzozach ?
o widzisz!!! dzieki, zgadza sie...inaczej zwana monetka kleista... i rzeczywiscie ma polysk jak glue...w atlasach ktore mam sa beznadziejne fotki...pozdrowionka Felix
Niestety jestem daleko poza domem i nie mam jak oznaczyć tych grzybków i śluzowców. Część nie oznaczycie na pewno, ale niektóre jak muchomor są proste, ale ja nie dam rady bez atlasu.... A na internecie jest co prawda atlas, ale nie mam go wykupioego i tak co 2 gatunek nie widzę żadnych fotek. Z góry dziękuję za wszelką pomoc!!! Oraz zapraszam do oglądnięcia innych, ale oznaczonych fotek. Czasem oznaczenie trwało dniami i tygodniami. Przeglądało się po kolei wszystkie zdjęcia, aż się trafiło na podobny i sprawdzało nazwę...
_________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Ciesielski
Ten drugi to pięknoróg lepki Calocera viscosa.
Jeśli chodzi o pierwsze zdjęcie, to jak wyżej - nie widać na fotkach wyraźnie trzonu, a to on jest w tym wypadku podstawa do oznaczenia. Trzeba robić więcej dokładnych zdjęć, jeśli ktoś ma oznaczać z nich gatunki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum