Ustawa o Ochronie Przyrody:
Art. 15.
1. W parkach narodowych oraz w rezerwatach przyrody zabrania się:
5) pozyskiwania, niszczenia lub umylnego uszkadzania rolin oraz grzybów
Oczywicie minister rodowiska może także zezwolić na odstępstwa od tego zakazu.
Wszystko zalezy od tego, co jest napisane w rozporzadzeniu o utworzeniu rezerwatu. W ustawie mamy wymienione mozliwosci, a w konkretnym rozporzadzeniu, dotyczacym konkretnego rezerwatu, wymienione sa te, ktore w nim obowiazuja.
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
Wszystko zalezy od tego, co jest napisane w rozporzadzeniu o utworzeniu rezerwatu. W ustawie mamy wymienione mozliwosci, a w konkretnym rozporzadzeniu, dotyczacym konkretnego rezerwatu, wymienione sa te, ktore w nim obowiazuja.
Oj widać ze kto nie odrobił lekcji z nowej ustawy - od dnia 1 maja 2005 na terenie rezerwatów przyrody obowi?zuj? wszystkie zapisy wymienione w przedmiotowej ustawie. A nie tylko te wymienione w rozporz?dzeniu. Co wiecej przy powoływaniu rezerwatów nie wybiera się już zakazów i nie umieszcza w rozporz?dzeniu - obowi?zuj? wszytkie wymienione w ustawie.
Co do grzybów - na terenie rezerwatów nie można zbirać grzybów. Ba nie można sie po nich poruszać poza wyznaczonym szlakami - czyli jeli organ ustanawiaj?cy rezerwat nie wyznaczył szlaków to obiekt nalezy traktować jako zamknięty dal zwiedzaj?cych. Takie s? interpretacje przepisów z DOP Ministerstwa ?rodowiska.
Mam pytanie... A jeżeli na terenie rezerwatu można było (przed 2005) wędkować, czy teraz jest to zabronione?
zgodnie z now? ustaw?- nie. Nie mozna równiez eksploatować jaskiń czy wydobywać torfu - mimo że ich tam nie ma - ot takie bzdury ustawowe. Budzi to czesto wiele sprzeciwów wród miejscowej ludnoci - czesto bowiem rezerwat powstał dlatego iż ówczesny WKP nie umiecił takiego zakazu w spisie dla rezerwatu. Nowa ustawa to zlikwidowała. Obowi?zuje pełen katalog zakazów wymieniony w ustawie.
Przeczytałem zapisy ustawy o zakazach obowiazujacych w parkach narodowych i rezerwatach i sprawa wydaje się przedstawiać trochę inaczej. Przy kilku punktach (miedzy innymi: poruszanie się po rezerwacie, zbieranie grzybów, połów ryb) s? generalne zakazy, ale jednoczenie mog? być wyznaczone trasy lub obszary gdzie one nie obowi?zuj?. Miejsca te wyznacza organ powołuj?cy park (albo dyrektor parku ) lub rezerwat i s? one ujęte w planach ochrony.
Jestem zdania, że zapisy ustawy się zmieniły, ale nadal na jednych fragmentach rezerwatu zbieranie grzybów czy wędkowanie moze być zakazane a na innych dozwolone.
Miejsca te wyznacza organ powołuj?cy park (albo dyrektor parku ) lub rezerwat i s? one ujęte w planach ochrony.
A pokaż mi PN czy rezerwat który ma plan ochrony - aktualny i obowi?zuj?cy. Zreszt? w?tpię że w jakimkolwiek planie zostanie to ujęte pozytywnie. Poza tym rezerwaty i PN to co koło 2% powierzchni kraju - wiec na pozostałych 98% można zbierać grzyby ile się chce.
Owszem - tak jak piszesz w planie ochrony można takie rejony wyznaczyć - póki ich nie ma - a nie ma zierać grzybów nie wolno - co wiecej tak jak piszesz jesli nie zostały wyznaczone - przez organ ustanawiaj?cy dany rezerwat lub PN trasy do zwiedzania - trzymajh?c się litery prawa na teren rezerwatów nie można nawet wejc.
co wiecej tak jak piszesz jesli nie zostały wyznaczone - przez organ ustanawiaj?cy dany rezerwat lub PN trasy do zwiedzania - trzymajh?c się litery prawa na teren rezerwatów nie można nawet wejc.
Tutaj pojawia się kolejny problem, choć powiem szczerze, że nawietlany przeze mnie nieco dla zabawy. Jeli to co napisal Grzegorzb jest prawd? (w co bynajmniej nie w?tpie, ale nie mam możliwoci zajrzenia do ustawy - jestem poza domem a internet mi dziala jak żólw), to oznacza to, że nie można również poruszać się po tych rezerwatach i PN przez które przebiegaj? znakowane szlaki turystyczne, bo chyba (jeli jest inaczej niech mnie kto poprawi) nie s? one wyznaczane przez organ ustanawiaj?cy PN czy rezerwat.
Nie przygl?dalem się nigdy rozporz?dzeniom ustanawiaj?cym np. PN więc nie wiem jak tam jest to ujęte, ale na przyklad czy w wietle obecnie obowi?zuj?cej ustawy o ochronie przyrody poruszanie się dla przykladu po Tatrzańskim PN po szlakach turystycznych jest zgodne z prawem?
Nie pamiętam dokladnie jak ten konkretny zakaz jest ujęty w ustawie. Czy jest tam mowa o zakazie poruszania się poza szlakami do tego wyznaczonymi, czy może dodatkowo podana jest kwalifikacja podmiotu który owe trasy ma wyznaczać i w jakim dokumencie ma je wyznaczyć. Jeli w ustawie jest to drugie rozw?zanie, to przyznam, że sprawa może być od cile prawnej strony nieco komiczna...
_________________ FACTA NON PRAESUMUNTUR, SED PROBANTUR
Faktów się nie domniemywa, lecz je udowadnia
Witam.
Fragment ustawy - tak aby było wiadomo o czym dyskutujemy:
(mam nadzieję ze post nie jest zbyt obszerny)
"Art. 15. 1. W parkach narodowych oraz w rezerwatach przyrody zabrania się:
1) budowy lub rozbudowy obiektów budowlanych i urz?dzeń technicznych, z wyj?tkiem obiektów i urz?dzeń służ?cych celom parku narodowego albo rezerwatu przyrody;
2) rybactwa, z wyj?tkiem obszarów ustalonych w planie ochrony albo w zadaniach ochronnych;
3) chwytania lub zabijania dziko występuj?cych zwierz?t, zbierania lub niszczenia jaj, postaci młodocianych i form rozwojowych zwierz?t, umylnego płoszenia zwierz?t kręgowych, zbierania poroży, niszczenia nor, gniazd, legowisk i innych schronień zwierz?t oraz ich miejsc rozrodu;
4) polowania, z wyj?tkiem obszarów wyznaczonych w planie ochrony lub zadaniach ochronnych ustanowionych dla rezerwatu przyrody;
5) pozyskiwania, niszczenia lub umylnego uszkadzania rolin oraz grzybów;
6) użytkowania, niszczenia, umylnego uszkadzania, zanieczyszczania i dokonywania zmian obiektów przyrodniczych, obszarów oraz zasobów, tworów i składników przyrody;
7) zmiany stosunków wodnych, regulacji rzek i potoków, jeżeli zmiany te nie służ? ochronie przyrody;
8) pozyskiwania skał, w tym torfu, oraz skamieniałoci, w tym kopalnych szcz?tków rolin i zwierz?t, minerałów i bursztynu;
9) niszczenia gleby lub zmiany przeznaczenia i użytkowania gruntów;
10) palenia ognisk i wyrobów tytoniowych oraz używania Ľródeł wiatła o otwartym płomieniu, z wyj?tkiem miejsc wyznaczonych przez dyrektora parku narodowego, a w rezerwacie przyrody - przez organ uznaj?cy obszar za rezerwat przyrody;
11) prowadzenia działalnoci wytwórczej, handlowej i rolniczej, z wyj?tkiem miejsc wyznaczonych w planie ochrony;
12) stosowania chemicznych i biologicznych rodków ochrony rolin i nawozów;
13) zbioru dziko występuj?cych rolin i grzybów oraz ich częci, z wyj?tkiem miejsc wyznaczonych przez dyrektora parku narodowego, a w rezerwacie przyrody - przez organ uznaj?cy obszar za rezerwat przyrody;
14) amatorskiego połowu ryb, z wyj?tkiem miejsc wyznaczonych w planie ochrony lub zadaniach ochronnych;
15) ruchu pieszego, rowerowego, narciarskiego i jazdy konnej wierzchem, z wyj?tkiem szlaków i tras narciarskich wyznaczonych przez dyrektora parku narodowego, a w rezerwacie przyrody - przez organ uznaj?cy obszar za rezerwat przyrody;
16) wprowadzania psów na obszary objęte ochron? cisł? i czynn?, z wyj?tkiem miejsc wyznaczonych w planie ochrony oraz psów pasterskich wprowadzanych na obszary objęte ochron? czynn?, na których plan ochrony albo zadania ochronne dopuszczaj? wypas;
17) wspinaczki, eksploracji jaskiń lub zbiorników wodnych, z wyj?tkiem miejsc wyznaczonych przez dyrektora parku narodowego, a w rezerwacie przyrody - przez organ uznaj?cy obszar za rezerwat przyrody;
18) ruchu pojazdów poza drogami publicznymi oraz poza drogami położonymi na nieruchomociach będ?cych w trwałym zarz?dzie parku narodowego, wskazanymi przez dyrektora parku narodowego, a w rezerwacie przyrody - przez organ uznaj?cy obszar za rezerwat przyrody;
19) umieszczania tablic, napisów, ogłoszeń reklamowych i innych znaków niezwi?zanych z ochron? przyrody, udostępnianiem parku albo rezerwatu przyrody, edukacj? ekologiczn?, z wyj?tkiem znaków drogowych i innych znaków zwi?zanych z ochron? bezpieczeństwa i porz?dku powszechnego;
20) zakłócania ciszy;
21) używania łodzi motorowych i innego sprzętu motorowego, uprawiania sportów wodnych i motorowych, pływania i żeglowania, z wyj?tkiem akwenów lub szlaków wyznaczonych przez dyrektora parku narodowego, a w rezerwacie przyrody - przez organ uznaj?cy obszar za rezerwat przyrody;
22) wykonywania prac ziemnych trwale zniekształcaj?cych rzeĽbę terenu;
23) biwakowania, z wyj?tkiem miejsc wyznaczonych przez dyrektora parku narodowego, a w rezerwacie przyrody - przez organ uznaj?cy obszar za rezerwat przyrody;
24) prowadzenia badań naukowych - w parku narodowym bez zgody dyrektora parku, a w rezerwacie przyrody - bez zgody organu uznaj?cego obszar za rezerwat przyrody;
25) wprowadzania gatunków rolin, zwierz?t lub grzybów, bez zgody ministra właciwego do spraw rodowiska;
26) wprowadzania organizmów genetycznie zmodyfikowanych;
27) organizacji imprez rekreacyjno-sportowych - w parku narodowym bez zgody dyrektora parku narodowego, a w rezerwacie przyrody bez zgody organu uznaj?cego obszar za rezerwat przyrody.
2. Zakazy, o których mowa w ust. 1, nie dotycz?:
1) wykonywania zadań wynikaj?cych z planu ochrony lub zadań ochronnych;
2) likwidacji nagłych zagrożeń oraz wykonywania czynnoci nieujętych w planie ochrony lub zadaniach ochronnych, za zgod? organu ustanawiaj?cego plan ochrony lub zadania ochronne;
3) prowadzenia akcji ratowniczej oraz działań zwi?zanych z bezpieczeństwem powszechnym;
4) wykonywania zadań z zakresu obronnoci kraju w przypadku zagrożenia bezpieczeństwa państwa;
5) obszarów objętych ochron? krajobrazow? w trakcie ich gospodarczego wykorzystywania przez jednostki organizacyjne, osoby prawne lub fizyczne oraz wykonywania prawa własnoci, zgodnie z przepisami Kodeksu cywilnego.
[ Dodano: 2005-08-24, 13:56 ]
grzegorzb napisał/a:
Poza tym rezerwaty i PN to co koło 2% powierzchni kraju - wiec na pozostałych 98% można zbierać grzyby ile się chce.
Z tym sie całkowicie zgadzam. Chodziło mi tylko o wyjanienie, że co teoretycznie wynika z przepisów prawa.
oznacza to, że nie można również poruszać się po tych rezerwatach i PN przez które przebiegaj? znakowane szlaki turystyczne, bo chyba (jeli jest inaczej niech mnie kto poprawi) nie s? one wyznaczane przez organ ustanawiaj?cy PN czy rezerwat.
Masz absolutn? rację.
MirekN napisał/a:
15) ruchu pieszego, rowerowego, narciarskiego i jazdy konnej wierzchem, z wyj?tkiem szlaków i tras narciarskich wyznaczonych przez dyrektora parku narodowego, a w rezerwacie przyrody - przez organ uznaj?cy obszar za rezerwat przyrody;
Czyli zgodnie z przepisami na dzień dzisiejszy należy zamkn?ć wszystkie PN i rezerwaty - bo jak się pewno ze mn? zgodzisz wyznaczenie może nast?pić tylko w drodze administracyjnej - czyli albo decyzja albo rozporz?dzenie - osobicie nie znam PN czy rezerwatu przyrody który posiada decyzję typu. "Na podstawie art. 15.ust 1 pkt 15 wyznaczam na terenie PN/rezerwatu X następuj?ce szlaki przeznaczone do....ble ble... czyli kolejny bubel ustawowy
Trudno mi powiedziec jak technicznie przebiega proces wyznaczania ( zalegalizowania dotychczasowych) szlaków turystycznych w PN. Może wystarczy po prostu zarzadzenie dyrektora, a to mozna zrobi w parę dni ( opis przebiegu dotychczasowych szlaków i podpis )
PS. Przepraszam za opóznienie ale nie było mnie kilka dni.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum