Wysłany: 2005-02-14, 13:31 Siewki w sieci - linki do ciekawych zdjęć
Pozwalam sobie założyć taki temat i to tu w tym dziale, bo:
1/stanowimy pewn? wspólnotę; nie ma dobrego powodu by, przegl?daj?c
www., natrafiwszy na fajn? fotkę siewki - zwłaszcza wyrazn?, charakterystyczn?
- nie podzielić się linkiem do niej,
2/różni userzy w różnym czasie maj? możliwoć i chęć przegl?dać zdjęcia ptaków
w internecie - temat ten ma ułatwić zainteresowanym wyłapywanie najciekawszych
zdjęć bez koniecznoci ustawicznego "czesania" sieci.
Profesor przyklei ten temat, jak się spodoba - lub zamknie, jeli nie.
Temat mnie sie podobuje!
Mało znam fajnych stronek o ptakach, więc im więcej znajdziecie i linków i zapodacie tym bogatsze będ? wykłady i tym ciekawsze ćwiczenia!
Na pocz?tek strona ze zdjęciami wszystkich siewek wiata - Stint Fan
[ Dodano: 2005-02-14, 15:48 ]
a ten cudak Huberta to, zdaje się, kulon plażowy. Mieszkaniec Austalii i Oceanii.
(dobre fotki szat godowych płatkonogów to rzadkoć w europejskiej sieci )
[ Dodano: 2005-03-12, 03:00 ]
Fajny rycyk w szacie spoczynkowej i..brodzce żółtonogie (ich obecnoci nie rozumiem, bo fotki z zimowiska w Omanie, Półwysep Arabski .. Tetrao, help ! )
Zgadza się to krwawodzioby! Napisałem Kejbiemu na maila że to lavipes ale nie przygl?dn?łem się uważniej tym stworom. S? tak długonogie i maj? tak jasne twarze że zwiodły mnie na manowce.
Co trzy głowy to nie jedna Widzę piękn? przyszłoć przed nami
Ale też że nie pomylałem o spoczynkowych/juv. krwawodziobkach..
[ Dodano: 2005-03-12, 18:06 ]
Dodatkowo - pouczyłem się o szatach krwawodzioba. S?dzę, że to s? dorosłe
osobniczki w szacie spoczynkowej (nie tam żadne juvki). (Abstrahuj?c od miejsca i daty fotki ).
Z tej "nauki" wynika też, że kolor nóg, a nawet rozkład kolorów na dziobie - jeli chodzi o krwawodzioba spoczynkowego i młodocianego - nie mog? służyć za cechę rozpoznawcz?. Natomiast płaszcz - tak. Tetrao ?
Do zdjęć może i to nie będzie, ale nie wiedziałam gdzie wrzucić.
Zbiór pdfów o rozpoznawaniu mewy żółtonogiej. Nie odpowiadam za treć bo na razie tylko poci?gałam a zagłębię się ... kiedy Link był podany na PPPtaki z adnotacj? "raczej dla zaawansowanych bo może namieszać". Ale może komu się przyda...
The Norwegian Gull Page
Strona o rozpoznawaniu norweskich mew (gatunkowo w duzej mierze pokrywa sie z polskimi).
Na stronie autor zamiescil zdjecia wszytskich gatunków, we wszystkich szatach oraz dodatkowo fotki róznych ciekawych z róznych wzgledów osobników.
Pod niektórymi zdjeciami znajduja sie wskazówki do oznaczenia gatunku, szaty itp.
Według mnie strona byłaby jeszcze lepsza gdyby autor wiecej dodał opisów pod zdjęciami - co mial zamiar zrobic ale chyba sie znudzil/rozmyslil
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum