Co niepoważne :> Reguły s? po to, żeby je łamać! Bo to pierwszy raz? Na kolokwium z bezkręgowców w okolicy Wielkanocy narysowałam na kartce wielkie JAJO wielkanocne. I jak to się skończyło? Tak, że facet zapomniał wzi?ć sprawdzianów w następnym tygodniu a mi powiedział co dostałam bo zapamiętał moje jajo!
[ Dodano: 03 PaĽ 2004 08:53 pm ]
Chciałam tylko wyrazić najgłębsze uznanie dla analizy jak? napisał nasz nowy kolega Orni w Wyższym Poziomie.
Nie mam teraz czasu tego czytać do końca ale zrobiłam i na pewno wrócę do analizy w wolnym czasie Czyżby nowy talent?
Naobiecywałem się nowych wykładów, i nic! ... studenci pewnie mnie rozumiej?. mam kilka napoczętych wykładów, ale najbardziej pracochłonne jest znalezienie odpowiednich zdjęć i ich opisanie. Jestem w trakcie więc mysle że w krótce akademia ruszy.
mam tylko pytanie do studentów - czy jest sens to kontynuować? Jest wiele osób które nie odpowiedziały w dwóch otwartych zadaniach i nie wiem co o tym myleć.
INFORMACJA: w zwi?zku z tym, że od jakiego czasu dysponuje monografia Mew, jestem zmuszony wprowadzić pewne zmiany do wykładu! Jako, że wykład opierałem wył?cznie na swojej wiedzy i niektórych znaleziskach w internecie wiedza ta nie jest idealna. Przyznaje sie do tego , że niektóre cechy które tam wypisałem nie s? dokładnie ujęte toteż oceniaj?c mewe z Wyższego poziomu opre się na tej wiedzy któr? uzyskalicie z wykładu "starego". Wszelkie nowe cechy, zaznacze w wykładzie jak i w rozwi?zaniu zadania odznacze na czerwono.
Chodzi mi tu np. o tak? ceche jak brak brak perełek na lotkach I rz. u Mewy białogłowej Larus cachinnans ssp.! Występuj? one zawsze u ptaków ad. s? tylko najczęciej mniejsze! Osobniki w szacie ad. bez perełek to osobniki np. w szatach w 3 lub w 4 roku życia. W analogicznych szatach u mewy srebrzystej perełki występuj?, st?d ten bł?d w wykładach. Gdybym, od pocz?tku istnienia akademii dysponował takimi ksi?żkami z pewnoci? by to się nie pojawiło.
Zmiany w wykładach pojawi? się więc już w krótce!
[ Dodano: 2004-11-06, 14:38 ]
podobnie jak i nowe wykłady
Kontrast z moj? uczelni? jest az nazbyt widoczny...
Z moj? też Orni - st?d ten zastój... Pracuje nad kilkoma wykładami ale żeby zrobic to dobrze musze troche czasu na to powięcić ... czasu którego nie mam w ogóle.
Moja wina w tym, że naobiecywałem Wam złotych gór i okazałem się być gołosłowny...
Problemu nie było dopóki wykłady pisałem z głowy i z dostępnych mi polskojęzycznych Ľródeł. Teraz nazbierało mi się troche nowych bardziej profesjonalnych ksi?żek i mam ambicje co z tego Wam tu przełożyć. Niestety sensowne przetłumaczenie angielskiej ksi?żki specjalistycznej jest dla mnie bardzo trudne Mimo że wszystko rozumiem to sklecenie sensownego logicznego zdania po polsku sprawia mi troche trudnoci. Zdradze Wam że jestem w trakcie pisania wykładu nt. kwokacza i brodĽca pławnego, oraz doć obszernego "dzieła" nt. Pierzenia i szat mew. Napisanie to jeszcze piku , najgorsze jest znalezienie odpowiednich zdjęć w przepastnym internecie i odpowiednie ich "przerobienie".
Myle że troche zaniedbam samo forum i naprawde zajme sie akademia bardziej na serio. Dzi mam czas wieczorem więc na razie dokończe otwarte od niepamiętnych czasów 2 ćwiczenia. Na razie nic innego nie obiecuje... uspokajam tylko, że wykłady się pojawi? , może juz przed więtami
Włanie o to chodzi Reyu - mewy (tzn poszczególne gatunki) s? uszeregowane w grupy w zależnoci od iloci szat przez jakie przechodz? , każda szata ma swoje cechy charakterystyczne u każdej z grup itd. Mewy s? na tyle charakterystycznie pierz?c? się grupa więc postaram sie napisać o tym ogólnie dla wszystkich mew, zwracaj?c przy tym uwage na topografie ptaka (nie ukrywam że wzorem bliĽniaczej akademii drapologii) ... słowem jest kupe roboty ...a ja jeden
No więc tak:
Czy jest możliwoć wprowadzenia do wykładów elementu w postaci końcowego podsumowania, w którym zawarte by były zwięĽle 2-3 najistotniejsze cechy przy identyfikacji danych dwóch gatunków Polegało to by na czym takim:
Podsumowanie
Barwa dzioba: [nazwa pierwszego gatunku] ma taki kolor, a [nazwa drugiego gatunki] ma taki.
Można by było w ten sposób wyłowić najistotniejsze cechy różnicuj?ce dane 2 gatunki.
Z drugiej strony można by także zwiększyć iloć zdjęć, na których s? pokazane i dobrze zaznaczone najważniejsze cechy przy identyfikacji ptaków. Ważnym elementem jest tutaj to aby na jednym zdjęciu znalazły się dwa gatunki, wtedy wszystko ładnie i przejrzycie widać - tak jak jest na ostatnim wykładzie Kwokacz vs. Brodziec pławny. A im więcej zdjęć pokazuj?cych jak najwięcej cech diagnostycznych tym lepiej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum