A to mi pasi,załapie sie na tę labę..ale nie z powodu wyjazdu, a jeno...
Booooooooooże, Tetrao, no zawsze wiedziałem, że mewy niuansowe, ale teraz jak lukn?łem w sieć..
Wystawili na mojej ulubionej fotostronie superfotki mew ad. i juv. - ale kompletny mentlik w nazewnictwie [w stosunku do tego,co kiedy omawialimy na g-g].
Np.: (opieram się na łacińskim podpisie pod fotk?, a nazwy angielskie towarzysz?ce..no popatrz sam:
Czyli oni (to bardzo dobra i kompetentna strona !) tam uznaja "michahellis" za osobny gat., tytułuj?c go "Yellow legged gull',
a "Caspian gull' nazywaj?.. ten gatunek, który my zwiemy
mew? białogłow? (Larus cachinnans dla nas). ...
No to ja nie wiem, czy w kontekcie powyższego dalej wysyłać "pozytywne wibracje' w kierunku mew - czy też trzymać sie moich ulubionych siewek
Oj Kejbii , sam Ci to tlumaczylem juz!
Na zachodzie Europy te dwa podgatunki sa juz rozdzielone na dwa gatunki, u Nas tez niedlugo tak zrobia. Bedzie mewa bialoglowa (cachinnans ) i adriatycka vel. romanska (michahellis)
A co do mojej zagadki nie musisz szukac po sieci nic... wszystko jest w wykladach!
Taaaaaaaa, ale jest jeszcze nazwa angielska "Pontic gull" - występuje/-powała (?) bodaj przy Larus cachinnans. Czy to synonim angielskiej nazwy "Yellow-legged gull" -
która jest, rozumiem, włanie poprawnym anglojęzycznym odniesieniem do L.cachinnans ?
Dla mnie te niuanse w angielskich nazwach s? o tyle ważne, że zbieram fotki mew - każda w jej własnym folderku - celem nauczenia się ich dobrze w przyszłoci Bałagan w nazewnictwie może mieć dla mnie w przyszłoci NIEOBLICZALNE skutki
No to teraz grzecznie poczekam na odpowiedz Mewkosorka
W wielu krajach Europy zachodniej te dwa podgatunki uznane zostaly za osobne gatunki - Larus cachinnans i Larus michahellis.
To tyle odnosnie postu Kejbiego
Mam tez prosbe do studentow: w akademii jest zadanie pt. Dla koneserów autorstwa Dominika. Z tego co widze cwiczenie to nie cieszy sie powodzeniem, mozliwe ze wiekszosc studentow wziela sobie zbyt doslownie tytul zagadki.
Sluchajcie zagadka wcale nie jest trudna, posiadacze Jonssona moga okreslic przynajmniej gatunek bez problemu. Zachecam wiec wszystkich do sprobowania sie z tym ptaszkiem
Jezeli uwazacie ze nie potraficie - napiszcie ze sie poddajecie! To zaden wstyd a zmobilizuje mnie do zrobienia kolejnego wykladu
To ja mam kompletny mętlik w nazewnictwie - cachinnansy mam ponazywane Yellow-legged gull albo Pontic gull a michahellisy Caspian gull..
a kiedy na gg mi mówiłe włanie tak jak mam ponazywane, raczej na pewno L.cachinnans michahellis nazwałe Caspian gull, mewa adriatycka
Jeeeeeeeeezu... oj, cosik mi te mewki m?c?..
Dobrze, że fotki mm opisane po łacinie, to będ.ę mógł angielskie nazwy poprawić..
CZYLI JESZCZE RAZ - JESTE?, ROZUMIEM, PEWIEN NA 100%, że Larus cachinnans to Caspian vel. Pontic gull a L.michahellis to Yellow-legged gull. Lukne sobie jeszcze do Multilingual birdsearch engine 8)
Mozliwe ze sie wtedy pomylilem...
teraz jest wlasciwie... synonimem Larus cachinnans jest nawet Larus ponticus wiec z pewnoscia Pontic Gull i Caspian Gull to jedno!
wynika, że L.cachinnans może być nazywana Yellow-legged gull ORAZ Caspian gull (podaj? obie nazwy jako dotycz?ce tego gatunku !), za L.michahellis - JEDYNIE Yellow-legged gull.
Tak więc przyjmuję Twoj? wersję angielskiego nazewnictwa, bo zakładam, że NAJ?WIEŻSZA I to chyba zamyka temat ?
Kejbii bo Yellow legged Gull to nazwa gatunku tak jak u nas białogłowa!
Tyle ze u nich ta nazwa okresla tez podgatunek michahelllis a u nas cachinnans. Ehhh skomplikowane to,
Cytat:
I to chyba zamyka temat
mew tak, zagadki Dominika - nie!
[ Dodano: 2004-08-17, 22:20 ]
Wasz profek zamierza sie do kupna monografii o siewkowcach swiata
Wtedy rozpoczne wyklady na calego, a stare przejze i poprawie w razie potrzeby...
Hej studenci, co jest z waszymi komentarzami do odpowiedzi? Eh trzeba sie powaznie wziac za Was
[ Dodano: 2004-08-22, 23:00 ]
A tak na serio to powaznie sie zastanawiam nad obecnoscia mewowcow w siewkologii... albo zniose je calkowicie albo tylko ogranicze. Co Wy na to?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum