Bardzo zaniepokoił mnie post Tetrao w nowym zadaniu dotycz?cy możliwoci zamknięcia akademii ze względu na mał? aktywnoć studentów. Mam nadzieję, że do tego nie dojdzie, zwłaszcza że w zbliżaj?cym się czasie umiejętnoć rozpoznawania siewkowców bardzo się przyda, bo stada tych ptaków będ? się zatrzymywały w różnych rejonach naszego kraju. Może to skłoni studentów do większego przyłożenia się (choć ja przyznaję, że też nie jestem specjalnie aktywny - na razie tylko jedno zadanie).
_________________ 19.11.2008 - prelekcja o krukowatych i pokaz slajdów z Estonii - szczegóły na www.wgotop.pl
----------------------------------------------------
Zgadzam sie z Tristanem
Czy widzcie potrzebę wygenerowania krótkich opisów najbardziej charakterystycznych-i różnicuj?cych - cech poszczególnych siewek ? Opisy byłyby uszeregowane tak jak w piórzym temacie - na poszczególne gatunki. Na przykład:
Rycyk Limosa limosa Black-tailed godwit
+Ciało wielkoci mewy pospolitej, czyli trochę większy od mieszki.
+Smukły i długonogi brodziec o długim i prostym/minimalnie zadartym dziobie.
+W Polsce najczęciej widywany podczas przelotu wiosennego w szacie godowej. Wtedy u ptaka żeruj?cego widać:
dziób ciemny od czubka do połowy, a dalej pomarańczowy do nasady
białe podogonie i czarny pas na końcu ogona
głowa, szyja i pier żywordzawe, pr?żkowane z bliższej odległoci
+ w locie:
szeroki biały pas porodku skrzydła (widoczny lepiej na górnej powierzchni;na dolnej widać czarno-biały kontrast)
szeroka czarny pas na końcu białego ogona; dogłowowo od niego duży biały czworobok
za ogonem wystaj? całe stopy i częć goleni
+przylot: marzec/kwiecień
+głosy: charakterystyczne, opisywane jako szybki, rytmiczny trel "witu-witu...", "ric-ju,ric-ju..."; głosy tokowe, w locie, też rytmiczne - "grita-grita..."
[+Różnicowanie ze szlamnikiem:
szlamnik ma trochę krótszy a wyrazniej zadarty dziób
ma krótsze nogi, zwłaszcza golenie
rdzawa barwa (w szacie godowe)j występuje bez ciemnego pręgowania i schodzi na brzuch i kuper
w locie: bez szerokiego białego pasa skrzydłowego,
zamiast kontrastowego czarno-białego ogona biało-czarne pr?żkowanie,
dogłowowo od niego biały klin - a nie czworobok,
nieznacznie za ogon wystaj? jedynie stopy,
spód skrzydeł jest jasny, bez kontrastów.]
Tony nie jestes aktywny bo nie ma zadań Nie ma zadań bo studenci, dotychczas bardzo ambitni, troche siewkologie zaniechali...
Zamarzła drapologia, nie ruszyła chiropterologia, ale ja siewkologie chce nadal utzrymywać! Chce i będe to robił ale bardzo bym chciał mieć dla kogo.
Jeżeli moje wykłady s? napisane w sposób nieprzystępny, zbyt zawiły niezrozumiały... czy po prostu sa beznadzijne - napiszcie to! Prosze!
Kejbii donosił mi zeby robic mini wykłady... żeby każdy mógł zajrzeć i od razu wiedzieć na co patrzeć. Z tym że takie najprostsze informacje macie w ksi?zkach.... wykłady maja byc uzupełnieniem tych wiadomoci, które macie w ksi?zkach!
Najgorsze jest jednak nie to że studenci nie odpowiadaja w ćwiczenaich ale to że nie bardzo reaguja na proby o wzięciu udziału w dyskusji o przyszłosci akademii.
Słuchajcie jeżeli zależy Wam żeby co się dowiezieć o siewkach napiszcie w jaki sposób mam Wam to przekazać! Naprawde postaram sie dogodzic waszym wymanianiom, zabierzcie tylko głos
Hau-hau ! Teti, idea powyżej rozważanych "miniwykładów". To zła nazwa - to maj? być krótkie kompilacje podstawowych cech terenowych z naciskiem rozpoznawanie i różnicowanie, tu i teraz w Polsce. Ja - z moim skromnym dowiadczeniem terenowym oraz Jonssonem i Collinsem pod pach? - zauważam, że przy konkretnej obserwacji czy Jonsson czy Collins sprawdzaj? się lepiej lub gorzej. A to brak ptaka w locie, a to szata nie ta gdy go widać od spodu, a to opis rozwlekły i zawiły, etc. Jest jeszcze "ta trzecia" ksiażka, nowa, ze miesznymi opisami ale niezłymi rysunkami ptaków w locie.. Dlatego - ide? tych minikompilacji jest "wyci?gnięcie" z ksi?żek esencji i przypasowanie jej do naszej, polskiej, typowej birdwatcherskiej, sytuacji. I taki minizestawik głównych cech musi być klarowny i użyteczny dla obserwatora, co w terenie nigdy jeszcze np. rycyka w locie nie widział - by go bez problemu w typowej sytuacji oznaczył. Am I clear ?
Z tym że takie najprostsze informacje macie w ksi?zkach....
No nie zupełnie, bo w wykładach s? pokazane głownie cechy rózni?ce, a nie wspólne, poza tym gdyby były miniwykłady to nikt nie czytałby prawdziwych wykładów.
_________________ ceterum censeo Carthaginem esse delendam
No włanie Hubert - miniwykłady doprowadz? do tego że robienie prawdziwych wykładów okaże się zbędne...
A mi wydaje się że żeby dobrze opracowac jakie ćwiczenie potrzeba włanie wykładu. Ja moge się postarać ograniczyc się do minimum. Ale co wtedy ze zdjęciami? Zamieszczać je w ogóle? Kejbii sugeuje żeby tego nie robić...
Ja moge się postarać ograniczyc się do minimum. Ale co wtedy ze zdjęciami? Zamieszczać je w ogóle? Kejbii sugeuje żeby tego nie robić...
NIE Moim zdaniem, włanie wykłady w takiej formie jak obecnie s? najlepsze To niejako suma wszystkiego tego co napisane jest w wielu przewodnikach, ujęte w doskonał? całoć Jeli poprzestaniemy tylko na kilku zdaniach, to zamiast wykładu można to tylko będzie nazwać notatk? Zreszt? np. w przypadku mew nie da się zrobić krótkiego wykładu jeli chcemy nauczyć się odróżniać te ptaki we wszystkich szatach i porach roku
Chce podkrelić że te wykłady dla mnie s? idealne i bardzo dużo mi daj?. To dzięki nim umiem dzisiaj mniej więcej rozróżniać duże mewy( białogłowa/srebrzysta/romańska). I jest to jedyna akademia, w której co się dzieje( nie żebym ż?dał odpowiedzi na mój oficjalny wniosek w Drapologii )
Jedynym moim postulatem jest zwiększenie iloci zdjęć przy wykładach. Wiadomo że choćbymy mieli najlepszy przewodnik, to jednak tam s? zawsze rysunki. Najlepiej i najprociej w mojej opini nauczyć się rozpoznawać jest na podstawie zdjęć z zaznaczonymi na nich cechami diagnostycznymi.
No i to jest najgorsze! Sprzecznoć zdań między studentami.
Spróbuje Was pogodzić ale to będzie wymagac ode mnie ciut więcej pracy!
Na koniec każdego wykładu moge umiecić streszczenie - spis najważniejszych cech o których mówi Kejbii.
W sumie to czytaj?c potem wasze wypowidzi w ćwiczenaich będe widział kto czytała streszczenie a kto wykład i odpowiednio takiego delikwenta ocenie
Czy takie co Wam odpowiada?
Co do zdjęć! Oczywicie staram sie ich dawac jak najwięcej, tymbardziej teraz kiedy mam mozliwoć umieszczania fotek na darmowym serwerze. I będe wykłady tworzył, udoskonalał i upiększał... chce tylko wiedzieć że nie robie tego tylko dla siebie...
Powoli widze (i cieszy mnie to) że nie jest tak Ľle !
Zapraszam więc raz jeszcze do zagadki KB-iego
(sugerowałem to, Tetraonie, odnonie moich kompilacji - a nie Twoich wykładów )
[ Dodano: 2005-03-30, 00:30 ]
PS. Akurat Hubert i Rey uczestniczycie w Akademii - mój pomysł miał na celu przyci?gnięcie innych, mniej w siewki zapatrzonych.. Wasze zdanie, chłopaki, szacuneczek
Mam pytanie czy dział taki jak akademia drapologii i siewkologii to nadal funkcjonuje?
Czy jej działalnoc została zaniechana? Jeli tak to z jakich przyczyn?
Te działy maja swój (zółwiowaty) rytm. Prowadzone przez studentów, zamieraj? w okresach sesji i intensywnej pracy na uczelniach. Ja się wypowiem o siewkologii - leży tam do wykonania jedno zadanie opisowe dla członków grupy.. jeszcze parę osób nie było łaskawe napisać swoich "prac zaliczeniowych"
Kiedy prosiłem o wykład o żwirowcach i nic, więc może jak poprosze o co bardziej polskiego to wykład się ukaże. Wnioskuje o wykład o biegusach! Może być np. o małym i malutkim lub o czym innym.
_________________ ceterum censeo Carthaginem esse delendam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum