No dobra, tym razem chcę dostać bdb
1. Biegus zmienny Calidris alpina, cech? rozpoznawcz? jest czarno plamklowany brzuch, rdzawy wierz ciała, czarny dziób i nogi, można na zdjęciu zauważyć czarn? pręgę na wierzchu kupra, która też jest cech? charakterystyczn?, chociaż dużo lepiej widoczn? w locie.
2. Nie jednolicie ciemny brzuch wskazuje na podgatunek C.a. schiznii, podgatunek C.a. alpina ma jednolicie czarny brzuch.
3.albo samica ad, albo juv. czarna pręga między okiem i dziobem wskazuje na juv., lecz całkowicie poryty plamkami brzuch wskazuje na samice ad...., postawie jednak na juv.
4.lato
_________________ ceterum censeo Carthaginem esse delendam
Dobra jedziemy:
1. Od razy z sylwetki widać że to jaki biegus. Najważniejsz? cecha charakterystyczn? jest czarne plamkowanie na brzuchu. Plamkowany brzuch ma biegus morski, ale nie jest one u niego ani czarne ani tak wyraĽne jak u ptaka widocznego na zdjęciu. Właciwe jest to tylko dla Biegusa zmiennego Calidris alpina
2. No i tutaj pojawia się problem gdyż jak słusznie zauważył w temacie tego postu pan profesor okrelenie podgatunku jest "troche" trudne Uważam jednak że jest to podgatunek Calidris alpina schinzii, a to dlatego że u niego plama na brzuchu jest bardziej rozmyta i nie tak jednolicie czarna jak u C.a. alpina. Poza tym dziób także wydaje się za krótki jak na C.a.alpina.
3. No Tetrao to już cios poniżej pasa Nie wygl?da mi to na juv. Gdyż nie widzę "br?zowo obrzeżonych piór na płaszczu" jak to ładnie uj?ł Jonsson
Dlatego też postawie mimo wszystko na osobnika dorosłego ad.
4. Czarna plama na brzuchu pojawia się wył?cznie w okresie godowym więc pozostaje mi tylko lato, ale chyba jego już póĽniejsza pora.
Podsumowuj?c:
Biegus zmienny Calidris alpina schinzii ad. lato
Wysłany: 2004-07-21, 22:23 Opis rzeczonej fotki "Nieco trudniejsze, ale.."
Sorry za poniższ? spontanicznoć tekstu i brak korekty literówek, ale siedzę tu na modemie niestety, LAN padło..:(
1.Siewusia - Długie nogi i dziób a mały doć ptak. ?rodowisko "mokre"
A.Biegus - Nogi i dziób krótsze niż zazwyczaj u brodzców. ?rodowisko nadbrzeżne, prawdopodobnie morska plaża
B.Biegus zmienny calidris alpina Dunlin - Bardzo ewidentne czarne plamkowanie na brzuchu
Dziób sie zgadza - redniej długoci jak na biegusa i tylko minimalnie do dołu zagięty
"Pstra" szata też się zgadza
2.ssp. - Nie wiem, jak to okrelić u juv, a ten na fotce to wg mnie juv., ale zgadnę sobie, że to nominatywny alpina
3.Szata młodociana - uwaga ogólna - nazwa nomen omen - pewnie biegus zmienny zmiennym jest co do szaty ! dotyczy to zwłaszcza różnicie wygl?daj?cych osobników juv. ...
A."Typowy juv.ma ciemno plamkowane boki" - cyt.J. - to widać tu
B.Trudno na zadanej fotce wypatrzyć, czy - jak wg opisu w J. - "piora na plaszczu s? typowo rdzawożółto lub br?zowo obrzeżone" - ale nie można też wykluczyć, że tak jest
C.Iloć i rozkład rdzawej barwy na głowie i szyi pasuj? do rysunku juv.w J.
4.1cy
5.Półrocze letnie, powiedzmy bliżej VIII niż X - juv.na fotce jeszcze się nie przepierzył do swojej szarej pierwszej szaty zimowej (choć ja mam słabe oko do pierzenia, malo sie na cechach tego wyznaję jeszcze )
6.Płeć nie do okrelenia
7.Uwagi - chętnym sie dowiedziec, czy możliwe/jak odrożniać C.alpina juv.versus.ad w okresie VIII-X.
Uff..
[ Dodano: 2004-07-21, 23:27 ]
[hide]A to ci rozstrzał podgatunkowy i wiekowy ptaszka w odpowiedziach .. ciekawie sie zrobilo !
co do gatunku to wydaje mi się że to biegus zmienny Calidris alpina. Dlaczego? Bo przegl?daj?c obraz w Jonsonie tylko on ma cimne plamki na bokach, a kształt dzioba i kolor nóg utwierdzaj? mnie w tym przekonaniu.
Skoro w oznaczeniu taki ważny jest podgatunek to powiem że wygl?da to na C.a.alpina i co by juz dopełnić "identyfikacji" to powiem że wygl?da mi to na juv. Dlaczego bo podobnie wygl?da jeszcze C.a. schinzii samiec w szacie godowej gdyby nie fakt że ten ostatni mniej kontrastowy.
Co do port roku to za chny nie podejme się oznaczenia.
Uzasadnienie: Mała, doć zwarta sylwetka, krótkie nóżki i dziób wskazuj? na przedstawiciela rodzaju Calidris. Gdyby nie te czarne plamki na brzuchu, ta analiza musiała by być o wiele dłuższa, ale plamki s? obecne, więc alpinka
2 Calidris alpina schinzii
Uzasadnienie: I tu już s? schody... Próbowałam się wdawać w rozważania, ale niestety brakuje mi bardzo literatury i bazy zdjęciowej, więc muszę przyj?ć najbardziej oczywisty, chociaż niekoniecznie poprawny typ Długoci dzioba nie będę oceniać, gdyż nie widziałam nigdy tego gatunku nawet raz, a taka cecha wymaga opatrzenia. Plamkowanie na brzuchu jest doć rzadkie w porównaniu do praktycznie jednolitej ciemnej plamy podgatunku nominatywnego, ale to jeszcze o niczym nie wiadczy. Widać, że upierzenie jest wieże, bo grzywki s? szerokie a kontrasty wyraĽne - nie mogę więc mieć żadnej pewnoci, że nie jest po prostu wczenie i ptak nie zd?żył się do końca wypierzyć! Po raz kolejny wychodzi ważnoć chociaż podstawowej znajomoci pierzenia ptaków Bardzo liczę, że psorowie podadz? nam jakie Ľródło, z którego moglibymy się dokształcić... Dodatkowe zamieszanie wprowadzaj? barkówki, które nie s? ni to rude, ni to szare - słowem, s? potargane. Jak widać, im glębiej wejć w analizę, tym więcej w?tpliwoci się pojawia... i st?d decyzja o takim a nie innym oznaczeniu - często właciwe s? najprostsze rozwi?zania. Zreszt? nic więcej nie wymóżdżę
3 ad - ptak dorosły
Uzasadnienie: Kontrastowe ubarwienie głowy z biał? brwi? i janiejszym karkiem, gardłem i bokami szyi wskazuje moim zdaniem na adultusa... Ale wydaje mi się też, iż ptak jest w trakcie pierzenia Więc 100% pewnoci znowu nie mam...
4 lato
Uzasadnienie: Patrz?c po rysunkach w Jonssonie. Powtórzę jeszce raz to co pisałam powyżej i w poprzednich zadanich - potrzebujemy Ľródła informacji o okresach w jakich poszczególne siewki występuj? w poszczególnych szatach Póki co, niech pozostanie znowu typ najbardziej oczywisty...
1 biegus zmienny (Calidris alpina) 2 schinzii 3 hm ... szczerze nie wiem jak dokładnie okrelic.. powiem że klasycznie : 3 lata 4 pod koniec wiosny
ad 1 - na siewki mi to nie wygl?da ... (za długi dziób) .. no to zostajemy przy bekasowatych ... a dokładniej na biegusach ... lece szybko: piaskowiec odpada - za długi dziób jest na fotce wyzej , kamusznik tez , biegus rdzawy -ma całkiem prosty dziób podczas kiedy ptaszek na fotce ma zakrzywiony , biegus krzywodzioby -1 nie te kolory 2 .. za długi znowu dziób .. eh raz za krótki raz za długi co to ma być ,biegus zmienny - no to tak .. i dziób jest w sam raz ... i kolorki tez pasuj? .. .jedziemy dalej , płaskodzioby - odpada - nie ten kolor nóg , morski to samo , biegus mały i malutki tez odpadaj? - za malutkie s? ptaszki ad 2 - schinzii - "którszy dziób , bardziej stłumione ubarwienie (niz u "alpina") zredukowana plama na brzuchu " no ad 3 - no ... szata godowa czyli ma ze 3 lata... a dalej to nie wiem ... mam nadzieje ze dowiem sie od Was ad 4 - "populacje arktyczne przelatuj? przez nasz region w maju " - populacje arktyczne ? - moze chodzi o "schinzii" - jak tak to ten ptaszek został zaobserwowany cos w maju czyli koniec wiosny [/hide]
[ Dodano: 2004-07-25, 16:05 ]
[hide]buahah oczywiscie zapomnialem napisac ze jak ma cos 3 lata i jest w szacie godowej to jest to ad
1. Biegus zmienny (Calidris alpina) - charakterystyczna sylwetka biegusa. Czarny, delikatnie zakrzywiony dziób i czarne nogi. Ciemne plamy na brzuchu, których nie ma chyba żaden inny biegus.
2. C. a. schinzii - wiadczy o tym zredukowana plama na brzuchu i mało kontrastowe nieco rozmyte i stłumione upierzenie.
3. Adultus - wydaje mi się, że u osobnika juvenalnego głowa byłaby bardziej rdzawa, a kreskowanie piersi obfitsze. Nie ma kreskowania na bokach ciała co również wskazuje na osobnika dorosłego (ta cecha może być myl?ca, gdyż u podgatunku schinzii, może ona nie występować).
4. Lato - wskazuje na to obecnoć rdzawego koloru. Pewien jednak nie jestem.
Nie będę się zbytnio rozpisywał, ponieważ nie jestem pewien odpowiedzi.
Wydaje mi się, że jest to biegus zmienny (Calidris alpina) w szacie przed lub po godowej, co wnioskuję na podstawie resztek czarnej plamy na brzuchu. Jeli bym miał obstawiać podgatunek to bym obstawił C. a. alpina bo wygl?da na bardziej krępego i ma masywniejszy dziób.
1.Biegus zmienny- Calidris alpina( chyba najłatwiej go odróżnić ponieważ ma jako jedyn tak? czrn? charakterystyczn? plamę na brzuchu.No oczywicie nie wspomniałem o tym że długoć dzioba i ubarwienie- ogólnie rdzawo czrny grzbiet i taka sama czapeczka oraz brewka na oku, a nad i pod brewk? rozjanienie w stosunku do brewki i czapeczki, także ewidentnie wskazuj? na tego biegusa.Aha i jeszcze białe obwódki piór także na niego by wskazywały)
2.schinzii(na co wskazuje zredukowana czarna plama na brzuchu, która u podgatunku alpina jest wyrażna)
3.ad(to chyba można poznać po tym że ma czrn? plamę na brzuchu ale nie jestem pewien )
4.nie wiem- brak literatury(przykro mi)
Mam nadzieje, że tym razem udzieliłem wyczerpuj?cej odpowiedzi
1. gatunek - BIEGUS ZMIENNY Calidris alpina
Biegusy to charakterystyczne siewkowce o zwartej budowei ciala,krotkoszyjne o krotkim, poziomym tulowiu, krotkich nogach i dziobie, czesto zakrzywionym ku dolowi dziobie. Taki jest tez nasz ptak na zdjeciu. Biegusy maja tez piora plaszcza o ubarwieniu w formie lusek - ciemny jednolity srodek z jasniejsza owodka.
Co do przynalzenosci gatunkowej wystarczy spojrzec na brzuch ptaka - tak charakterystyczna cecha jak ciemne plamkowanie (o roznym nasyceniu) brzucha to cecha typowa dla Calidris alpina i wystepuje w wiekszosci szat. Innymi cechami charakterystycznymi sa m. in ksztalt i dlugosc dzioba (eliminuje biegusy małe, malutkie, piaskowce, rdzawe, krzywodziobe), kolor nog (mały, plaskodzioby, rdzawy, morski) oraz cetkowanie szyi i piersi.
2.podgatunek - Calidris alpina schinzii
Przede wszystkim swiadczy o tym długoć dzioba! Biegusy zmienne podgatunku nominatywnego moga w szacie spoczynkowej wygladac jak biegusy krzywodziobe. Ten dziob na zdjeciu nie jest az tak dlugi co sugeruje podgatunek schinzii.
Intensywnosc czarnej plamy na brzuchu rowniez wskazywalaby na ten podgatunek , zakladajac ze jest to osobnik ad. (o czym nizej) W wypadku jednak osobników juv. rysunek ten jest zmiennie nasycony.
3. Wiek juv - I zima
Tu byla duza rozbieznosc odpowiedzi, ktora wynika niestety z roznic w opisach i ilustracjach w roznych ksiazkach. Faktycznie wg. Jonssona mozna tego ptaka okreslic jako ad., jednakze Collins oraz autor strony z ktorej pochodzi zdjecie okreslaja tak wygladajacego ptaka jako juv.
Przede wszystkim czarna plama na boku brzucha - u juv nigdy nie zlewa sie w jedno majac postac roznie nasyconych drobnych czarnych plamek.U Jonssona ten rysunek jest inny - bardzo zlewa sie z gestym paskwaniem na szyi. Faktycznie widuje sie takie osobniki w naturze i sa to tzw. typowe juv.
Druga cecha jest płaszcz: u typowego juv. brzegi pior powinny byc rudawe, tu widac ze sa po prostu jasniejsze. Typowe dla juv. jest jednakze bardzo ciemne wypełnienie piora srednich pokryw. U adultow piora te sa zwykle jasne a piora malych pkryw sa rdzaw i kontrastuja z jasnymi srednimi. U juv. brak tego kontrasty co wyraznie widac na zdjeciu. Bardzo jasny rysunek na szyi i piersi (utrata polaczenia z plama brzuszna!) swiadczy o pierzeniu sie do szaty spocz.
dziwne jest ze pierzenie nie zaczelo sie od pokryw i plamy brzusznej, bo tak zwykle bywa.
Osobnika tego okreslam wiec jako nietyowego juv - I zima (w koncu ten biegus zmiennym jest )
4. pora roku
zdjecie zostalo wykonane 8 wrzenia 1987 roku w Japonii
Zanim zaczne Was oceniac jestem Wam winny wyjasnien. Kiedy wybralem dla Was to wlasnie zdjecie nie wiedzialem ze wybieram nietypowego ptaka i przyznaje ze dysponujac tylko Jonssonem sam oznaczylbym go jako ad. Zanim wstawilem to zdjecie konsultowalem je z Collinsem gdzie ptak juv. jest bardzo podobny. Przy ocenianiu wiec nie wezme pod uwage czy udzieliliscie prawidlowej odpowiedzi, ale w jaki sposob do niej dochodziliscie. Przy ograniczonym zrodle wiedzy takie bledy sa normalne zwlaszcza przy tak nietypowych osobnikach. To juz ostatni taki kosmita, przynajmniej teraz na I roku studiow.
Musicie mi wybaczyc
a wiec:
Hubert - bardzo ladnie, bogatszy opis niz poprzednio Rey - wszystko w porzadku, graficznie przyjemne
Kejbii - wiekszosc dobrze, oprocz podgatunku. Popracuj nad czytelnoscia wypowiedzi
Tatra - jak na poczatek calkiem niezle Kessy - bardzo ladnie, za graficzne opracowanie odpowiedzi!
Alcedo - troche trzeba sie naszukac, ale wiekszosc cech wporzo Anem - dobra odpowiedz, choc opis nieco ubogi
Dominik - Troche wiecej cech by sie przydalo, zwlaszcza ze wszystkie je znasz pawelput - OK Wereszcz - wiecej cech niz ostatnio , idzie ku dobremu
Wszystkim dzieki za uczestnictwo! Jestem zadowolony zwlaszcza ze opisy staja sie coraz bogatsze i to chodzi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum