biegus płaskodzioby Limicola falcinellus
Cechy:
-dziób prosty, dopiero na końcu lekko wygięty
-wyraĽna biała brew nad okiem, która występuje we wszystkich szatach
-nogi, takiego koloru, którego nie umiem okralić[/hide]
[hide]P.S. Bez miechów proszę.
_________________ ceterum censeo Carthaginem esse delendam
Kazdy moze Dominiku walnac se siewe! Tyle ze ja zaczalem od podstaw a Dominik walnal z grubej rury...
no dobra psor przy tablicy...
1. Charakterystyczna sylwetka i wyglad glowy swiadczy ze mamy do czynienia z biegusem Calidris sp. Ksztalt i dlugosc dzioba wskazywac moze na biegusa krzywodziobego, badz zmiennego podgatunku alpina. Jednakze jednolicie jasny spod ciala , brak kreskowania na piersi oraz wyrazna dluga jasna brew (u alpiny nie przekracza wysokosci oka) wskazuje ze jest to biegus krzywodzioby Calidris ferruginea.
2. Wszystkie osobniki sa w wieżej szacie młodocianej pierwszoocznej o czym wiadczy kremowe rozjasnienie piersi. Pozniej ta plama zanika z wiekiem i w i zimie juz jej brak. Obfite luskowanie na plaszczu swiadczy dodatkowo ze jest to ptak juv. a nie ad. spocz. brak elementow rdzawych swiadczy ze nie jest to ad. god.
3. Plci ani podgatunku nie da sie okreslic.
4 zdjecie moze byc zrobione poznym latem lub jesienia - od VII do XI / XII
Ostatnio zmieniony przez Tetrao 2004-07-28, 23:23, w całości zmieniany 1 raz
1.Biegus krzywodzioby (Caliris feffuginea) - długi ciemny dziób, wygięty lekko ku dołowi, być może zakrzywiony bocznie; długie jak na biegusa, ciemne nogi.
2.Podgatunek - może jaki północnoamerykański, ta brew podejrzanie wydatna..
3.Szata młodociana - łososiowy nalot po bokach, brak plamkowania, łuskowaty wzór na płaszczu, brzegi piór jasne, ciemny kantarek i jasna brew.
4.1cy
5.Uwagi - "first impression" podejrzewałem jakiego rzadkiego biegusa - zwłaszcza płaskodziobego przez t? brew..
5.Pora roku - (pierwsze) półrocze letnie.
Od razu widać że gatunek ten należy do biegusów. Tylko teraz jaki to biegus Podobny jest to biegusa malutkiego i małego, ale zakrzywiony i długi dziób eliminuje te gatunki. Brak plamkowania na bokach ciała i brzuchu wyklucza też biegusa zmiennego zarówno ad. jak i juv.. W wyniku tego zostaje nam Biegus krzywodzioby Calidris ferruginea w szacie juv.
Ale zupełnie pewien tego oznaczenia to ja nie jestem
[ Dodano: 2004-07-21, 18:51 ]
buahaha dobrze powiedzialem 8) .... ale za chiny nie skapowałem ze tu trzeba odpowiadac w taki sposób jak w zagadkach zadanych przez Profków
Alcedo, to nie zagadki...
a gdzie uzasadnienie odpowiedzi, wiek, i inne elementy uzywane w akademii?
Skoro oznaczyles bezblednie gatunek nie mogles miec problemow z wiekiem...
No trudno
[ Dodano: 2004-07-21, 18:54 ]
Cytat:
ale za chiny nie skapowałem ze tu trzeba odpowiadac w taki sposób jak w zagadkach zadanych przez Profków
he he , no wlasnie.... za zreflektowanie sie
Umowmy sie ze nie ma podziału na profków, kto tylko czuje sie na siłach zeby dac zdjecie ktore potrafi ze 100% pewnoscia opisac - niech wysyla
no dokładnie .. nie mialem problemów z wiekiem (Jonsson ) .. ale nie skapowałem sie ze tu tez mam tak odpowiadac .... eh.. zmyliło mnie zadanie zagadki nie przez Profka (gdzie odpowiadam pełn? cał? odpowiedzi?) tylko przez absolwenta tej Akademii (i tu nie odpowiedzialem tak jak do Profków jestem przyzwyczajony)
Niestety, moja wiedza w tym wypadku jest mizerna ( a chcę to zmienić).
Jak dla mnie, to nawet okrelenie gat. jest w tym wypadku trudne.
Uważam, że jest to Biegus Calidris & Tryngites sp..Brodziec żaden nie jest tak wybarwiony.
Jednak co do konkretnego gatunku:Biegus ostrosterny Calidris acuminata, lub biegus płowy Tryngites subruficollis.
[ Dodano: 2004-07-23, 15:50 ]
Biegus krzywodzioby Calidris ferruginea w szacie juv - nie wiem dlaczego nie wzi?łem pod uwagę tego gat
_________________ _______________________________________
Ku pamięci Winera
No to pierwszy zgrzyt...
1 Biegus krzywodzioby (Calidris ferruginea)
Uzasadnienie: Z gatunków krajowych z tak? płowożółt? piersi? można by typować chyba tylko bataliona, ewentualnie biegusa płowego. Wydaje się, że jest to psiewka nie z tych najmniejszych, bo tamte wydaj? się takie bardziej... kompatkowe Zwarte. Płowy juv jednak jest płowy także na brzuchu i nie ma wyraĽnej, szerokiej białej brewki jak ptaki na zdjęciu, której zasadniczo brak też u bataliona. Batalion zdaje się mieć też bardziej rude upierzenie grzbietu (grzywki), wyraĽne czarne łuskowanie pokryw i dziób w stosunku do reszty ciała krótki. Tymczasem u ptaków na zdjęciu dziób jest doć długi i wygięty w dół.
2ad w szacie spoczynkowej lub juv
Uzasadnienie: Szczerze mówi?c nie jestem pewna w 100% czy ad spoczynkowy czy juv. Z dostępnej literatury mam tylko Jonssona, w którym szata spoczynkowa nie jest zilustrowana. Nie ulega jednak w?tpliwoci, iż nie jest to upierzenie godowe, a według rysunku juv ma czarne nogi... Jest to więc bardzo daleko id?cy wniosek, prawdopodobnie za bardzo. Poza tym dwa pierwsze od lewej ptaki wydaj? się mieć nogi ciemne - może więc ad spoczynkowy z juv? Czy taka kombinacja w ogóle jest możliwa?
Zobaczymy co na to powie obecny psor
Podsumowuj?c:
Biegus krzywodzioby (Calidris ferruginea) ad spocz. i/lub juv
Z drżeniem serca wciskam tym razem "wylij"
Hmmm nie jest to łatwe. Przejrzałem siewki w Jonssonie i po pierszym kartkowaniu najbardziej pasował mi Biegus ostrosterny. Dopiero po drugim zauważyłem, że nie jest on ptakiem polskim. W sumie nic nie stoi na przeszkodzie aby Hubet dał zagraniczniaka, ale jako mi się nie wydaje... Trzeba szukać dalej...
Drugie i trzecie kartkowanie tak na prawdę niewiele mi pomogło. Nie wiem, czy to mój wzrok płata figle, ale wydaje mi się, że ptak na zdjęciu ma nieco zakrzywiony dziób, co mogłoby wskazywać na Biegusa Krzywodziobego. Jeli jednak to ten gatunek, to jedynie juv., choć nawet jak na juv nie za bardzo pasuje rysunek w Jonssonie.
Nie boję się jednak pudła, no bo przecież jestem z siewek noga.
1 Biegus krzywodzioby (Calidris ferruginea) juv. - poł?czę uzasadnienie gatunku z wiekiem, bo tak jest łatwiej.
Uzasadnienie: Pasek oczny, rdzawa czapeczka, wyraĽna brew, rdzawy nalot na piersi, brak kreskowania piersi i boków ciała.
Powiem szczerze, że nie wydaje mi się, że tym razem mam rację, ale nie jestem w stanie wymylić nic innego. Niepokoj? mnie na przykład nogi, które w Jonssonie s? czarne, a na zdjęciu jakie takie janiejsze. Mam nadzieję, że to tylko efekt owietlenia przez słońce.
_________________ FACTA NON PRAESUMUNTUR, SED PROBANTUR
Faktów się nie domniemywa, lecz je udowadnia
Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość --- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message ---
_________________ ceterum censeo Carthaginem esse delendam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum