Od kilku dni u mnie w domu spaceruje zębiełek. Takiego gościa nigdy bym się nie spodziewała. Jest aktywny przeważnie w ciągu dnia. Próbowałam go złapać do małego plastikowego wiaderka, ale jest tak mikroskopijny, sprytny i szybki, że bardzo ciężko to zrobić. Czy on chce tu spędzić zimę? Jeśli go nie złapię, to czy poradzi sobie i przeżyje do wiosny? A może jednak go złapać? Tylko nie wiem jak, to bardzo trudne. Może macie jakieś wskazówki, żeby to zrobić tak by go nie skrzywdzić...
U mnie zimował przez trzy zimy pod rząd na piętrze w kuchni (oczywiscie nie ten sam i nawet niewiem czy pojedynczy czy było ich więcej ) U mnie łapanie w żywołapkę i wynoszenie do ogrodu nic nie dawało bo po dwóch dniach był spowrotem. Najtrudniej było przekonać mamę to jego towarzystwa, ale w końcu sama podsuwała mu czasem kawałek wędlinki. Na wiosnę przenosił się do ogrodu i wracał jesienią. Niestety od kilku lat się nie pokazuje.
Niech to maleństwo robi co mu się podoba mi nie przeszkadza, a jego obecność nawet się przyda. Więc zostawię go w spokoju, jak będzie chciał to zostanie, a jak nie to sobie pójdzie.
Dzięki za odpowiedzi
na pewno to byl zębiełek chyba C.leucodon ale prawdę mówiąc nie bardzo mnie to obchodziło w momencie gdy sie okazało ze rój mi sie stracił A dlaczego myślę ze to on ano dlatego ze w ulu bylo czysciutko ,ramka nie ruszone i ani 1 pszczółki-wszystko wysprzatane do czysta-tylko zaleszczotki sie zostały.jakbty to byla mysz to by woszczyzna w ramkach byla też zeżarta bo przecie tam sporo miodu{a własciwie cukru} na zimę było ryjówka moze to byla zresztą ale ryjówki też raczej zrą w ulu i resztki zostają W zeszlym roku to mi znowu dzięcioł duży próbował sie dobrać do ula a o sikorkach bogatkach to nawet nie będę wspominał bo te to sa dopiero cwane
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum