FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Zasieg łosia w Polsce...
Autor Wiadomość
Jurek7 

Wysłany: 2004-01-29, 14:23   

A, to mamy kozice w BPN :D

Prochcio 

Wysłany: 2008-11-27, 21:44   

Z tego co wiem to jakieś 20 lat temu w czasie szczytowej liczebności łosia w Polsce ten gatunek był o wiele liczniejszy na Pomorzu Zachodnim niż teraz. Populacja zachodnio-Polska była cenna,gdyż łosie migrując docierały na teren Niemiec,gdzie dawno utraciły siedliska.Jednak wspomniany odstrzał ponad 4000 łosi uniemożliwił dalszą migrację:/
Ponad to łoś został wtedy również wytępiony na Żuławach Wiślanych,ale teraz powoli znów zwiększa swojąliczebność i zasięg występowania. Obecnie szacowana liczebność łosi w kraju to ponad 4500 osobników.

tusia 
Marta P.

Wysłany: 2008-11-28, 16:56   

łosie migrują i spotkać można wszędzie, jeśli chodzi o miejsca stałego bytowania, to w Wielkopolsce łosie spotkać można w Dolinie Noteci (sama widziałam:), nie wiem, jak duża jest ta populacja...

kostek-brasil 

Wysłany: 2008-11-29, 16:54   

Tusia, mam pytanie. Dawno temu je tam widziałaś? Szukam tego zwierzaka w dolinie Noteci jakiś czas. Narazie bez skutku. Z tego co czytałem i zasłyszałem w nadleśnictwie, występują na pewno. W ilości szacowanej na około 20-30 sztuk... :)

tusia 
Marta P.

Wysłany: 2008-11-29, 18:14   

Widzialam raz, 3 lata temu bodajze, z Przemkiem Wylegala, wiem ze on widywal czesciej, zapytam go ile razy i gdzie dokladnie widzial.

kostek-brasil 

Wysłany: 2008-11-29, 22:27   

Dziękuję :oki:

P. Wylegała 

Wysłany: 2008-11-30, 14:05   

kostek-brasil napisał/a:
Tusia, mam pytanie. Dawno temu je tam widziałaś? Szukam tego zwierzaka w dolinie Noteci jakiś czas. Narazie bez skutku. Z tego co czytałem i zasłyszałem w nadleśnictwie, występują na pewno. W ilości szacowanej na około 20-30 sztuk...

W dolinie Noteci łosie występują na całym odcinku między Nakłem a Chodzieżą ale najłatwiej spotkać je pod Lipią Górą, koło Gromadna i Samostrzela. A najpewniejsze miejsce to rozległe łozowiska i brzeziny między śluzą Gromando a Anielinami. Myśle ze ta nadnotecka populacja liczy w tej chwili około 30-40 osobnikow.
W zalaczeniu fotki z tego roku z okolic Lipiej Gory.

los.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 123.79 KB

loszak.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 136.44 KB

kostek-brasil 

Wysłany: 2008-11-30, 22:24   

Dzięki za podpowiedź. ;) Fajne zdjęcia, zwłaszcza ten maluszek. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. :)

Odpowiedz do tematu