Z tego co wiem to jakieś 20 lat temu w czasie szczytowej liczebności łosia w Polsce ten gatunek był o wiele liczniejszy na Pomorzu Zachodnim niż teraz. Populacja zachodnio-Polska była cenna,gdyż łosie migrując docierały na teren Niemiec,gdzie dawno utraciły siedliska.Jednak wspomniany odstrzał ponad 4000 łosi uniemożliwił dalszą migrację:/
Ponad to łoś został wtedy również wytępiony na Żuławach Wiślanych,ale teraz powoli znów zwiększa swojąliczebność i zasięg występowania. Obecnie szacowana liczebność łosi w kraju to ponad 4500 osobników.
łosie migrują i spotkać można wszędzie, jeśli chodzi o miejsca stałego bytowania, to w Wielkopolsce łosie spotkać można w Dolinie Noteci (sama widziałam:), nie wiem, jak duża jest ta populacja...
Tusia, mam pytanie. Dawno temu je tam widziałaś? Szukam tego zwierzaka w dolinie Noteci jakiś czas. Narazie bez skutku. Z tego co czytałem i zasłyszałem w nadleśnictwie, występują na pewno. W ilości szacowanej na około 20-30 sztuk...
Tusia, mam pytanie. Dawno temu je tam widziałaś? Szukam tego zwierzaka w dolinie Noteci jakiś czas. Narazie bez skutku. Z tego co czytałem i zasłyszałem w nadleśnictwie, występują na pewno. W ilości szacowanej na około 20-30 sztuk...
W dolinie Noteci łosie występują na całym odcinku między Nakłem a Chodzieżą ale najłatwiej spotkać je pod Lipią Górą, koło Gromadna i Samostrzela. A najpewniejsze miejsce to rozległe łozowiska i brzeziny między śluzą Gromando a Anielinami. Myśle ze ta nadnotecka populacja liczy w tej chwili około 30-40 osobnikow.
W zalaczeniu fotki z tego roku z okolic Lipiej Gory.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum