Wysłany: 2005-09-05, 10:16 Zaproszenie na badania nad Biebrzę!!!!!
Chciałem wszystkich serdecznie zaprosic do udziału w badaniach organizowanych przez dr. Zbigniewa Borowskiego (z Instytutu Badawczego Lenictwa), które odbęd? sie w dolnym basenie Biebrzańskiego Parku Narodowego. Termin (od 14 IX do około 23 IX) (można oczywicie przyjechać na krócej:). Mamy zamiar w tym czasie odławiać łasice i gronostaje na grobli honczarowskiej. Drugim celem bedzie namierzanie (telemetryczne) gronostaja odłowionego w sierpniu. Trzecim będ? odłowy norników północnych na Gugnach.
Mieszkać bedziemy we wsi Trzcianne w wynajętym przez IBL domu (wiec zakwaterowanie darmowe pod dachem i z łazienka Wszystkich zainteresowanych proszę o kontakt na adres mailowy: kamilkrysiuk@o2.pl lub tel. 0-601-246-249
Po południu wrzucę jakie fotki z poprzednich odłowów.
Pytania odnonie badań kierujcie na forum.
_________________ Grunt to żoł?dek. Niektórzy wiedz? o co chodzi:)
Dla tych ktorym termin nie odpowiada na pocieszenie powiem, ze badania te beda kontynuowane (jezdzimy nad Biebrze co miesiac). Nastepny termin okolo 4 tygodni po zakonczeniu tych badan.
N.JPG Nornik z nadajnikiem telemetrycznym.
Plik ściągnięto 8 raz(y) 31.42 KB
Dokladny termin bede mogl podac mniej wiecej po powrocie z badan wrzesniowych czyli po 24.
Gatunki z grubsza beda te same (np: gronostaj bedzie namierzany jeszcze przez 2 miesiace tj. do czasu wyczerpania baterii w nadajniku). Jesli odlowimy jakas lasice (na co sa duze szanse: w sierpniu odlowilismy 4 lasice na barwiku) to rowniez je bedziemy namierzac.
Oj chyba duch w narodzie upada bo jakos zgloszenia nie naplywaja:(
Tak na zachete dla studentow moge dodac, iz mozna w ten sposob zaliczyc obowiazkowe praktyki: maks 2 tygodnie. (Tonacy brzytwy sie chwyta ) bo nie ukrywam, ze pomoc by sie przydala
ja bym bardzo chetnie pomogla! Toc to prawie tyo samo o czym ja magisterke pisze. ale wlasnie - wlasnie ja pisze, wiec nie moge sie wyrwac z wawy dopoki jej nie napisze!
Witam,
Była mowa, że te badania będą odbywać się co miesiąc. Czy jeszcze odłowy trwają i planujecie coś po nowym roku? Myślę, że w jakiś weekend z wielką ochotą dałbym radę.
pozdrawiam
Maniek
Następny wyjazd odbędzie się w styczniu (jak narazie planujemy wyjazd na około 6 stycznia)
trwać będzie ok 10-14 dni zależnie od tego jak sie wyrobimy z robotą:)
Plan pracy w przybliżeniu wygląda tak:
-odłowy norników
-namierzanie zaobrożowanych we wrześniu gronostajów (baterie powinny wytrzymać do lutego)
-tropienia (pod kątem Łasicowatych)
Jak będe wiedział coś więcej to uaktualnię temacik.
Pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum