Troche dziwne pytanie ale jesli chodzi o ptaki to porozwieszaj budki dla ptaków , zbuduj karmnik , zasiej co poniektóre drzewa i krzewy (jarzębina , głóg , wiśnia , czereśnia itp.)
na pewno orzechy - najlepiej laskowe - zasadź ich sporo (z 20 krzaczków ) w kilku miejscach... wiewióry na pewno się pojawią... co do popielic i innych pilch to For , Mopek , Rey będą wiedzieli więcej ode mnie (ja nigdy żadnej Pilchy nie widziałem)
dziękuje ci dragon za odp a jak mieszkam przy ulicy głównej i mam nie dóżom działkę <10a>to jest szansa na wiewióreczki i pilchy i jeże , mam jeszcze niewielkie bajorko w popliżu i niedaleko las
Przede wszystkim nalezy sie skupic nad tym co z pozoru niewidoczne.
Ogrod przyjazny przyrodzie powinien byc jej czescia.
Gleba , mikroorganizmy , owady , gatunki krajowe roslin typowe dla danego terenu.
Jeza nie kupisz w sklepie ale jak urzadzisz dobrze ogrod to prawdopodobnie sam przyjdzie i byc moze zagosci na dluzej.
W wielkim skrocie napisalbym tak
1/ zero chemii
2/ gatunki krajowe roslin typowe dla danego siedliska
3/ bioroznorodnosc
4/ oczko wodne , skalniak , sterta drewna , laczka kwietna .....
Pracy przy zakladaniu takiego "dzikiego ogrodu" wiele , jeszcze wiecej chyba trzeba sie uczyc , czytac , pytac ..... , ale z czasem moze sie to stac bardzo przyjemnym i pozytecznym hobby.
mam wszystkie dysgrafie , dysortografie i dyslektykiem
jakież to teraz modne...
_________________ Tomasz Figarski "P.P.Ps"
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
trawę to jednak polecałbym kosić, podobnie uprzątać wszelkie sterty drewna, gruzu itp., jeśli nie chcemy na podwórku lokatorów w postaci żmij (choć wszystko zależy od położenia miejsca)
_________________ Tomasz Figarski "P.P.Ps"
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
macie jakieś pomysły żeby urozmaicić ogród zwierzakami ???
kup sobie np. kilka koz
emilek7 napisał/a:
ale mi chodzi o wiewiórki popielice , jeże itp, jakie drzewa sadzić i wogóle .
zeby miec pilchy ogrod musialby byc stary i polozony blisko jakiegos lasu lub innych starych ogrodow (ewentualnie z jakims starym budynkiem)
green power napisał/a:
trawę to jednak polecałbym kosić, podobnie uprzątać wszelkie sterty drewna, gruzu itp., jeśli nie chcemy na podwórku lokatorów w postaci żmij (choć wszystko zależy od położenia miejsca)
zmiji co prawda nie mialem ale przez taki balagan w ogrodzie (celowy) bywaly: gronostaj, padalec, zwinki i ropuchy
Zasadz leszczyny! Moja siostra ma leszczyny i ma wiewiorki. I tez mieszkalem naprzeciw ogrodka z leszczynami, tez byly wiewiorki. I powies budke rozmiaru D, wiewiorka je zasiedli. Dla jezy to jakies geste chaszcze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum