Moga być wszelkiego rodzaju rośliny na żywopłoty np. ligustr, derenie, berberys Thunberga, rokitnik pospolity, irga błyszcząca, oliwnik wąskolistny, złotlin chiński, tawuły i pięciorniki. Albo iglaki.
Wszystko zależy od gleby.
To że akurat masz glinę na działce to bardzo dobrze – jest to idealny materiał do wysypania na folji – nie posuwa się ( jeśli jest nie zbyt ostry kąt ) a roślinki dobrze rosną.
W Warszawie jest pełno ulic a mimo to można znaleźć płacy (przeważnie traszki zwyczajne i ropuchy zielone).
Prawdopodobnie ich jajka są przenoszone przez ptaki wodne .
Glina nie jest zła! Co do leszczyny - to licznie tu obecni leśnicy na pewno to wiedzą. Możesz też posadzić orzech włoski.
Zrób oczko wodne, nawet małe, takie z płaskimi brzegami i roślinnością. Będą płazy. Nawet w środku miasta możesz mieć ropuchę zieloną (albo i szarą) i traszkę zwyczajną. Daj jakieś kamienie, kłodę, żeby się cusie mogły pod nią schować.
Dobre byłyby drzewa i krzaki (już Ci poradzili jakie) - przynajmniej wzdłuż płotu. Jeże żyją nawet w środku miasta. ja jeża zwabiłem przypadkiem, bo rzucałem żarcie czapli i jeż przyszedł do ryby, która wpadła w krzaki.
Parę budek - w różnych odległościach, spróbuj budkę dla nietoperzy... i możesz sporo fajnych zwierzaków mieć. Budki poszukaj na forum Bocaina u Basiora (uwaga reklama ) w każdym razie żeby wymiary były odpowiednie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum