FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
zachęcenie zwierzaków do naszego ogrodu
Autor Wiadomość
emilek7 

Wysłany: 2008-01-29, 12:17   

a te geste chaszcze to np co morze być??
:grin:

Ania B. 

Wysłany: 2008-01-29, 12:49   

Moga być wszelkiego rodzaju rośliny na żywopłoty np. ligustr, derenie, berberys Thunberga, rokitnik pospolity, irga błyszcząca, oliwnik wąskolistny, złotlin chiński, tawuły i pięciorniki. Albo iglaki.
Wszystko zależy od gleby.

Jurek7 

Wysłany: 2008-01-29, 20:57   

Emilek napisz dokładniej gdzie ten ogrod i jaka gleba, bo to dużo zależy od położenia i otoczenia!

A propos znajomy ma mały ogródek z oczkiem wodnym dookoła pól i mimo to "dorobił się" ropuchy i traszek. :res:

Wiewiórki przychodziły jak było 3-4 leszczyny, ale takie dobrze rozrośnięte.

PawełB 

Wysłany: 2008-01-29, 21:45   

Do ogrodów w których są oczka wodne ( zwłaszcza bez ryb) to dużo zwierząt może przyjść i zamieszkać.

Dużo ptaków przylatuje aby się napić ,czasem opluskać .

emilek7 

Wysłany: 2008-01-30, 12:00   

no gleba u mnie jest bardzo uboga :( ( <glina> a oczko mam w planie :D a tez jak już pisałem ze mieszkam przy głównej ulicy :sad:

PawełB 

Wysłany: 2008-01-30, 13:54   

To że akurat masz glinę na działce to bardzo dobrze – jest to idealny materiał do wysypania na folji – nie posuwa się ( jeśli jest nie zbyt ostry kąt ) a roślinki dobrze rosną.

W Warszawie jest pełno ulic a mimo to można znaleźć płacy (przeważnie traszki zwyczajne i ropuchy zielone).
Prawdopodobnie ich jajka są przenoszone przez ptaki wodne .

emilek7 

Wysłany: 2008-01-30, 18:55   

a ile musi rosnąc orzech laskowy żeby miał owoce , w jakim wieku lub jaka wysokość muszą mieć drzewa owocowe żeby owocowały.

Jurek7 

Wysłany: 2008-01-30, 22:13   

Glina nie jest zła! Co do leszczyny - to licznie tu obecni leśnicy na pewno to wiedzą. Możesz też posadzić orzech włoski.

Zrób oczko wodne, nawet małe, takie z płaskimi brzegami i roślinnością. Będą płazy. Nawet w środku miasta możesz mieć ropuchę zieloną (albo i szarą) i traszkę zwyczajną. Daj jakieś kamienie, kłodę, żeby się cusie mogły pod nią schować.

Dobre byłyby drzewa i krzaki (już Ci poradzili jakie) - przynajmniej wzdłuż płotu. Jeże żyją nawet w środku miasta. ja jeża zwabiłem przypadkiem, bo rzucałem żarcie czapli i jeż przyszedł do ryby, która wpadła w krzaki.

Parę budek - w różnych odległościach, spróbuj budkę dla nietoperzy... i możesz sporo fajnych zwierzaków mieć. Budki poszukaj na forum Bocaina u Basiora (uwaga reklama ;) ) w każdym razie żeby wymiary były odpowiednie.

emilek7 

Wysłany: 2008-02-01, 10:20   

jurek7 wielkie dzięki :res: :res: :res: :res: :res: :grin: :-D :-D

Odpowiedz do tematu