FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
zachęcenie zwierzaków do naszego ogrodu
Autor Wiadomość
PawełB 

Wysłany: 2008-01-14, 14:53   

"trawę to jednak polecałbym kosić, podobnie uprzątać wszelkie sterty drewna, gruzu itp"

Nic bardziej błędnego nie mogłeś mu poradzić...
Właśnie w wysokich trawach , sterach gałęzi, kamieni mogą się zadomowić wszelkie małe zwierzaki.
A żmije to właśnie lubią jak jest trawa przycięta - to idealne dla nich miejsce do wygrzewania wie.
Poza tym to trochę mało prawdopodobne żeby do niego przyszły węże .

meetoo 

Wysłany: 2008-01-14, 20:41   

Mam mała działeczkę - w nieciekawym przyrodniczo miejscu. Ogród założyłem dwa lata temu. Po powieszeniu budek dla ptaków - zasiedlone. Sterta niewykorzystanych kamieni (po budowie) - jaszczurki żyworodne, węże. Do tego niechciane nornice i krety.

emilek7 

Wysłany: 2008-01-14, 21:32   

:) )) :grin: :grin: a leszczyn to tak ile ?? , mam 8 modrzewi wysokości 4 metrów

Dragon 

Wysłany: 2008-01-14, 22:58   

no nie wiem - gdzies tak z 20 krzaczków , warto tez postarac sie o dęba i buka - wiewiórki lubia także i te owoce :)

Wiesiek2 

Wysłany: 2008-01-15, 08:50   

Dragon napisał/a:
no nie wiem - gdzies tak z 20 krzaczków , warto tez postarac sie o dęba i buka - wiewiórki lubia także i te owoce :)

Chciałem zauważyć że dąb i buk będą owocować dopiero za jakieś minimum 50 lat :) .
Jeśli mieszkasz przy ruchliwej dodze to nie jest dobrym pomysłem zwabiać tam wieiórki.
Mam trochę leszczyn w ogrodzie i owszem jesienią wiewiórki przychodzą i właśnie co jakiś czas znajduję jakąś płaską na drodze, szczególnie młode, a droga przy której mieszkam wcale nie jest ruchliwa. Z jeżami jest podobnie.

emilek7 

Wysłany: 2008-01-15, 21:41   

no ja mieszkam pszy głównej ulicy a wo gule niema w mojej okolicy ssaków :sad: :cry: chciałbym coś zrobić żeby sie pojawiły u mojego sąsiada rośnie jeden orzech i chyba z 8 modrzewi , oczywiście wszystko duże i anie jednej wiewiury niema :cry: :cry:

Ogrodnik 

Wysłany: 2008-01-23, 12:05   

Cytat:
Jakie rośliny zwabią ptaki do ogrodu?
dr Andrzej Kruszewicz , ornitolog2008-01-10, ostatnia aktualizacja 2008-01-11 08:48
W swoim ogrodzie dokonałem eksperymentu, który po dziesięciu latach daje efekty, i z czystym sumieniem mogę polecić. Dziś mieszkają u mnie nie tylko ptaki, lecz także rozmaite owady, żaby, zaskrońce, a nawet jeż.

Początkowo na działce rósł tylko jeden rozłożysty dąb. Posadziłem pod nim leszczynę. Teraz żołędzie i orzechy każdej jesieni wabią stada sójek i wiewiórki. Posadziłem też rodzime brzozy, sosny, świerki i jałowce oraz kępę wierzb otoczoną krzewami berberysu. Zimą owoce berberysu chętnie zjadane są przez kosy.

Trawę koszę tylko tam, gdzie często przebywamy z rodziną. W innych miejscach ogrodu rośnie swobodnie. Na murawie kwitną wiesiołki, których nasionami żywią się zimą makolągwy i szczygły, rumianki, dziurawiec, wrotycz, nawłoć i osty (wielka atrakcja dla szczygłów!). A latem wśród roślin uwijają się setki owadów. Cudeńka!

Wiosną pojawiają się w moim ogrodzie makolągwy i dzwońce, by założyć tu gniazda. Dla nich atrakcją są nasiona gwiazdnicy, mniszka i tasznika, później także babki zwyczajnej i rdestu ptasiego. W pobliżu płotu zachowałem kępę pokrzyw. Mogą na nich żerować do woli larwy motyli, a zimą buszują tam rudziki. Uschnięte pędy pokrzyw, ostów i wiesiołków usuwam dopiero wiosną.

Jarzębina staje się atrakcyjna po przymrozkach. Szpaków jest już wtedy niewiele, zostają więc zapasy dla kosów, kwiczołów oraz jemiołuszek. Późną jesienią zjadane są też ze smakiem drobne owoce winobluszczu.

Spaceruję często po okolicy, obserwując, co ptaki jedzą zimą. Marzy mi się w ogrodzie duża kępa jarzębin, przemieszanych z rokitnikami, ligustrami, tarniną i ozdobnymi jabłoniami. To byłaby zasobna spiżarnia dla kosów i kwiczołów. Praktycznie na całą zimę.

http://dom.gazeta.pl/ogrody/1,72115,4826710.html

Ogrodnik 

Wysłany: 2008-01-25, 17:51   

Czesc ogrodu przeznaczylem na "dziki lasek".
Kopie tam teraz dol i usypuje gorke. Mam nadzieje , ze urozmaici to warunki siedliskowe a co za tym idzie zwiekszy bioroznorodnosc.
Z czasem mam nadzieje znajda tam ostoje rozne gatunki zwierzat.

emilek7 

Wysłany: 2008-01-25, 19:55   

ale to co mi napisałeś to chyba trzeba mieć duży ogród a nie taki mały jak ja <ok10a> a czy mógłbyś mi napisać co i jak sadzić?? :grin:

emilek7 

Wysłany: 2008-01-26, 15:00   

i ile ?? czy da sie tez jakoś sprowokować żeby w moim ogrodzie pojawiły sie bażanty i gniazdowały w nimi takie większe ptaki ??

Dragon 

Wysłany: 2008-01-26, 16:18   

O bażantach chłopie to chyba będziesz musiał zrezygnować - dzikich na 99% mieć nie będziesz a hodowlane - www.bazanty.pl - tam znajdziesz wszystkie informacje... a co do innych dużych ptaków to czasami pojawi się PAW - szczególnie kiedy ciebie zemdli :twisted:

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-01-26, 18:20   

Cytat:
gniazdowały w nimi takie większe ptaki

mozna zrobić kurnik... :cool: a na 10 arach to i struś się zmieści... :>

emilek7 

Wysłany: 2008-01-26, 22:00   

widzę ze humorek dopisuje :D :D proszę was o rady , bardzo mi zależy na ogrodzie ze zwierzami.

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2008-01-26, 22:09   

emilek7 napisał/a:
widzę ze humorek dopisuje :D proszę was o rady , bardzo mi zależy na ogrodzie ze zwierzami.

spoko, ale zrozum ze po prostu pewnych zwierząt dziko żyjących nie będziesz mieć. to nierealne i tyle.

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2008-01-27, 12:30   

Kiedyś nie trzeba było zachęcać zwierzaków,same przychodziły.U mojej babci kiedyś na podwórku pojawiały się zimą masowo zające,kuropatwy,bażanty,w stodole była sowa(nie wiem jaka dokładnie,mama mówiła że była mała i okrągła :] więc moze pójdźka)Na domu próbował sobie zrobić gniazdo bociek(szkoda że zrezygnował,miałbym go teraz zaraz za drogą ;) ) Teraz już jest inaczej,może dlatego że zimy łagodne :roll: Chociaż w tamtym roku widziałem zająca i kuropatwy u mnie na podwórku :) Mam też jeszcze u siebie żaby,ropuchy i jaszczurki,chociaż tych ostatnich jest mniej bo koty wyłapały :evil: No ale co im za to zrobię :|

Odpowiedz do tematu