FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Wydra
Autor Wiadomość
Srokacz 

Wysłany: 2004-02-09, 00:11   Wydra

Czy widujecie wydry w wiejskich rzeczkach ???.Ja słyszałem od myliwego że kiedy jak jechal do pracy rano o 5-00 to widział wydre w wiejskim strumieniu w Mogielnicy.Kiedy kilku moich kolegów twierdziło że widziało wydre w rzece w mojej wsi.

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-02-09, 09:42   

Cytat:
Czy widujecie wydry w wiejskich rzeczkach ???.

Cytat:
Kiedy kilku moich kolegów twierdziło że widziało wydre w rzece w mojej wsi.

... no i sam sobie odpowiedziales... :roll: :wink:
... na pewno predzej zobaczy sie Srokaczu w wiejskich rzeczkach, niz w miejskich rzeczkach... :wink:
Zwlaszcza ze rosnaca populacja tego ssaka musi sie gdzies podziac :mrgreen:

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2004-02-18, 12:53   

u mnie w Siedlcach widywałem wydry na miejskim zalewie...
pradwe mówi?c wszędzie gdzie s? ryby, tam prędzej czy pużniej pojawi? sie wydry...
znajomemu wybrały ze stawu ok 150 karpi. :?

Jurek7 

Wysłany: 2004-02-18, 15:07   

Wydra od 10 lat pojawia się "prawie wszędzie". Na Wile w Wawie i małych rzeczkach i rowach. To zwykle zwierzaki przechodnie.

Jeli chcesz mieć pewnoć, poszukaj - ulubiony temat teriologów :) - kupek pod mostami i na brzegu z oćmi i skorupkami. Tropy na niegu też s? OK.

Sam? wydrę zobaczyć trudno, sam j? widzę najwyżej raz w roku, a bobra co drugiego wieczoru nad wod?.

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2006-03-05, 13:33   

a w jakim celu chcesz je wytropić??

teraz kiedy jeszcze leży śnieg najłatwiej po charakterystycznych śladach łap i ogona. jeśli wiesz ze na jakimś odcinku np rzeki występują wydry to poszukaj miejsca gdzie wchodzą do wody. widać wyraźnie wydeptane zabrudzone miejsca.( wiele licznych slad łap, ślady żerowania, odchody).

Łuki 

Wysłany: 2006-03-05, 16:29   

Te podstawowe rzeczy o tropieniu i śladach wiem ale jak morzna ją zobacztć. Chodze po jej tropach jusz 2 lata i jeszcze jej niewidźiałem. J myślałem że morze ktoś się bardźiej się zna na tym odemnie.

Rey 
moderator

Wysłany: 2006-03-05, 19:44   

Wydre wcale nie nie jest tak łatwo zobaczyć, z racji tego że to dość płochliwy ssak. O wiele łatwiej odnaleźć ślady jej bytności. Mi się jeszcze nie udało zobaczyć tego gatunku.

ogardy 

Wysłany: 2006-03-05, 21:00   

Niestety! Chyba wszyscy hodowcy ryb strzelaja to tych sympatycznych ssakow :cry: Znam nawet takiego co na malym stawie nie mogl spotkac wydry choc ucztowala u niego w najlepsze i polowal na nia w dzien i w nocy. Tak ostrozne sa wydry.

Łuki 

Wysłany: 2006-03-05, 22:48   

Ale najlepsze jest to w niej że jest taka tajemnicza i trudna do obserwacji. Poniewarz morzna cały czas otkrywać jej nowe przejścia, zjazdy, tymczasowe kryjówki, itp.

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2006-03-05, 22:53   

ja widziałem wydry kilkunastokrotnie , głównie będąc na rybach. nad Bugiem np w Mierzwicach rok temu polującą na prawie całkowicie zamarzniętej rzece. w Gąsiorowie rodzinkę składającą się z jeden dorosłej i dwóch małych, tamże wielokrotnie polującą i konsumującą ryby na brzegu. a Siedlech na Muchawce, nad zalewem.

Łuki 

Wysłany: 2006-03-06, 18:29   

Ja najprawdopodobniej mam pare sztuk na całej długości rzeki liczącej kilkanaście kilometrów i wdodatku część z niej wogule niezamarza i dlatego trudno ją zobaczyć.Czeba mieć durzo szczęścia.

krzysztof1 

Wysłany: 2006-03-07, 08:48   

Łuki napisał/a:
podstawowe rzeczy o tropieniu i śladach wiem ale jak morzna ją zobacztć. Chodze po jej tropach jusz 2 lata i jeszcze jej niewidźiałem.

Wydra często jest aktywna wieczorem i w nocy...

Łuki 

Wysłany: 2006-03-07, 17:50   

Dziśaj udało mi się znaleźć jej lęgowisko ala podejżewam że jest to jednorazowa i prowizoryczna kryjówka. Pokazałem to miejsce leśniczemu i tagrze stwierdził że to jest wydry.Sprubuje sie tam teraz przyczajić w nocy morze coś zobacze ale tak jak muwiłem że rzeka jest długa a ona przechodzi pare kilometrów przez noc , wytyczonymi szlakami i niemam pewnosci że akurat tam będzie szła.

Namor 

Wysłany: 2006-03-07, 21:29   

Łuki, :res: za ortografię ;)

spotkanie wydry, czy jakiegokolwiek zwierzaka, w dużej mierze zależy od ilości czasu spędzonego w terenie (oczywiście w odpowiednim biotopie).

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2006-03-07, 22:22   

Łuki napisał/a:
Dziśaj udało mi się znaleźć jej lęgowisko

czyli pewnie już się zaczął okres lęgowy u tego gatunku................ ;-)

Odpowiedz do tematu