Witajcie,
Poszukuję informacji o występowaniu wydry w woj. śląskim
– proszę o info kto – gdzie – kiedy (obecnie i dawniej) obserwował:
1. wydrę – ile
2. ślady jej bytowania – tropy, resztki pokarmu, odchody
3. martwe zwierzę – np. przy drodze
W odpowiedzi na pytanie Rey`a – w woj. śląskim na kilkunastu stawach hodowlanych, gdzie bytuje wydra, przez rok prowadzono monitoring – obserwatorzy odnotowywali wszelkie ślady, a odchody zbierano do analizy pokarmu – opracowywanie wyników trwa, publikacje... będą
Wysłany: 2008-03-27, 18:31 Wydry przy EC "Żerań", w Warszawie
Witam!
Wczoraj podczas wieczornego spaceru wzdłuż fragmentu Kanałku Żerańskiego, w porcie po prawej stronie Ul.Modlińskiej usłyszałem dziwne piski. Zatrzymałem się zaciekawiony bo nie słyszałem wcześniej podobnych dżwięków. Po chwili zobaczyłem po drugiej stronie, w porcie, przy brzegu dwa osobniki jakiegoś ssaka wodnego. Początkowo myśłalem że to bobry, które juz tam widywałem, jednak zwierzeta te wyglądały inaczej i były znacznie bardziej zwinne. Pomyślalem więc że to norki amerykańskie, jednak nie pasowała tu wielkość (obserwowane ssaki miały ok. 1 m. długości) . W związku z tym diagnoza mogłabyć tylko jedna - wydry. Słyszałem juz wcześniej o wydrach w tym rejonie, ale przyznam się że nie wierzyłem w te opowieści . Wie ktos może o jakiś potwierdzonych obserwacjach wydry w tym miejscu?
Pozdrawiam
Piotrek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum