FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Wydra
Autor Wiadomość
Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2007-01-18, 22:25   

Łuki napisał/a:
Nawet niewiedziałem że ten gatunek jest rzadki.

może trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem... i przesadziłem z tym "bardzo rzadki"
....... należy do gatunków obiętych ścisłą ochroną gatunkową.

występuje ona regionalnie i raczej w górskich wodach(choć nie tylko). lubi wodę szybką, zimną, dno żwirowate, kamieniste. w związku z tym nie tak często można ją spotkać.
ponadto jest wrażliwa na zanieczyszczenia wód i jej obecność świadczy o dobrej jakości wody. ma takzę dosyć duże wymagania tlenowe.

sorry za początkowe wprowadzenie w błąd.

Łuki 

Wysłany: 2007-01-21, 18:35   

Ja tesz wiem że występują w miejscach o wodzie spokojniejszej i dnie zapiaszczonym lub zamulonym. Ale twoje informacje bardziej sprawdzają się w terenie ;-)

Łuki 

Wysłany: 2007-01-21, 18:38   

Mam takie pytanie czy komuś udało się w nocy przyczaić gdzieś w kszaczkach na wydre i ją zobaczyć.

tadekptaku 
Człek z zewnątrz

Wysłany: 2007-01-21, 21:58   

Łuki napisał/a:
Mam takie pytanie czy komuś udało się w nocy przyczaić gdzieś w kszaczkach na wydre i ją zobaczyć.
tak, nawt w bialy dzien w bialowiezyi na chechle pod chrzanowem.a z nowosci dzis mijalem martwa potracona przez auto na drodze... niestety przy black water w irlandii.

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2007-01-21, 22:46   

Łuki napisał/a:
w nocy przyczaić gdzieś w kszaczkach na wydre i ją zobaczyć.

ja tam się nigdy nocą nie czaiłem. wielokrotnie widywałem wydry w biały dzień. polujące. nawet raz z młodymi.

Łuki 

Wysłany: 2007-01-22, 16:01   

Ja to takiego szczęścia niemam musze sprubować w nocy ciekawe czy coś z tego będzie. Bo w dzień niema szans. Mi isę wydaje że one są bardzo spłoszone i sie strasznie boją.

Alekto 

Wysłany: 2007-01-22, 21:02   

..a ja tylko śmigającą do wody - zdążyłam potem tylko bańki zobaczyć. Drugim razem było lepiej, ale i tak krótko. Za krótko. :/

kostek-brasil 

Wysłany: 2007-01-23, 21:14   

Są dość bystre, ale zarazem ciekawskie i ruchliwe, więc jeśli w okolicy występują, to są szanse na zaobserowanie. Niekiedy nawet przy dość dobrym świetle, choć wolą buszować nocą lub wczesnym brzaskiem. Powodzenia. :oki:

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2007-01-29, 12:44   

tadekptaku napisał/a:
a z nowosci dzis mijalem martwa potracona przez auto na drodze...
Tam u was za miedzą (Szkocja) są nawet specjalne znaki "uwaga wydry przecinające szosę".

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Bolo 
ptaki i chrząszcze

Wysłany: 2007-01-29, 20:02   

Wydra występuje także pospolicie na Górnym Śląsku np. w Kanale Gliwickim i Kłodnicy czyli jak ktoś woli w zanieczyszczonych wodach. Jest prawdziwym utrapieniem dla właścicieli stawów rybnych. Wielekrotnie ją widywałem, a zwłaszcza jak cicho siedziałem łowiąc ryby( nawet w dzień )

Rey 
moderator

Wysłany: 2007-01-29, 23:43   

Bolo napisał/a:
Wydra występuje także pospolicie na Górnym Śląsku

Były na ten temat jakieś badania, czy jest to zdanie oparte na bezpośrednich obserwacjach :?:

Bolo 
ptaki i chrząszcze

Wysłany: 2007-01-29, 23:53   

Rey napisał/a:
Bolo napisał/a:
Wydra występuje także pospolicie na Górnym Śląsku

Były na ten temat jakieś badania, czy jest to zdanie oparte na bezpośrednich obserwacjach :?:

Nie wiem czy ktos przeprowadzał badania. Ale wiem, że są bo je często obserwuję w różnych miejscach województwa. I to nie tylko ja.

xhardcorex 
Jerzy Jeż

Wysłany: 2007-01-30, 09:35   

Rey napisał/a:
Marcinie z takimi pytaniami to do Jurka Romanowskiego z CBE uderzaj, on o wydrze w Polsce wie chyba najwięcej :]

[ Komentarz dodany przez: Rey: 2007-01-30, 15:35 ]
To się zgadza :oki:

tadekptaku 
Człek z zewnątrz

Wysłany: 2007-01-30, 21:24   

Hubert napisał/a:
tadekptaku napisał/a:
a z nowosci dzis mijalem martwa potracona przez auto na drodze...
Tam u was za miedzą (Szkocja) są nawet specjalne znaki "uwaga wydry przecinające szosę".
Tu pospolite to zwierze spotkasz nawet w miescie na parkingu pod autem :) (jesienna dyspersja mlodych jak sadze) Z tym ze tu w kazdym prawie strumieniu masz lososie i trocie,no i to ze na wydry tu nikt nie poluje ,a zlowione ryby wedkarze wypuszczaja wiec wydry jest tu sporo.
BWI member
http://www.birdwatchireland.ie

platon 

Wysłany: 2007-01-31, 21:54   

A u nas ktoś poluje na wydry?
W N Wlkp też wydra jest pospolita.
Spotyka się ją nawet w pewnym oddaleniu od rzek, na bajorkach i stawkach (raczej jako przechodnia)
Kiedyś to nawet wybrała się na przechadzkę i mało co pod kołami mojego samochodu nie wylądowała. W sumie wybrała się chyba na strzelnicę (która jest w okolicy)

Odpowiedz do tematu