Posiłek wyderki -;> Pół metra od brzegu Bugu,który znajdował się na uskoku 0,5-1 -metrowej wysokości nad poziomem wody; otwarte pastwisko nadrzeczne. Łuski ryby i po prawej stronie odchody lutrzyska -;) . Foto z 31.12.2006 r.
Chyba wyderki powoli wracają do naszego krajobrazu.
[ Komentarz dodany przez: Rey: 2007-01-08, 23:54 ]
Ostatnio coraz wolniej - co jest efektem wciągnięcia tego ssaka na listę gatunków objętych tylko ochroną częściową a nie ścisłą
kostek-brasil, moja wyderka mieszkała w stawie w stawie rybnym w środku lasu, tam miała raj ale na zime odłowili reszte ryb i spuścili wodę, ale ona wróci na wiosne wraz z wodą i rybami a wtedy choćbym miał wziąść urlop to sesja zdjęciowa z wyderką będzie moja
Jest to mała rybka mieżąca gdzieś ok. 12cm. Jest prawnie chroniona, stanowi pożywienie dla wielu ryb takich jak np. pstrąg potokowy, noi oczywiście jest pokarmem dla wydr, zimorodków, bocianów.
znalazłem niedojedzonego strzebla który lerzał na krach.
Łuki napisał/a:
Jest to mała rybka mieżąca gdzieś ok. 12cm. Jest prawnie chroniona, stanowi pożywienie dla wielu ryb takich jak np. pstrąg potokowy, noi oczywiście jest pokarmem dla wydr, zimorodków, bocianów.
teraz kumam
wiem że taki gatunek istnieje i zamieszkuje nasze wody........ ale z Twojego postu wynikało że to "strzebel" a nie "strzebla" i stąd moje pytanie.
a jaka to rzeka??. gatunek ten jest bardzo rzadki........
Jest to taki większy potok o nazwie muszynka który wpada do rzeki poprad. Nawet niewiedziałem że ten gatunek jest rzadki. Często je widze zwłaszcza w okresie letnim bo wtedy się rozmnażają. Raz udało mi się zaobserwować jak pstrąg zatakował strzeble
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum