jak kto już umie to i nawet w Reebok'ach sobie poradzi
raz widziałem (na filmie ) nag? kobietę jeżdż?c? na koniu po prerii - całkiem dobrze sobie radziła
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
Zalezy. Dac sie da jezdzic w kazdych, ale najlepsze sa takie bez sznurowadel i jezykow oraz szwow po wewnetrznej stronie, czyli "oficerki". Dlaczego? Proste. W pierwszych dwoch przypadkach jak stopa wpadnie glebiej w strzemie to mogila, zaczepi sie za jezyk albo sznurowadla i trzeba recznie poprawiac albo cala stope wyjac, a to nie wplywa za dobrze na nauke jazdy szczegolnie.
Natomiast szwy... kazdy instruktor bedzie po 1000 razu powtarzal, zeby trzymac sie konia nogami. Jesli naprawde posluchasz, to poczujesz co to znaczy miec zamek od wewnatrz
Z tego samego powodu dobrze jest tez miec odpowiednie spodnie do jazdy.
Wszystko - i spodnie i buty - bez szwow po wewnetrznej stronie jest super. Jesli natomiast takich nie masz... To miekkie, np. bawelniane ubranie i wygodne buty. Moga byc adidasy, chociaz wygodniej (jesli chodzi o jezyk i sznurowadla) byloby w glanach Ale te z kolei sa niedobre dla konia.
Jak wieje to wez rekawiczki. Rece marzna niemilosiernie w zdumiewajaco ktorkim czasie nawet przy dosc slabym wiaterku
Ale na pewno bedzie Ci wygodniej jesli beda.
Tak jak pisalam, wszystko opiera sie o wygode w strzemionach. Buty wyzsze latwiej utrzymac we wlasciwej pozycji w strzemieniu i latwiej je poprawiac z racji tego, ze sie nie zahaczaja.
buty (bardzo proste do jazdy konnej) z czapsami to około 75zł wszystko w jednym sklepe - ja za tyle nabyłem. Polecam kazdemu, bo to i wygodnie i bezpieczniej i tanio, nawet jak to jest chwilowa zachcianka.
moga byc adidasy + sztylpy , z tym ze musisz sprawdzic w sklepie czy sztylpy ktore kupisz beda miec kawalek skory zakrywajacy gorna czesc buta (chodzi o to zeby przykrywaly jezyk czy tez sznurowki). Sama mam dwie pary sztylp, i jedne sa wlasnie takie, standardowe, ale mam tez takie, ktore wlasciwie nie spalniaja swojej funkcji w przypadku zwyklego obuwia (adidasy, trampki) i mozna je noscic wlasciwie tylko do wyskoko sznurowanch butow.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum