Skoro nie mają korytarzy migracyjnych, to są zmuszone aby przebywać w puszczy, a jeść przecież coś muszą.
to ja mam taki pomysl
- skrzyzowac zubry z bizona Leppera
- zmienia im sie preferencje siedliskowe na tereny bardziej otwarte
- wzrosnie liczba osobnikow i zasieg tego pseudogatunku
- problem w lasach zniknie
- beda straty w rolnictwie
- zezwoli sie rolnikom na odstrzal tych mieszancow
- zniknie bieda we wsiach
a ja mam taki pomysl zeby ktos pomogl mi zrealizowac od dawna planowana wyprawe na obserwacje zubrow he?co Wy na to wyrazam gleboki odnosnie Waszej "zubrzej" wiedzy. Nigdy nie widzialam zubra na wolnosci a slyszalam ze w zimie najlatwiej go podejrzec z wiadomych wzgledow to jak?ktos wskaze mi droge gdzie jechac zeby zrealizowac te misje od dawna porzadana przeze mnie ?a pyt dodatkowe tez mam-gdzie Kampinosie (KPN) jest osr hodowli zubrow?z gory dzieki za wsqazowki
a pyt dodatkowe tez mam-gdzie Kampinosie (KPN) jest osr hodowli zubrow?z gory dzieki za wsqazowki
Ośrodek Hodowli Żubrów należący do Kampinoskiego PN leży w Smardzewicach. Swoją drogą bardzo ciekawe bo ten ośrodek należy do KPN, a leży w...otulinie Spalskiego PK
Więcej informacji znajdziesz na temat Ośrodku Hodowli Żubrów w Smardzewicach.
no wiem wiem przeca ale ktos mi powiedzial ze tam jest hodowla...cozwprowadzil mnie w blad dziad jeden no a co z porada gdzie mam pojechac zeby zima wypatrzec - mowia niektorzy ze bialowieza-ale inni dodaja ze naukraine poszly to jak w koncu?cos wiecie na ten temat gdzie aktualnie mozna je ladnie podejrzec?
Miejsca sa gdzie mozna podejzec moze nie koniecznie Bialowieza ale Puszcza, jest kilka miejsc. Ogolnie zobaczyc tutaj zubra zadna rewelacja Ale oficjalnie zobaczyc to rezerwat pokazowy BPN. A o innych miejscach sie nie mowi zeby turysci nie niepokoili zwierzakow.
Spotkac moza rownie dobrze lazac po lesie
ale madrala z Ciebie to ze w pokazowym sa to ja wiem i widzialam a mnie wlasnie intersuje to "po lesie chodzac" mowisz ze jakby sie pojechalo do bialowiezy i poszlo na calodzienny spacer to da sie je w lesie na dziko zdybac?
mowisz ze jakby sie pojechalo do bialowiezy i poszlo na calodzienny spacer to da sie je w lesie na dziko zdybac?
szczerze wątpię. to ogromne tereny, i trudno powiedzieć gdzie stado może być w danym czasie. fart trzeba mieć, albo namiar od "ludzi"
chodzenie na chybił-trafił, moim zdaniem mija się z celem.
mowisz ze jakby sie pojechalo do bialowiezy i poszlo na calodzienny spacer to da sie je w lesie na dziko zdybac?
teraz to tak naprawdę większość zubrów trzyma się miejsc, gdzie są dokarmiane. W głębi lasu, a nawet na obrzeżach są przygotowane dla nich specjalne brogi. Jedno z większych jest w rez. (lub po sąsiedztwie) "Dębowy Grąd". Sa też w "Babiej Górze" pod Siemianówką (być może tam robił kilka dni temu zdjęcia Wychuchol), bywają też w Masiewie. To miejsca, które ja spotkałem, ale jest znacznie więcej i przypadkowo też mozna je spotkać.
Zagrody pokazowe to po prostu zoo w lesie - dobre, aby pokazać wycieczce zwierzaki, ale dla mnie to też żadna frajda.
Miejsc jest duzo , powiem tak czesc jest specjalnie przeznaczona dla zubrow, a czesc nazwijmy to "przypadkowo" znaczy rolincy zostawaja na polach stogi i zubry sobie jedza . Ten przypadek jest poniekad czasami zamierzony, za ktory pozniej staraja sie o odszkodowanie
Sa tez dokarmiane w konkretnych miejscach gdzie w 95% mozna je spotkac, ale o tych miejscach sie juz ewidentnie nie mowi, miejsca sa zmieniane co jakis czas, zeby za duzo osob nie wiedzialo.
Niestety trafiali sie "glupi ludzie" ktorzy gonili zubry i niepokoili zeby np zrobic bardziej dynamiczne zdjecie... i ogolnie im mniej osob sie kreci kolo zubrow tym lepiej.
Oficjalnie mozna dzikie zubry obserwowac wlasnie na Babiej Gorze i na Kosym Moscie.
Podchodzenie do pasnikow jest zabronione, w innych miejscach na fotografowanie zubrow (choc to sie dziwne wydaje) trzeba miec zezwolenie.Jak zlapia kogos to wiaze sie to z wysoka grzywna itd...
Ot tyle na szybko moge napisac w tym temacie, mozliwe ze wiecej i dosc szczegolowych informacji w tym temacie napisze moj kumpel z BPN-u jak zawita na forum.
Dla wszystkich zainteresownych tematem "żubrzym" polecam stronę
Stowarzyszenia Miłośników Żubrów
- informacje z samego "centrum zarządzania" żubrzą populacją
Niestety trafiali sie "glupi ludzie" ktorzy gonili zubry i niepokoili zeby np zrobic bardziej dynamiczne zdjecie...
no powinnam sie poczuc urazona za takie podejrzenia...ale potraktuje to tylko jako dygresje w wypowiedzi dziekuje za namiary-a dla spokoju mojego informatora dodam ze niemam zamiaru robic sobie polowania na "bizony" rodem z dzikiego zachodu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum