FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Żubry przewiezienie - kto ma bliższe informacje?
Autor Wiadomość
Rey 
moderator

Wysłany: 2006-01-26, 08:16   

Hubert napisał/a:
Zbyt bestie las niszczą

Skoro nie mają korytarzy migracyjnych, to są zmuszone aby przebywać w puszczy, a jeść przecież coś muszą.

Logan 
moderator

Wysłany: 2006-01-26, 09:11   

Rey napisał/a:
Skoro nie mają korytarzy migracyjnych, to są zmuszone aby przebywać w puszczy, a jeść przecież coś muszą.

to ja mam taki pomysl :mrgreen:
- skrzyzowac zubry z bizona Leppera
- zmienia im sie preferencje siedliskowe na tereny bardziej otwarte
- wzrosnie liczba osobnikow i zasieg tego pseudogatunku
- problem w lasach zniknie
- beda straty w rolnictwie
- zezwoli sie rolnikom na odstrzal tych mieszancow
- zniknie bieda we wsiach
:wink:

dragonfly 

Wysłany: 2006-01-27, 17:31   zubry

:8): a ja mam taki pomysl zeby ktos pomogl mi zrealizowac od dawna planowana wyprawe na obserwacje zubrow he?co Wy na to :?: wyrazam gleboki :res: odnosnie Waszej "zubrzej" wiedzy. Nigdy nie widzialam zubra na wolnosci a slyszalam ze w zimie najlatwiej go podejrzec z wiadomych wzgledow :wink: to jak?ktos wskaze mi droge gdzie jechac zeby zrealizowac te misje od dawna porzadana przeze mnie :P ?a pyt dodatkowe tez mam-gdzie Kampinosie (KPN) jest osr hodowli zubrow?z gory dzieki za wsqazowki

Rey 
moderator

Wysłany: 2006-01-27, 18:13   Re: zubry

dragonfly napisał/a:
a pyt dodatkowe tez mam-gdzie Kampinosie (KPN) jest osr hodowli zubrow?z gory dzieki za wsqazowki

Ośrodek Hodowli Żubrów należący do Kampinoskiego PN leży w Smardzewicach. Swoją drogą bardzo ciekawe bo ten ośrodek należy do KPN, a leży w...otulinie Spalskiego PK :roll:
Więcej informacji znajdziesz na temat Ośrodku Hodowli Żubrów w Smardzewicach.

dragonfly 

Wysłany: 2006-01-27, 18:25   

to znaczy ze w kampinosie hodowanego zubra nie uswiadczysz?

Rey 
moderator

Wysłany: 2006-01-27, 19:38   

Oczywiście że nie :!: To jest hodowla zamknięta - w Puszczy Kampinoskiej żubry raczej by nie wyżyły w obecnych warunkach :?

dragonfly 

Wysłany: 2006-01-28, 10:58   

no wiem wiem przeca :8): ale ktos mi powiedzial ze tam jest hodowla...cozwprowadzil mnie w blad dziad jeden :| no a co z porada gdzie mam pojechac zeby zima wypatrzec - mowia niektorzy ze bialowieza-ale inni dodaja ze naukraine poszly to jak w koncu?cos wiecie na ten temat gdzie aktualnie mozna je ladnie podejrzec?

Turul 

Wysłany: 2006-01-28, 11:06   

Miejsca sa gdzie mozna podejzec ;) moze nie koniecznie Bialowieza ale Puszcza, jest kilka miejsc. Ogolnie zobaczyc tutaj zubra zadna rewelacja ;) Ale oficjalnie zobaczyc to rezerwat pokazowy BPN. A o innych miejscach sie nie mowi zeby turysci nie niepokoili zwierzakow.
Spotkac moza rownie dobrze lazac po lesie ;)

dragonfly 

Wysłany: 2006-01-28, 13:22   

ale madrala z Ciebie :wink: to ze w pokazowym sa to ja wiem i widzialam a mnie wlasnie intersuje to "po lesie chodzac" :tup: mowisz ze jakby sie pojechalo do bialowiezy i poszlo na calodzienny spacer to da sie je w lesie na dziko zdybac?

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2006-01-28, 13:45   

dragonfly napisał/a:
mowisz ze jakby sie pojechalo do bialowiezy i poszlo na calodzienny spacer to da sie je w lesie na dziko zdybac?

szczerze wątpię. to ogromne tereny, i trudno powiedzieć gdzie stado może być w danym czasie. fart trzeba mieć, albo namiar od "ludzi"
chodzenie na chybił-trafił, moim zdaniem mija się z celem.

Namor 

Wysłany: 2006-01-28, 13:58   

dragonfly napisał/a:
mowisz ze jakby sie pojechalo do bialowiezy i poszlo na calodzienny spacer to da sie je w lesie na dziko zdybac?

teraz to tak naprawdę większość zubrów trzyma się miejsc, gdzie są dokarmiane. W głębi lasu, a nawet na obrzeżach są przygotowane dla nich specjalne brogi. Jedno z większych jest w rez. (lub po sąsiedztwie) "Dębowy Grąd". Sa też w "Babiej Górze" pod Siemianówką (być może tam robił kilka dni temu zdjęcia Wychuchol), bywają też w Masiewie. To miejsca, które ja spotkałem, ale jest znacznie więcej i przypadkowo też mozna je spotkać.

Zagrody pokazowe to po prostu zoo w lesie - dobre, aby pokazać wycieczce zwierzaki, ale dla mnie to też żadna frajda.

dragonfly 

Wysłany: 2006-01-28, 14:21   

fajnie dzieki za namiary ciesze sie ze sie rozumiemy :wink:

Turul 

Wysłany: 2006-01-28, 19:12   

Miejsc jest duzo ;) , powiem tak czesc jest specjalnie przeznaczona dla zubrow, a czesc nazwijmy to "przypadkowo" ;) znaczy rolincy zostawaja na polach stogi i zubry sobie jedza ;) . Ten przypadek jest poniekad czasami zamierzony, za ktory pozniej staraja sie o odszkodowanie ;)
Sa tez dokarmiane w konkretnych miejscach gdzie w 95% mozna je spotkac, ale o tych miejscach sie juz ewidentnie nie mowi, miejsca sa zmieniane co jakis czas, zeby za duzo osob nie wiedzialo.
Niestety trafiali sie "glupi ludzie" ktorzy gonili zubry i niepokoili zeby np zrobic bardziej dynamiczne zdjecie... i ogolnie im mniej osob sie kreci kolo zubrow tym lepiej.
Oficjalnie mozna dzikie zubry obserwowac wlasnie na Babiej Gorze i na Kosym Moscie.
Podchodzenie do pasnikow jest zabronione, w innych miejscach na fotografowanie zubrow (choc to sie dziwne wydaje) trzeba miec zezwolenie.Jak zlapia kogos to wiaze sie to z wysoka grzywna itd...
Ot tyle na szybko moge napisac w tym temacie, mozliwe ze wiecej i dosc szczegolowych informacji w tym temacie napisze moj kumpel z BPN-u jak zawita na forum.

sisiek 

Wysłany: 2006-01-28, 22:45   

Dla wszystkich zainteresownych tematem "żubrzym" polecam stronę
Stowarzyszenia Miłośników Żubrów
- informacje z samego "centrum zarządzania" żubrzą populacją :8):

INWENTARYZACJA PRZYRODNICZA
..... http://bernese.webpark.pl/ ......

dragonfly 

Wysłany: 2006-01-29, 16:59   

Cytat:
Niestety trafiali sie "glupi ludzie" ktorzy gonili zubry i niepokoili zeby np zrobic bardziej dynamiczne zdjecie...
no powinnam sie poczuc urazona za takie podejrzenia...ale potraktuje to tylko jako dygresje w wypowiedzi :wink: dziekuje za namiary-a dla spokoju mojego informatora dodam ze niemam zamiaru robic sobie polowania na "bizony" rodem z dzikiego zachodu

Odpowiedz do tematu