Pytanie czy jak odstrzał by się zmniejszył czy było by to dobre.
Ja bym to rozumował w ten sposób: zapewni się żubrom migrację do innych północno-wschodnich puszcz, to stado białowieskie nie będzie już liczyć tyle osobników żeby
Hubert napisał/a:
potrafiły by przejeść zasoby PB.
A tym samym zmniejszy się radyklanie potrzeba i skala odstrzału regulacyjnego.
Ja bym to rozumował w ten sposób: zapewni się żubrom migrację do innych północno-wschodnich puszcz, to stado białowieskie nie będzie już liczyć tyle osobników .
Jest taki plan ale na razie na papierze. Był omawiany na konferencji na UW ze dwa lata temu. Chodziło głównie o Puszczę Knyszyńską.
Ja bym to rozumował w ten sposób: zapewni się żubrom migrację do innych północno-wschodnich puszcz, to stado białowieskie nie będzie już liczyć tyle osobników .
Jest taki plan ale na razie na papierze. Był omawiany na konferencji na UW ze dwa lata temu. Chodziło głównie o Puszczę Knyszyńską.
Ale co z Puszczą Knyszyńską? Lepsze połączenie z Puszczą Knyszyńską ograniczy potrzebę odstrzału?
_________________ There are patterns everywhere in nature
Lepsze połączenie z Puszczą Knyszyńską ograniczy potrzebę odstrzału?
Jak już pisałem: umożliwienie lepszego połączenia stada białowieskiego z puszczami Polski północno-wschodniej ( nie tylko Knyszyńskiej) ma spowodować migrację części populacji białowieskiej i zasiedlenie przez nią nowych kompleksów leśnych. Spowoduje to że mniej zwierząt będzie bytować w samej Puszczy Białowieskiej, w związku z tym odstrzał stada białowieskiego można będzie ograniczyć tylko do oosobników chorych. Nie trzeba więc będzie już redukować dużej ilości zwierząt z powodu obawy przed przegęszczeniem tego stada i wszystkimi skutkami jakie ono powoduje.
Rey, ale ja nie znalazłem w programie Żubr takiego planu jak odtworzenie dogodnych korytarzy między puszczami Podlasia i Mazur. Wiadomo, że takie pomysły są i to nie tylko ze względu na żubry. Jednak sam program dotyczy Podlasia ze zrozumiałych względów.
Co do wędrówek to pojedyncze żubry sobie chodzą czasem gdzieś daleko, ale szkoda jak się je traci w ten sposób bo takie wędrówki mogą nie być bezpieczne.
A z tego co wiem to odstrzał jest właśnie taki regulacyjny i eliminowane sztuki są starannie wybierane, głównie chore lub ułomne. Niestety nawet Puszcza Knyszyńska razem z Białowieską nie pomieszczą wszystkich.
Znam te tereny i jakoś nie jestem sobie w stanie wyobrazić, w którym dokładnie miejscu miałoby powstać takie połączenie Puszczy Knyszyńskiej z Białowieską.
_________________ ceterum censeo Carthaginem esse delendam
Mapka na stronie jest bez legendy, ale domyślam się, że te różowe pola to obszary, które mają zostać zalesione. autorom za pomysł. Pół Podlasia to będzie las, a te wsie, te takie enklawki to z czego za przeproszeniem będą żyły, bo na pewno nie z rolnictwa.
_________________ ceterum censeo Carthaginem esse delendam
Rey, ale ja nie znalazłem w programie Żubr takiego planu jak odtworzenie dogodnych korytarzy między puszczami Podlasia i Mazur.
Narazie jest realizowany pierwszy etap tego programu dotyczący Podlasia.
Nyctereutes napisał/a:
A z tego co wiem to odstrzał jest właśnie taki regulacyjny i eliminowane sztuki są starannie wybierane, głównie chore lub ułomne. Niestety nawet Puszcza Knyszyńska razem z Białowieską nie pomieszczą wszystkich.
Oczywiście, ale jak powtarzam ograniczy je znacznie. W tej chwili stado białowieskie nie ma jak migrować, w związku z czym staje się poważnym zagrożeniem dla samego ekosystemu białowieskiego
Hubert napisał/a:
Mapka na stronie jest bez legendy, ale domyślam się, że te różowe pola to obszary, które mają zostać zalesione. autorom za pomysł.
A gdzie masz napisane że są to obszary przewidziane do zalesień Czy jak masz mapę ze szlakami migracyjnymi dajmy na to wilków, to też wszystkie korytarze są/mają być zalesione
Oczywiście, ale jak powtarzam ograniczy je znacznie. W tej chwili stado białowieskie nie ma jak migrować, w związku z czym staje się poważnym zagrożeniem dla samego ekosystemu białowieskiego
No, ale właśnie odstrzał jest jednym ze sposobów radzenia sobie z tym. Niestety najtrudniejsze w żubrach jest to, że nie jest to tak jak z innymi gatunkami dużych ssaków i nie chodzi o to żeby je gdzieś tam wypuścić w samopas i jazda.
Żubr jest ciągle gatunkiem zagrożonym i restytuowanym i co najważniejsze charakteryzuje się bardzo niską zmiennością genetyczną. Dlatego wszystkie posunięcia związane z losami tego gatunku aby nie stracić tego co do tej pory już osiągnięto są szczegółowo analizowane i nie można sobie pozwolić na taką całkowitą swobodę. Odstrzał jest prowadzony tak żeby im nie zaszkodzić, a pomóc w tej chwili i w takich warunkach jakie są.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum