FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Tchórzofretka
Autor Wiadomość
Anem 
moderator

Wysłany: 2004-09-30, 15:22   Tchórzofretka

Wpadłem dzisiaj na pomysł kupienia sobie tego zwierzaka. Proszę o rady jeli kto miał już z nimi do czynienia. :D

Przemek 

Wysłany: 2004-09-30, 18:47   

Wiesz jak chcesz to opowiem Ci co Cie czeka, miewam takich pacjentow w przychodni :) )))
napisz na priv albo wszczynamy dyskusje :) )))

Mirek 

Wysłany: 2004-09-30, 18:51   

Wiem tylko, że kiedy tchórzofredki były używane przez kłusowników do wypłaszania królików z nor. Mam nadzieję Anem, że nie chcesz kupić tego zwierzaka do tych celów?

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-09-30, 19:01   

Cytat:
napisz na priv

Bardzo prosze nie na priv... To bez sensu! Tez kiedys ,bajtlem jescze będ?c, marzyłem o tym stworzonku :mrgreen:

Z tego co wiem to psotliwa bestyja z niego... :roll:

Kamikazi 
moderator

Wysłany: 2004-09-30, 19:51   

Jako, że jest to drapieżnik może stwarzać zagrożenie dla innych Twoich zwierz?tek (jeli masz). ?winki morskie, chomiki, myszki, króliki i ptaki nie będ? czuły się bezpiecznie.
Zapach substancji wydzielanej przez samca tchórzofretki może być dla niektórych uci?żliwy (trochę tak jak z samcem kota, który znaczy terytorium). Na skunksach wykonuje się zabiegi wycinania "uci?żliwego" gruczołu ( :? ) więc pewnie z tchórzofretkami może być podobnie. Nie jestem jednak zwolennikiem takich metod dlatego dla "wrażliwych" wybrałabym inne zwierz?tko.
A tak poza tym jest to bardzo miłe i kontaktowe zwierz?tko. Potrafi się bawić i na pewno nie będziesz się z nim nudzić ;)
Jest jeszcze kwestia uczuleń, ale z tego chyba wszyscy zdaj? sobie sprawę. :)

Anem 
moderator

Wysłany: 2004-09-30, 20:33   

Zastanawiam się przede wszystkim nad możliwociami tego zwierzaka w kontaktach z człowiekiem. Czy jest to zwierze inteligentne, które potrafi się szybko uczyć i generalnie reaguje w sposób inteligentny na otoczenie. Nie chciałbym mieć zwierzęcia które byłoby w domu tylko dlatego, że ładnie wygl?da i którego zachowania ograniczałyby się do ładnego wygl?dania i pochłaniania pokarmu.

Cytat:
Wiesz jak chcesz to opowiem Ci co Cie czeka, miewam takich pacjentow w przychodni

No liczę na obiektywn? i pełn? wypowiedĽ :D Romumiem, że jeste Przemku weterynarzem. To kapitalnie. Będę miał pełne i fachowe informacje...

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-09-30, 20:40   

Cytat:
Zastanawiam się przede wszystkim nad możliwociami tego zwierzaka w kontaktach z człowiekiem. Czy jest to zwierze inteligentne, które potrafi się szybko uczyć i generalnie reaguje w sposób inteligentny na otoczenie. Nie chciałbym mieć zwierzęcia które byłoby w domu tylko dlatego, że ładnie wygl?da i którego zachowania ograniczałyby się do ładnego wygl?dania i pochłaniania pokarmu.

skoro takie sa twoje wymagania to najlepszy jest... pies :mrgreen:

Anem 
moderator

Wysłany: 2004-09-30, 20:56   

Cytat:
najlepszy jest... pies

No bardzo bym chciał, ale niestety moi rodzice się rednio zgadzaj?. ;)

Przemek 

Wysłany: 2004-10-01, 08:36   

:) jestem weterynarzem :)
ano wiec tak zwierze w kontaktach z ludzmi po prostu genialne, sklonnosci do ucieczek na wolnosc bliskie zeru, niwelowac zapach mozna poprzez wycinanie gruczolow zapachowych ( okoloodbytnicczych) nawet prosty zabieg, u samcow warto pomyslec o ewentualnej kastracji, - zapach jest wyjatkowo uciazliwy, maja tendencje do zjadania np. uszczelek :) ) serio spotkalem sie z 4 takimim przypadkami, w wiekszosci wydalaja uszczelki bez konieczno0sci interwencji chirurgicznej ! zapadalnosc na choroby : jak u psow, zreszta do szczepien profilaktycznych uzywa sie tych samych szczepionek !! a warto zaszczepic !!
coz jeszcze.... moze jakies pytania??? Zwierze wysoko oceniam pod wzgledem intelektualnym, latwo sie przywiazuje lubi gryzc....i wspinac sie po firankach :) ) Pytajcie co wiem to powiem jak na spowiedzi
pozdrawiam vet. Przemek

Anem 
moderator

Wysłany: 2004-10-01, 09:13   

Przemku dzięki za informację. Mam jeszcze trochę pytań:

Cytat:
niwelowac zapach mozna poprzez wycinanie gruczolow zapachowych ( okoloodbytnicczych) nawet prosty zabieg

No włanie. Po pierwsze czytałem, że jeli chodzi o nieprzyjemny zapach, to gorsze s? samce. Samice zwłaszcza po zabiegu (tylko nie pamiętam czy mowa była tam o zabiegu sterylizacji czy włanie o tym o którym mówisz Ty Przemku) nie pachn? niemal wcale i jak to ten kto kto pisał uj?ł, żeby co poczuć, to trzeba by było "nos w futro wsadzić".

Co to tego zabiegu, to czy jest on przeprowadzany u osobników młodych czy już dorosłych (sterylizacja czy kastracja tylko u dorosłych chyba). Czy po takim zabiegu zwierzę nie "zmienia osobowoci" jak to się dzieje czasami po sterylizacji czy kastarcji kotów.

Co do zachowania. Że jest to zwierze które jest w stanie wleĽć wszędzie, to o tym wiem, ale czy wi?żę się z tym koniecznoć chowania wszystkiego z półek (ksi?żek, ramek ze zdjęciami etc.) jeli chce się zachować te rzeczy w satnie niezmienionym. ;)

Cytat:
lubi gryzc

Ludzi też :?: Pytam dlatego, że nie chciałbym być gryziony przez tchórza, który z racji ze duży pewnie ma też duże zęby i potrafi gryĽć mocno. :)

Czy niektóre fretki maj? tendencje do takich "odchyłów" czy raczej daj? się oswoić bez większych problemów. Czy psychikę maj? bardziej psi? (czyli jak mam psa i go chcę pogłaskać to mogę to zrobić bez obaw, że się pies odwróci i mnie udziabie w rękę) czy raczej koci? (czyli kot się daje pogłaskać zwykle wtedy jak sam ma na to ochotę)?

Ufff to na razie chyba wszystko. Jak mi się jeszcze co przypomni to napiszę.

Przemek 

Wysłany: 2004-10-01, 12:06   

Czesc ano mozna brytana zrobic i z ratlerka, tchorzoofretki sa bardzo towarzyskie ale w okresie wzrastania ( czyli mlodosci) moga miec ochote na grzyienie nawet rak wlasciciela ale nie jest to strasznie niebezpieczne, odnosnie zapachu to latwiej jest zniwelowac nieprzyjemny zapach u samca istotnie ale amiczki tez maja swoj gatunkowo specyficzny.....trzeba sie przyzwyczaic!! Ogolnie polecam takiego zwierzaka :) ) relacje w moim przekonaniu sa zblizone do relacji pies - czlowiek moze ze wskazaniem na psy :) ))) pozdrowka

[ Dodano: 2004-10-01, 13:08 ]
zabiegi ptrzeprowadza sie u mlodych ale po zaznaczeniu dojrzalosci najczesciej jest to w marcu ( przy zwierzakach z lipca) uffff :) )

Odpowiedz do tematu