Mam pytanie czy kto obecnie dysponuje jakimi informacjami o występowaniu w Polsce tchórza stepowego( Steppe polecat) ? To bardzo ładne i ciekawe zwierz?tko a informacji o nim u nas brak . Szczególnie interesowałby mnie wpływ tegoż ssaka na liczebnoć susłów, stanowi?cych jego główny pokarm.
Szczególnie interesowałby mnie wpływ tegoż ssaka na liczebnoć susłów, stanowi?cych jego główny pokarm
no faktycznie gatunek ten lubuje się w kilowaniu biednych, u nas już na wymarciu, susłów perełkowanych Spermophilus suslicus. I jak można się tego spodziewać występuje głównie na LubelszczyĽnie gdzie jeszcze susły spotkać można. A co do wpływu to... nie wiem ale uważam, że to już problem susłów
Jeli chodzi o susły to najwięcej jest na lotnisku w ?widniku (ok. 10000 osobników!), a kolonia ta pochodzi z tego co pamiętam z "introdukcji"
Tfu faktycznie przepraszam, ale tak to jest jak się posty pisze po męcz?cym dniu na uczelni . A chodziło mi o to stworzonko bo nie ma ostatnio( przynajmniej ja nie słyszałęm) donisień o tym gatunku. Ostatnie informacje o nim pochodz? chyba z lat 80-tych, a nowszych danych brak m.in. dotycz?cych jego liczebnoci. A co do susłów perełkowanych( Spermophilus suslicus) to faktycznie sytuacja ich nie jest najweselsza
Pamiętam rozmowę z prezesem zakładów lotniczych w ?widniku parę lat temu - narzekał, że chcieliby zrobić lotnisko wspólnie z miastem Lublinem ale te susły nie pozwalaj?... A susły s? jeszcze np. w powiecie hrubieszowskim, gdzie niedawno byłem i czytałem o nich. Obiecałem sobie odwiedzić je na wiosnę.
Tutaj pisz? też, że tchórz stepowy również powinien być koło Hrubieszowa ale kto by tam wierzył myliwym:
Powinien, no włanie był tam stwierdzony w latach 70-tych, ale od tamtej pory nie ma o nim żadnych informacji, albo przynajmniej ja o takowych nie słyszałem.
Na podanym wyżej linku o susłach perełkowanych (Spermophilus suslicus) napisano m.in. " w roku 2000 rozpoczęto realizację programu ochrony susła, polegaj?cego przede wszystkim na: rekultywacji zdegradowanych pastwisk, organizacji wypasu i koszeń w celu poprawy warunków siedliskowych. Prace te prowadzone s? w rezerwatach: "Hubale", "Popówka", "Wygon Grabowiecki", "Sule wzgórza", oraz na użytku ekologicznym "Błonia Nadbużańskie" i stanowisku w okolicach Tyszowiec."
Kto wie jakie te prace przynosz? efekty i w jakiej obecnie kondycji jest polska populacja susłów perełkowanych (Spermophilus suslicus) ?
W latach 70 W.Puchalski podczas kręcenia filmu "Nasze Zwierzęta Stepowe" odnalazł gniazdo tchórza stepowego z 6 młodym,które sam odchował po tym jak opuciła je matka.
Tak zgadza się. Poza tym faktem pewne stwierdzenie tchórza stepowego pochodzi z 1986 roku z miejscowoci Dobużko nad Huczaw?. Poza tym s? jeszcze 3 nie w pełni udekumentowane obserwacje z 1968, 1970 i 1974 roku. Tak więc od prawie 20 lat nie mamy pewnych stwierdzeń tchórza stepowego z obszaru naszego kraju.
W.Puchalski podczas kręcenia filmu "Nasze Zwierzęta Stepowe" odnalazł gniazdo tchórza stepowego z 6 młodym,które sam odchował po tym jak opuciła je matka.
Ja mam ksi?żkę o wychowaniu kilku młodych tchórzy, ale wydaje mi się, że Strojnego... lecz głowy nie dam
Czekam i czekam obsewujac ta dyskusje tchorzo - suslowa, ale doczekac sie nie moge..... i az boje zadac sie to pytanie....
...a co tam
Co z populacja susla moregowanego Citellus citellus z opolszczyzny?
... czyzby kolejny nasz gatunek z krzyzykiem?
Otóż niestety wszystko wskazuje na to że tak się stało . W Polskiej Czerwonej Księdze Zwierz?t suseł moręgowany( Spermophilus citellus) ma kategorie gatunku w Polsce wymarłego . Ostatnie dane dotycz?ce tego zwierz?tka pochodz? z roku 1973 kiedy to zajerejstrowano pod Strzelcami Opolskimi jedn? duż? kolonie oraz pięć małych. 10 lat póĽniej nie stwierdzono już w tamtym miejscu ani susłów ani nawet ladów ich obecnoci.
A jak już mówiłem o tchórzu stepowym także brakuje ostatnio aktualnych danych, więc tak naprawde nie wiadomo co się z nim dzieje .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum