FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Szczury
Autor Wiadomość
Kitana 

Wysłany: 2004-06-22, 01:02   Szczury

Witam wszystkich..!!!

Mam takie pytanie.... Często kiedy rozmawiam z ludżmi o szczurach to się odwracaj? z obrzydzeniem. To tak ogólnie.

Co s?dzicie o szczurach? O tych dzikich i tych hodowlanych? Czy traktujecie je jako szkodniki? Ja miałam szczura, który po podwórku biegał za mn? jak piesek :)

Chciałabym poznać wasze zdanie na temat tych gryzoni.

Pozdrawiam...

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2004-06-22, 05:47   Re: Szczury

Kitana napisał/a:
[...]Co s?dzicie o szczurach? O tych dzikich i tych hodowlanych? Czy traktujecie je jako szkodniki?[...]

jeli chodzi o szczury "dzikie" to ja traktuje je tylko i wył?cznie jako szkodniki :x :!: . Miałem kilka razy przykre dowiadczenie wizytowania ich w moim gołębniku :evil: od tamtego czasu każdego napotkanego tępię bez wahania :twisted:

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2004-06-22, 08:50   

do szczurów dzikich mam negatywny stosunek, wiem ile szkody mog? wyrz?dzać. Kiedy np taki szczur załpał na moich oczach małego kurczaka.
A te hodowlane to super stworzonka, uwielbiam je. Mam w domu jednego, nazywa się Ratka (od Ratus ratus :wink: ). czarno-biała samiczka.

Winer 
moderator

Wysłany: 2004-06-22, 11:17   

Cytat:
jeli chodzi o szczury "dzikie" to ja traktuje je tylko i wył?cznie jako szkodniki
- po raz kolejny podpisuje się pod słowami mojego Kolegi po fachu :wink:
To szkodniki dodatkowo roznosz?ce choroby, często wizyta w gołębniku szczura czy myszy to także pozostawione odchody, jeli narobi? do karmy gołębi a te to zjedz? salmonella albo inne wiństwo gwarantowane.
Szczurom mówię NIE!
:evil:

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2004-06-22, 16:51   

Dzikie szczury??
Przez nie na Szczęsliwicach nie ma lęgowych krzyżówek, przynajmniej w takiej iloci jak kiedy.
Szczury dzikie to wg mnie szkodniki.

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

pawelput 

Wysłany: 2004-06-22, 20:12   

We wszystkich izolowanych rodowiskach gdzie szczury nie występowały dziko a zostały zawleczone przez człowieka skutki ich oddziaływania na miejscow? faunę były opłakane, widać, więc jak groĽny i ekspansywny jest ten mały ssak. Osobicie też mam raczej nie miłe dowiadczenia ze szczurami, więc w nadmiernej iloci uważam je za szkodniki, lecz jako gatunek powinny mieć swoje miejsce w rodowisku.

Kitana 

Wysłany: 2004-06-22, 20:29   

No ok. A te hodowlane? Przecież nie robi? nikomu szkody. To kochane i inteligentne zwierz?tka.... Sama kiedys prowadziłam hodowlę szczurków. Dzikich szczurów sama się boję, bo wiem, że potrafi? zrobić wiele szkody i nawet rzucić się na człowieka...

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2004-06-22, 20:42   

Do hodowlanych nic nie mam, o ile nie uciekaj? z hodowli...

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

pawelput 

Wysłany: 2004-06-22, 20:44   

Nie hodowałem nigdy szczurów, więc nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że te hodowlane od tych dzikich różni? się tylko tym, że s? oswojone i nie roznosz? chorób, ale gdyby uciekły i ponownie zdziczały były by tak samo szkodliwe jak ich dzicy kuzyni, ale to tylko moja opinia i mogę się mylić. Tak właciwie to do żadnych zwierz?t nie czuję wstrętu ani nie mam uprzedzeń, więc dla mnie szczur jest tylko kolejnym gatunkiem, który żyje na ziemi i trzeba go akceptować takim, jaki jest.

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2004-06-22, 21:33   

Cytat:
A te hodowlane? [...] inteligentne zwierz?tka....

o przepraszam ale te dzikie s? równie, jak nie bardziej, inteligentne - i ja je lubię...

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2004-06-22, 22:31   

...s? inteligentne, miłe, sympatyczne, ciekawskie, czasami zabawne, potrafi? rozpoznać głos właciciela i go poznać, i czasami zaczepiaj? zeby się z nimi bawić......widzę to wszystko w zachowaniu mojej Ratki :mrgreen:

Szybszy 

Wysłany: 2004-06-24, 17:02   

Pamiętacie program o szczurołapie, który jeĽdził po pegieerach, obserwował przez noktowizor szczury, opracowywał strategię i następnie TRUŁ? Można szczurów dzikich nie lubić ale to bystre, społecznie zaawansowane zwierzaki.

P.S. Jakie inne poza szczurem wędrownym mog? być dzikie szczury w Polsce?

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2004-06-24, 17:18   

Cytat:
Jakie inne poza szczurem wędrownym mog? być dzikie szczury w Polsce?

..szczur niady-Ratus ratus.

Ignis 

Wysłany: 2004-07-15, 18:34   

Cytat:
jeli chodzi o szczury "dzikie" to ja traktuje je tylko i wył?cznie jako szkodniki

gdzie wyczytałam (bijcie, zabijcie, ale nie pamietam gdzie ) jedn? z nowyszych i kontrowersyjnych teorii naukowych, że to nie szczury przenosiły wszystkie redniowieczne zarazy, a ludzie, którzy wędrowali z miasta do miasta.

Co do szczurów - przypuszczam, że jakbym takiego dzikiego zauważyła zwiewałabym gdzie pieprz ronie, maj?c w głębokim poważaniu wszelkie logiczne argumenty, że taki szczur bardziej ma powody obawiać się mnie niż ja jego :]

Hodowlane miałam trzy (Ruperta, Hildegarda Zygfryda Zefiryna i Heloiza :] ) - kochane, m?dre, sprytne - przychodziły na zawołanie, biegały po całym mieszkaniu (przy okazji niszcz?c kable telefoniczne), kradły co popadnie i przynosiły do swojej klatki. Obecnie ze względu na psy i ich intynkt łowcy szczura nie mam ;-)
Poza tym - niestety szczury hodowlane to stowrzenia bardzo wrażliwe, podatne na raka (ponoć im janiejszy tym zagrożenie mniejsze, nie wiem ile w tych słowach jest prawdy :? ) - i ich żywot sił? rzeczy nie jest zbyt długi. To włanie rak mi je powykańczał, a ile takie maleństwa można operować?

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2004-07-16, 05:30   

Ignis napisał/a:
gdzie wyczytałam (bijcie, zabijcie, ale nie pamietam gdzie) jedn? z nowyszych i kontrowersyjnych teorii naukowych, że to nie szczury przenosiły wszystkie redniowieczne zarazy, a ludzie, którzy wędrowali z miasta do miasta[...]

był nawet o tym program na Discovery. Przyznam, że ta teoria ma sens-szczury nie byłyby w stanie roznieć tej choroby w tak krótkim czasie i to na takim obszarze.
Tym niemniej mojej antypatii do nich to nie uszczupla :|

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

Odpowiedz do tematu