Wysłany: 2005-07-12, 08:44 Sytuacja smużki w Polsce
Jaki jest stan populacji tego gatunku w Polsce - nie mam nic konkretnego w dostępnej mi literaturze, a włanie dostałem informacje o obserwacji tego gatunku w moich stronach. Zawsze mi się wydawalo, że to raczej raryt. No to jak to w końcu jest Aha i żeby była jasnoć - chodzi mi o Sicista betulina nie o S.subtilis bo ta to wiem, że tylko jeden raz (w 1994) gdzie tam znaleziona na południowym-wschodzie kraju .
Wiem, wiem! Ale to bankowo administracyjnie nie leży w powiecie Siewierz (jak się nie mylę to w gm. Bobrowniki - a powiatu siewierskiego nie ma - cała ta okolica to powiat będziński ) - to tak dla cisłoci , nie z żadnej tam upierdliwoci .
Czyli w sumie chyba nie jest jako strasznie Ľle z tym gatunkiem Skoro k. RogoĽnika jest, a tam takie w sumie badziewne te lasy, to w każdym bogatszym kompleksie powinna być .
Sytuacja smuzki jest mniej wiecej taka (zakladam, ze chodzi o smuzke lesna )
Gatunek wystepuje dosc licznie w polnocno-wschodniej Polsce w odpowiednich srodowiskach. W innych regionach wystepuje wyspowo, czesciej w dolinach rzecznych (tak mi sie wydaje). Ale stanowiska sa rozrzucone po calym kraju.
Co do smuzki spod Siewieza - to na pewno ona?
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
Trudne pytania zadajesz Marfu tak długi że aż nieproporcjonalny.
Tak zapamiętałem, ale było to dawno temu a teriolog ze mnie mizerny. Może rzeczywicie jaka wyposażona mysz polna z długim "schwanzem"
Rzeczywiscie u smuzki jest monstrualnie dlugi - ponad 2 x jak cialko. A cialko z kolei symboliczne. Miales do czynienia z mysza polna? Jak tak, to raczej nie pomylisz
Hmmm... Pulapki zywolowne w odpowiednich srodowiskach, czyli tzw. krzaczorach w pobliżu wod. A najlepiej znalezc puszczyka, ktory jakos lubi przetracic smuzke Ja najwiecej stanowisk mam wlasnie dzieki puszczykowi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum