Czy oprócz opolszczyzny przewidujecie jeszcze inne miejsca reintrodukcji susła?
Na pewno nie w pierwszych latach. PóĽniej, gdy na opolszczyĽnie powstanie już silna populacja i będzie doć "materiału do wsiedleń" - być może. Zasięg susła moręgowanego obejmował w Polsce również spore częci Dolnego ?l?ska, ?l?ska i Ziemi Lubuskiej.
Cytat:
A czy miejsca gdzie będ? wypuszczane susły moręgowane będ? prawnie chronione jaka form? ochrony przyrody
Mam nadzieję, że przy najmniej to pierwsze tak. Jest proponowane jako obszar sieci Natura 2000.
A co mielimy wypuszczać? Jasne, że susły moręgowane
Na razie trafiły do wolier aklimatyzacyjnych, z których maj? się stopniowo wykopywać (pierwsze już to robi?, ale zdaje się, że wol? szybko wracać do woliery )
Tak z ciekawostek - okazało się, że na stanowisku, na którym wypuszczamy, poza paroma innymi ciekawymi gatunkami, o których wiedzielimy wczeniej, występuje też gniewosz.
UWAGA Od wtorku zaczyna się obóz susłowy. Jest jeszcze kilka wolnych miejsc. Jakby kto chciał poogl?dać susły moręgowane i pomóc w ich przywracaniu - zapraszam!!! W szczególnoci przydał by się jaki botanik, mile widziani też owadziarze (warto dokładnie przebadać stanowisko), ale niewyspecjalizowane ręce i oczy do pracy też się przydadz?! Więcej informacji TUTAJ.
Czemuż klatki dla susłów nazywacie wolierami. Czy susły maj? skrzydła ?
Słusznie! Ze wstydem przyznaję, że wychodz? braki w wykształceniu klasycznym (łacina, greka... te rzeczy). Nie skojarzyłem, że "woliera" to od łacińskiego "latać".
Ale z drugiej strony, to jak proponujecie nazwać np. co takiego jak na zał?czonym zdjęciu? Fotka wykonana dzi - to jest kolejna wooo...przepraszam - klatka (100 m2), któr? stawiamy dla susłów w Poznańskim ZOO. Jestem przekonany, że po zakończeniu Programu "Suseł" może się przydać zarówno dla zwierz?t l?dowych, jak i ptaków. Skoro więc od woliery różni sie jedynie zawartoci? (no, może także głębokoci? fundamentów - 2 m) to bł?d nie jest taki wielki?
Ale dzięki za zwrócenie uwagi - będę się starał mówić raczej "duże klatki", chyba że kto zaproponuje co lepszego.
A tak poza tym, to wreszcie znalazłem chwilkę, by skrobn?ć newsa z wypuszczania susłów. Skromny, bo z czasem kiepsko. Ale jak nastanie zima i susły pójd? spać, postawimy cał? stronkę o Programie.
DSCN1018-k.jpg Kolejna... klatka dla susłów stawiana w Poznańskim ZOO.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum