Wysłany: 2008-03-29, 14:48 Stacja Doświadczalna w Stobnicy
W roku 1974 Katedra Zoologii Akademii Rolniczej w Poznaniu powołała do życia Stację Doświadczalną w Stobnicy w której obok hodowli głuszcza i cietrzewia prowadzi się również hodowlę wilka.
Dowiedziałam się o kontrowersyjnym krzyżowaniu psa z wilkiem, które ma tam ponoć miejsce. Czy wiadomo coś więcej na ten temat?
Jeśli ktoś odwiedził tę stację to proszę o krótką relację. Sama planuję pojechać tam za jakiś czas, lecz najpierw chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej, niekoniecznie z jej strony internetowej.
OT ale dotyczący Stobnicy
Cytat:
Nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa. W ramach programu restytucji głuszcza w Beskidzie Śląskim wypuszczono populację pochodzącą z bagiennych obszarów Białorusi co może doprowadzić do wymieszania podgatunków (artykuł na ten temat ukazał się w Dzikim Życiu (luty 2008) ). Program ten jest prowadzony porzez Nadleśnictwo Wisła.
Czy wiadomo z jakich populacji pochodzą osobniki trzymane w Stobnicy?
_________________ "Jeśli odnajdziesz 150-letni dąb, otul mgłą na jeszcze tyle lat, a drogowskazy odwróć na ślepe ścieżki i głoś, że ptak drapieżny stanął na czatach" Borys Rusko
Wysłany: 2008-04-03, 22:11 Re: Stacja Doświadczalna w Stobnicy
Nyctereutes napisał/a:
Czy to napewno dotyczyło Stobnicy?
tak mi powiedziano, ja tylko chciałam upewnić się czy jest to prawda...
_________________ "Jeśli odnajdziesz 150-letni dąb, otul mgłą na jeszcze tyle lat, a drogowskazy odwróć na ślepe ścieżki i głoś, że ptak drapieżny stanął na czatach" Borys Rusko
Byłam i widziałam . Wilki poza jednym wyjątkiem nie przejawiają żadnej agresji w stosunku do człowieka.
W Stacji obecnie znajduje się 9 wilków. Friend przybył z ZOO i jest nieufny, zwłaszcza w stosunku do kobiet. Gdy podeszliśmy do jego klatki rozległo się ostrzegawcze warczenie. Ostentacyjnie znaczył teren drapiąc ziemię pazurami.
Była też wadera, która jako szczenie została wybrana z nory przez kłusowników. To co przeżyła wie tylko ona, ponoć była ciągana po różnych barach z "właścicielem". Skrajnie wychudzona i zarobaczona została odebrana i trafiła do Stobnicy. Na widok człowieka podkulała ogon między nogi i uciekała. Pozostałe wilki szukały kontaktu z człowiekiem. Próbowały lizać przez kraty, skomlały, jeden podawał łapę.
Zostaliśmy wpuszczeni do jednej z klatek. Od razu powaliła mnie na ziemię wadera, która za wszelką cenę chciała wylizać twarz. Z taką samą ufnością odnoszą się zarówno w stosunku do swoich opiekunów jak i obcych osób.
Klatki niestety nie są zbyt duże... Pokazano nam makietę planowanego dużego wybiegu, niestety brakuje środków finansowych na jego wybudowanie...
W Stacji była m.inn. pani dr Ola, która jednak nie chciała zdradzić żadnego szczegółu ze swojej pracy doktorskiej, a szkoda, pisała o wyciu.
Gdy wyjeżdżaliśmy późnym popołudniem żegnało nas wycie wilczych mieszkańców Stacji
0489098446.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 56.47 KB
0489089173.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 82.61 KB
0489080595.jpg Buzi...
Plik ściągnięto 8 raz(y) 66.9 KB
Ostatnio zmieniony przez Asia_nmc 2008-10-23, 19:37, w całości zmieniany 1 raz
ale jeść to chyba dostają solidnie delikatnie rzecz ujmując wyglądają na z lekka zapasione
Oj mopku, nie pomyliłeś się, wilki były spasione. To przez to, że każda grupa odwiedzających chce być świadkiem karmienia i w rezultacie są one czesniej karmione niż jes to potrzebne .
arkadio.k napisał/a:
Skąd były pozostałe wilki? Urodziły się w niewoli czy były znalezione jako szczenięta?
Większość wilków była urodzona w Stobnicy w 1999.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum