Podobnie jak w przypadku Hali moje pierwsze spotkanie z borsukiem dotyczyło martwego osobnika. A miało to miejsce 10.VIII.05r. na trasie między Koniecpolem a Włoszczow?
Wracaj?c z Owina znalazłem martw? potr?con? przez samochód wiewiórkę. Co mi chodzi po głowie że kto się ogłaszał, że potrzebuje takie wiewiórki do badań genetycznych albo przynajmniej dokładne zdjęcia zdechalaków. Może kto pamięta ten w?tek?
a na wyprawie w której przewodził nam pan ( wstyd sie przyznac ale nie pamietam ) BTW chodzi mi o wycieczke na półwysep na Owinie, gdzie znalezlismy martwego borsuka
a na wyprawie w której przewodził nam pan ( wstyd sie przyznac ale nie pamietam
Pan Płoński, widze Al, że jednak s? te dziury w pamięci
_________________ Tomasz Figarski "P.P.Ps"
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
No a dzisiaj na trasie liczacej ok. 50 km. trzy przejechane jeże.
Do tego tematu powrócił bym 1 stycznia następnego roku. Chciałbym zaproponować liczenie większych zwierz?t w ciagu całego roku na stałych trasach dla tych, co jeżdż? np. do pracy samochodem. 3-ci rok notuję jeże na trasie Siedle-Łosice (32 km). W tym roku odnotowałem 19 os., najwięcej 2 jednego dnia (a raczej nocy). Nie wychodz?c z samochodu można okreslić mniej więcej ile ginie jeży, lisów, psów, kotów, kun, wiewiórek i innych. Całoroczne liczenie (notowanie) z kilku takich tras da jaki obraz miertelnoci. Jeli dodamy do tego jeszcze rednie natężenie ruchu, to będ? jakie konkretne wyniki... Ale oczywicie nie jestem przeciwny podawaniu innych, losowych obserwacji, tyle, że niewiele z nich wynika.
kurcze, jak przegl?dam te zdjęcia to aż się przykro robi.
Mam pytanie: po co ta inwentaryzacja? Czy ona co zmieni? Za niszczenie naszej przyrody rodzimej odpowiada wiele wiele czynników. To przykre, ale taki jest koszt rozwoju cywilizacyjnego. Wiele gatunków rolin, niedawno pospolotych, jest teraz rzadkich. Moim zdaniem potrzebny był by narodowy program ochrony naszej przyrody - tzn. wprowadzać więcej jednostek ochronnych. Przez Parki Narodowe i większe kompleksy lene nie powinny być budowane nowe drogi! Żyjemy co prawda w XXI wieku, o ekologii tr?bi się naokoło, ale interes człowieka zawsze stoi ponad prawami przyrody. I to jest smutne. Nasi potomkowie przekln? nas kiedy za to
Jak widać chociażby z postu Mirka ponad Twoim, oraz z tego, co Namor gdzie wyżej pisał - w?tek "Ssaki-zdechlaki" ma aspekt edukacyjny. A że fotki - no cóż, to rzeczywistoć.. taka medycyna s?dowa dla przyrodników.
No i co z tematem zdechlaków można próbować robić - vide przełazy dla płazów, przejcia dla zwierz?t pod autostradami, etc.
Co do roli czlowieka w przyrodzie - jest tak, jak piszesz.
Co do ochrony przyrody w Polsce - no pewne nadzieje budzi wejcie do Unii z jej sieci? Natura 2000, programy rolno-rodowiskowe i programy czynnej ochrony w rezerwatach (patrz choćby nasze skromne akcje Obóz nad Bugiem Dominika, Owin, Bielawskie Błota, etc.) ...
Jenot - ofiara wypadku komunikacyjnego; leżał na łuku w?skiej szosy w lesie na Mazurach, noc? 8 wrzenia. Kilkaset metrów wczeniej szczęliwszy osobnik uciekał wzdłuż szosy przed moim autem, doć mało żwawymi, małymi susami - jakie kilkadziesi?t metrów w wietle reflektorów - po czym w końcu "inteligentnie" skręcił w las. Zabity jenot zdziwił mnie, bo zakręt wymagal ograniczenia prędkoci do 40 km na godzinę - wydawało się, że każdy przejeżdzaj?cy mógłby bez trudu wyhamować przed zwierzęciem
[ Dodano: 2005-10-08, 22:24 ]
Aha - o jenocie można poczytać tu u Salamandry:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum