Dzisiaj w okolicach krosna martwy gronostaj- leżał sztywny, zwinięty w kłębek, z daleka wyglądający jak fragment skóry królika- może wypadł jakiemu myszołowowi, których było mnóstwo w tamtych okolicach
Jestem tu pierwszy raz więc witam wszystkich....
Skomor.. Jak na mnie jest to ryjówka aksamitna sądząc z barwy futerka i kształtu pyszczka. Jest za jasna jak na malutką. Chyba, że znalazłeś ją w Białowieskim PN to wtedy mogłaby to być ryjówka białowieska (średnia)
Czyli potwierdziły sie moje przypuszczenia Dziękuję ! Ryjówka była znaleziona w Karkonoszach, wiec z całą pewnością nie może to być średnia.
I jeszcze dla pewności... Trzy zdjęcia, zrobione w okolicach Warszawy, również przedstawiają zapewne ryjówkę aksamitną (i tu proszę o potwierdzenie lub konstruktywną krytykę ),a czwarte, bezgłowe... no właśnie... Też "aksamitka" ? Zwłoki znalezione w Karkonoszach
To również aksamitka. Wyraźnie widać wydłużony pyszczek. Co do zdjęcia okazu bez głowy to przydałoby się zdjęcie ogona żeby stwierdzić czy to na 100% rodzaj Sorex a nie np. jakiś zębiełek. Jeśli jednak ryjówka to stawiałbym też na aksamitną ale przy takim stanie zwłok nie dam sobie głowy uciąć ....eeeeee..... ręki uciąć
Clavik - ryjówka górska jest zwierzątkiem dość charakterystycznym, (o ile w ogóle charakterystyczne mogą być ryjówki, zębiełki i ich krewniacy) dzięki kombinacji bardzo ciemnego, czarniawego lub wręcz czarnego futerka (najciemniejszego generalnie, pominąwszy takie szczegóły jak zmienność osobnicza, w tej rodzinie ssaków) z bardzo jasnymi, białawymi łapkami (u wszystkich innych ryjówek i kuzynów łapki są mniej lub bardziej cieliste).
Piszę to na podstawie przede wszystkim tej pozycji:
http://www.ecotone.pl/ind...kat=131&id=1168
nie jest to przewodnik moich marzeń (niesamowite wtopy w mapach rozmieszczenia niektórych gatunków), ale....
ryjówką górską interesowałem się ostatnio od czasu podejrzenia obserwacji tejże w Tatrach w czerwcu 2006 - i ten przewodnik potwierdził moje podejrzenia, no, a mimo jego wad niestety nie znam lepszego...
Mikus ma rację. Nie mając ryjówki w ręku bardzo ciężko przypisać ją do konkretnego gatunku kierując sie barwą futerka. Lecz jeśli pominąć dużą zmienność osobniczą charakterystyczną u tych ssaków (zdarzało mi się widywać czarne ryjówki malutkie) to faktycznie ryjówki górskie mają czarniawe futerko , ale to co odróżnia je od innych ryjówek to brak wyraźnej granicy między ubarwieniem grzbietu i brzuszka. Grzbiet i brzuch maja podobny ton koloru.
Druga sprawa tycząca sie ryjówek górskich. Długość ogona jest prawie równa długości całego ciała. U innych gatunków jest to max 70%.
Innych charakterystycznych cech zewnętrznych raczej nie ma.
Ja z kolei korzystam juz od kilku lat z "Klucza do oznaczania ssaków Polski" Zdzisława Pucka.
Trzymając sie ryjówki Skomora - ja nadal obstawiam aksamitną.
Jeszcze z przed paru dni i z dziś:
kawałek nogi sarny
martwy kot, zjedzony do połowy przez lisa chyba
dwa koty potrącone przez auto ok. 15m. jeden od drugiego
jeż- skóra z kolcami przy drodze.
Niemiły widok ale jakos trzeba ścierpieć
Czaszka znaleziona kilka dni temu przy norach borsuczych.
....nie mam tylko pewności do jakiego zwierza ta czacha należy- ale chyba mimo wszystko do borsuka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum