FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Ssaki do identyfikacji
Autor Wiadomość
Mateusz_C 
moderator

Wysłany: 2008-10-17, 21:04   

A teraz pytanie do Was, drodzy spece. Kolega sfotografował na Kępie Redłowskiej tę oto martwą ryjówkę. Nie wiem czy się brzydził, czy co, ale nie dość że po prostu nie wsadził jej do worka (a potem zamrażarki) i nie zadzwonił do mnie, to jeszcze nawet nie ustawił jej porządnie do zdjęcia. Efekt jest taki, że nie widać żadnej cechy kluczowej :/ ani tego jak długi i gruby jest ogon w stosunku do ciała, ani kolorystyki grzbietu

czy ktoś ma swoje typy? Jak dla mnie to wygląda ewidentnie jak ryjówka aksamitna, jest taka gruba, krępa i w ogóle, minutus jest zwykle chudziutki i szczuplutki. Ale może ją tak wzdęło? W końcu to trup... Czy ktoś z większym doświadczeniem dostrzega tu jakieś tajne, nie uwzględniane w kluczach cechy?

Sorex.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 140.67 KB

arkadio.k 
Przyrodnik

Wysłany: 2008-10-19, 15:24   

Mateusz_C napisał/a:
Jak dla mnie to wygląda ewidentnie jak ryjówka aksamitna,

Ja też typuje ja jako aksamitną patrząc na kształt ryjka... ale faktycznie poza jest beznadziejna...

Mateusz_C 
moderator

Wysłany: 2008-10-19, 15:56   

arkadio.k napisał/a:
Ja też typuje ja jako aksamitną patrząc na kształt ryjka...

mógłbyś to przybliżyć?

arkadio.k 
Przyrodnik

Wysłany: 2008-10-20, 07:25   

Ryjówki malutkie mają dość krótki pyszczek, który dodatkowo jest dość mocno przygięty ku dołowi, natomiast aksamitne mają ryjek dłuższy i dość prosty. Cecha ta jest dość pomocna ale wymaga opatrzenia z obu gatunkami bo różnice nie są aż tak diametralne.
Co do samej pozycji ryjówki.... to samo powtarzałem przy tropach... przy małych ssakach pomocne są wszelkie odnośniki co do wielkości... wiem Mateusz, że to nie Twoja fotka ale jest to taki mały apel do innych osób

lusia91 

Wysłany: 2008-10-20, 08:26   

arkadio.k napisał/a:
Lusia91 mogłabyś napisać gdzie było zrobione to zdjęcie?

ta mysza siedziała na drzewie przy polnej drodze. i muszę powiedzieć że nieźle skacze bo jak tylko dotknęłam liścia od razu uciekła a tak to siedziała spokojnie, miejscami myślałam że zdechła. ;) hm.. może to krzyżówka chomika z myszą?? :-D

arkadio.k 
Przyrodnik

Wysłany: 2008-10-20, 08:33   

lusia91 napisał/a:
hm.. może to krzyżówka chomika z myszą??

No, raczej nie... Odpowiedź na pytanie masz już kilka postów wcześniej.

cornix 
wronitolog

Wysłany: 2008-12-05, 08:30   

To i ja wrzucę coś, czego nie jestem pewien:

Moj typ, to S. minutus (np. dlugosc ogona w stos. do dl. ciala), ale inne cechy (dlugosc ryjka, polozenie oka) wskazuja na S. araneus?
Dlugosc ogona - jak ciała, a S. araneus powinna miec zdaje sie krótszy?

Z kolei długośc ciała wskazuje na :arrow: małą aksamitną lub :arrow: dużą malutką ;)

Co o tym myślicie?

sor min.gif
Ryjówka malutka czy aksamitna?
Plik ściągnięto 9 raz(y) 131.16 KB

waldekm 

Wysłany: 2008-12-05, 10:37   

Witam!
W pułapkę nastawioną na myszy złapał się taki oto zwierzak. Wielkością podobny jest do małej myszy.
, .
Wcześniej złapało się 5 myszy, a teraz to. Czy jest to jakiś gatunek myszy czy nornica? Czy nornice mogą przebywać w domu na 1 piętrze? Jeśli to może być pomocne to przynętą była słonina. Na wszeli wypadek już nie nastawiam pułapki. Nie będę zabijał "nieznajomych" :)
Pozdrawiam - Waldek

arkadio.k 
Przyrodnik

Wysłany: 2008-12-05, 11:07   

cornix, twoja ryjówka to prawdopodobnie aksamitna ale uzasadnię to wieczorem.
waldekm, to jest rzęsorek ale ze zdjęcia nie jestem w stanie powiedzieć czy rzeczek czy mniejszy. Ja przychylałbym sie do rzeczka bo kil na ogonie jest dość wyraźny. Tylko nie mam pojęcia co on robił na pierwszym piętrze budynku.

waldekm 

Wysłany: 2008-12-05, 18:21   

Witam!
Dziękuję za identyfikację. Obejrzałem w necie fotki i wygląda że jest to rzęsorek. Natomiast trudno mi sobie wytłumaczyć co on robił w domu. Wprawdzie mieszkam na wsi ale rzeka (mała) jest dość daleko od mojego domu (około 500m). Owadów też w domu nie mam -chyba tylko kilka pająków. Pamiętam że chyba 2 lata temu też znalazłem w pułapce podobnego "stworka".
Przede wszystkim muszę kupić pułapkę która nie zabija zwierząt!!! Wówczas będę mógł wynieść je i wypuścić.
Pozdrawiam - Waldek

arkadio.k 
Przyrodnik

Wysłany: 2008-12-05, 20:24   

Tym bardziej, że wszystkie ryjówkowate sa objęte ochroną ścisłą ;)

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2008-12-05, 20:48   

ale kto mogł sie spodziewać takiego dzwiwoląga w domu..... :roll:
dziwne jak dla mnie.......

vermilion 

Wysłany: 2008-12-06, 09:50   

waldekm napisał/a:
Wprawdzie mieszkam na wsi ale rzeka (mała) jest dość daleko od mojego domu (około 500m).

Może jakiś staw jest bliżej??;>

waldekm 

Wysłany: 2008-12-06, 12:18   

Witam!
Niestety żadnego zbiornika wodnego nie ma, chyba że 2 akwaria :) po 240l z rybkami. Ale raczej niemożliwe by mogły żywić się rybkami :) .
I na dodatek w domu na stałe "rezyduje" kot :)
Pozdrawiam - Waldek

arkadio.k 
Przyrodnik

Wysłany: 2008-12-06, 13:50   

cornix napisał/a:
Co o tym myślicie?

Uzupełniam mojego wcześniejszego posta:
Odpada ryjówka górska, bo ogon jest krótszy od ciała. Sprawia wrażenie równego długością ponieważ ryjek jest skierowany w dół. Gdyby wyprostować go to okaże się, że ogon jest dużo krótszy.
W tym przypadku długość ogona nie może być cechą wskazująca na gatunek ponieważ ciężko dokładnie określić czy jest to 50%, 65% czy może 70% długości ciała.
Pozostaje położenie oka, które jest umieszczone w połowie odległości pomiędzy końcem ryjka a brzegiem otworu słuchowego. W takim razie jest to aksamitna. Dodatkowa cecha, która może wskazywać na aksamitkę jest kształt ryjka, który jest wydłużony oraz dość prosty.

Odpowiedz do tematu