W Polsce są dwa gatunki jeża. A co do twojego osobnika, niestety (a może na szczęście dla Ciebie, zależy pod jakim katem spojrzeć na to ) Kluczbork leży w takim miejscu gdzie zasięgi obu gatunków zazębiają się. Ja nadal utrzymuję, że ze względu na fakt iż jeże zachodnie są ogólnie ciemniejsze - jest to jeż zachodni. Ale...
Nie znalazłem nigdzie mapy albo jakiegoś dobrego opisu jeża wschodniego, dlatego gdybyś arkadio.k umiał podać jakiekolwiek informacje na temat tego jeża na PW byłbym bardzo wdzięczy (zaciekawiło mnie to, że niby taki pospolity jeż, a tak mało o nim wiem ), a za pomoc bardzo dziękuję
Niestety jestem akurat w pracy ale jak wrócę do domu to spróbuję coś nabazgrać. Co do występowania obu gatunków, to w książce Pucka "Klucz do oznaczania ssaków Polski" są mapki występowania. Niestety książka jest z 1983 roku więc dane są mało aktualne. Wg niego w woj. Opolskim przebiega wschodnia granica zasięgu jeża zachodniego oraz zachodnia granica zasięgu jeża wschodniego (ale masło maślane ). W chwili obecnej nie mam pojęcia jak wyglądają aktualne granice bo od tego czasu nikt nie robił solidnych atlasów czy też map zasięgów. Podobna sytuacja jest w Wlkp jak np. w samym Poznaniu i okolicach. Dlatego miałem problem podczas pisania pracy w kwestii czy znaleziony przeze mnie jeż to jeż wschodni czy zachodni, ponieważ oba gatunki mogą żyć obok siebie. W ciągu 25 lat zasięgi obu gatunków z pewnością uległy choć częściowo powiększeniu (lub zmalały ). Musiałbyś dotrzeć do prac (np. magisterskich) pisanych przez przyrodników na danym terenie czy oba gatunki były tam stwierdzane.
Jest też osobny topic o rozpoznawaniu jeży więc może tam znajdziesz więcej informacji.
w książce Pucka "Klucz do oznaczania ssaków Polski" są mapki występowania. Niestety książka jest z 1983 roku więc dane są mało aktualne. Wg niego w woj. Opolskim przebiega wschodnia granica zasięgu jeża zachodniego oraz zachodnia granica zasięgu jeża wschodniego
Wiele wskazuje na to, że jeż wschodni przesuwa się na zachód zastępując zachodniego. Kilka lat temu były prowadzone badania we Wrocławiu, podczas których wszystkie stwierdzone na terenie miasta jeże okazały się wschdonimi. Jak znajdę chwilę, poszukam dokładniej i podam autora i tytuł, ale to już w jeżowym temacie
_________________ Bart Smyk
"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"
Oznaczy ktoś ryjówkę? Mieszkała pod namiotem i przez kilka dni była absolutnie niepłochliwa: intensywnie żerowała kilka centymetrów od nogi i pozwalała się dotykać.
ryj1.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 92.32 KB
ryj.JPG
Plik ściągnięto 7 raz(y) 86.54 KB
_________________ Na betonie kwiaty nie rosną. Twarde bruki nie pachną wiosną.
Na kamieniu nic się nie rodzi. Lecz nam to dziwnie, podobno nie szkodzi...
Ryjówka aksamitna na drugim (rozumiem, że na pierwszym zdjęciu jest ten sam osobnik bo barwa futerka wygląda zupełnie inaczej na obu zdjęciach i mam wątpliwości czy odwiedzała was jedna ryjówka czy dwie ).
intensywnie żerowała kilka centymetrów od nogi i pozwalała się dotykać.
mam te same doswiadczenia z aksamitna,potrafila nawet wejsc do nogawki spodni albo do rekawa i zwiedzic moje plecy Ciekawe czemu sie nie boi takiego "drapola" jak czlowiek
Ryjówka aksamitna na drugim (rozumiem, że na pierwszym zdjęciu jest ten sam osobnik bo barwa futerka wygląda zupełnie inaczej na obu zdjęciach i mam wątpliwości czy odwiedzała was jedna ryjówka czy dwie ).
Na obu zdjęciach jest ten sam osobnik. Nazwaliśmy ją Krystyna...
_________________ Na betonie kwiaty nie rosną. Twarde bruki nie pachną wiosną.
Na kamieniu nic się nie rodzi. Lecz nam to dziwnie, podobno nie szkodzi...
a pewni jesteście ze nie malutka?? w sumie za duża na malutka, ale upierdliwy jestem
Na temat ryjówek pisałem już co nieco wcześniej. Nie trzymając jej w ręku osobiście nigdy nie mogę być pewien co to za gatunek. Może być i białowieska Ale patrząc na kształt i długość pyszczka wygląda na aksamitną chociaż tak ciemno ubarwione częściej bywają malutkie, ale wiadomo, że kolor to nie cecha diagnostyczna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum