FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Ssaki do identyfikacji
Autor Wiadomość
Oriolus 
Wodołaz

Wysłany: 2008-08-31, 19:28   

S Aftyka napisał/a:
zająca

wielkie dzięki za szybką odpowiedź :res: :) pozdrawiam :)

Heimik 
Młody ornitofan

Wysłany: 2008-09-02, 22:04   

TSpider Twóje ślady najprawdopodobniej należą do zająca ale pewności nie mam...
Na przyszłość jakaś linijka, różne ujęcia tropu, czyli cała ścieżka lub chociaż wszystkie 4 kończyny i zdjęcie jedno - szczegółowe - takie makro.
Ten temat jest mimo wszytsko do tego lepszy

arkadio.k 
Przyrodnik

Wysłany: 2008-09-03, 06:56   

Heimik napisał/a:
TSpider Twóje ślady najprawdopodobniej należą do zająca ale pewności nie mam...

Ja też pewności nie mam ale co do zająca to nie zgodzę się z tym. Po pierwsze tropy są ułożone naprzemiennie a zając nawet kicając tylne kończyny zawsze ma ułożone obok siebie. Poza tym przy tylnych kończynach powinna być widoczna dalsza część stopy. Poza tym skąd tak mocno u zająca wystające pazury? Ja uważam, że to tropy jakiegoś drapieżnika i obstawiałbym lisa patrząc na układ poduszek. Pewności również nie mam bo zastanawiają mnie tak długie pazury. Może w jakiś sposób powłóczył nimi dlatego są tak długie.

Tukej 

Wysłany: 2008-09-03, 08:12   

Witam,
jaka to myszka?
Dzięki z góry za odpowiedź :)

Mysz.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 123.52 KB

arkadio.k 
Przyrodnik

Wysłany: 2008-09-03, 08:58   

Tukej powiem Ci szczerze, że z ta odpowiedzią będzie ciężko. Po pierwsze jeśli nie masz innych ujęć to napisz chociaż gdzie ją znalazłeś (jakie środowisko). Przydałoby się zdjęcie grzbietu lub napisz czy widziałeś na jej grzbiecie ciemny pasek. Jeśli taki pasek miała to jest to mysz polna. Jeśli nie miała to potrzebne by było zdjęcie podgardla żeby stwierdzić czy jest to mysz zaroślowa czy leśna, choć wydaje mi się, że przy takim stanie futerka będzie to duży problem i pozostaną tylko pomiary choć pewnie również niewykonalne bo pewnie nie zabrałeś jej ze sobą ;)

Mateusz_C 
moderator

Wysłany: 2008-09-03, 16:33   

Jak dla mnie po prostu młody flavicollis, czyli mysz leśna. Młody - stąd taki krótki ogon. Za ostry kontrast brzucha z grzbietem, za biały brzuch i za ostra jego granica jak na zaroślową. Proporcje uszu i oczu wobec ciała raczej wskazują na leśną, polna jest zwykle znacznie bardziej krępa, mniej uszasta i oczasta. Ale czekamy na info o pasku na grzbiecie...

Mateusz_C 
moderator

Wysłany: 2008-09-03, 16:35   

arkadio.k napisał/a:
czy jest to mysz zaroślowa czy leśna

czy zielna ;)

jakie to okolice?

Tukej 

Wysłany: 2008-09-03, 20:25   

Witam,
no to lipa :/ innych zdjęć brak, natomiast czy miała ciemny pasek na grzbiecie to już nie pamiętam (zdjęcie wykonane 10 kwietnia i dopiero teraz odkopane, zawieruszyło się troszku)
Znaleziona została na zrekultywowanej hałdzie, w trawsku, w pobliżu rośnie mały lasek, trochę zakrzaczeń. Blisko płynie rzeka.
Wdzięczny jestem Wam za zainteresowanie. Przynajmniej wiem już teraz na co zwracać uwagę.

Mateusz_C 
moderator

Wysłany: 2008-09-03, 21:29   

A, Piekary Śląskie! To mysz zielna też może być, już się łapie w zasięgu gatunku. Ale może oczy za duże? Nigdy nie widziałem tego gatunku

arkadio.k 
Przyrodnik

Wysłany: 2008-09-04, 06:31   

Ja po cichu też obstawiałem leśną ale nie mówię tego na głos bo dużo razy już sie naciąłem przy oznaczaniu leśnej "z boku" widząc ją przez szkiełko żywołówki, która potem okazała się zaroślową. A co do zielnej. Nie brałem jej pod uwagę bo w Wielkopolsce nie było takiej potrzeby. Już taki wrodzony nawyk. ;)

Skomor 

Wysłany: 2008-09-10, 13:02   

A ja miałbym taką nietypową prośbę. Żeby sie ktoś wypowiedział na temat tych zębów. Znalezione w potoku w Bieszczadach. Da się coś skonkretyzować ?

PICT0025.jpg
4
Plik ściągnięto 3 raz(y) 27.98 KB

PICT0024.jpg
3
Plik ściągnięto 3 raz(y) 33.35 KB

PICT0023.jpg
2
Plik ściągnięto 4 raz(y) 34.61 KB

PICT0022.jpg
1
Plik ściągnięto 3 raz(y) 37.1 KB

vulpes 

Wysłany: 2008-09-10, 16:38   

Mała prośba da się określić jaki to jeż?

arkadio.k 
Przyrodnik

Wysłany: 2008-09-11, 06:43   

Vulpes napisz gdzie było zrobione to zdjęcie. Rozróżnianie jeży jest bardzo trudne i wbrew temu co większość osób pisze, że można to zrobić po kształcie oraz barwie plamy brzusznej oraz pyszczka, nie jest to wcale tak oczywiste. Jeże są mocno zmienne pod względem koloru i wielkości tych plam, zarówno wschodni jak i zachodni. Moja promotor na studiach zajmowała się jeżami i była tylko w 100% jeśli danego osobnika oznaczyła dzięki czaszce (oczywiście wśród tych potrąconych przez samochody ;) ) Co do tego osobnika wygląda on na jeża zachodniego ale nie dam sobie ręki uciąć.

vulpes 

Wysłany: 2008-09-11, 16:18   

Zdjęcie było zrobione koło Kluczborka. Z tego co mi wiadomo w Polsce występują tylko dwa gatunki jeży, czy się mylę?

orlik06 
ornitolog-piórolog

Wysłany: 2008-09-11, 17:10   

da się oznaczyć.Zdjecie zrobione na wale jednej z rzek.

P1030058.JPG
Plik ściągnięto 3 raz(y) 91.7 KB

Odpowiedz do tematu