TSpider Twóje ślady najprawdopodobniej należą do zająca ale pewności nie mam...
Na przyszłość jakaś linijka, różne ujęcia tropu, czyli cała ścieżka lub chociaż wszystkie 4 kończyny i zdjęcie jedno - szczegółowe - takie makro.
Ten temat jest mimo wszytsko do tego lepszy
TSpider Twóje ślady najprawdopodobniej należą do zająca ale pewności nie mam...
Ja też pewności nie mam ale co do zająca to nie zgodzę się z tym. Po pierwsze tropy są ułożone naprzemiennie a zając nawet kicając tylne kończyny zawsze ma ułożone obok siebie. Poza tym przy tylnych kończynach powinna być widoczna dalsza część stopy. Poza tym skąd tak mocno u zająca wystające pazury? Ja uważam, że to tropy jakiegoś drapieżnika i obstawiałbym lisa patrząc na układ poduszek. Pewności również nie mam bo zastanawiają mnie tak długie pazury. Może w jakiś sposób powłóczył nimi dlatego są tak długie.
Tukej powiem Ci szczerze, że z ta odpowiedzią będzie ciężko. Po pierwsze jeśli nie masz innych ujęć to napisz chociaż gdzie ją znalazłeś (jakie środowisko). Przydałoby się zdjęcie grzbietu lub napisz czy widziałeś na jej grzbiecie ciemny pasek. Jeśli taki pasek miała to jest to mysz polna. Jeśli nie miała to potrzebne by było zdjęcie podgardla żeby stwierdzić czy jest to mysz zaroślowa czy leśna, choć wydaje mi się, że przy takim stanie futerka będzie to duży problem i pozostaną tylko pomiary choć pewnie również niewykonalne bo pewnie nie zabrałeś jej ze sobą
Jak dla mnie po prostu młody flavicollis, czyli mysz leśna. Młody - stąd taki krótki ogon. Za ostry kontrast brzucha z grzbietem, za biały brzuch i za ostra jego granica jak na zaroślową. Proporcje uszu i oczu wobec ciała raczej wskazują na leśną, polna jest zwykle znacznie bardziej krępa, mniej uszasta i oczasta. Ale czekamy na info o pasku na grzbiecie...
Witam,
no to lipa innych zdjęć brak, natomiast czy miała ciemny pasek na grzbiecie to już nie pamiętam (zdjęcie wykonane 10 kwietnia i dopiero teraz odkopane, zawieruszyło się troszku)
Znaleziona została na zrekultywowanej hałdzie, w trawsku, w pobliżu rośnie mały lasek, trochę zakrzaczeń. Blisko płynie rzeka.
Wdzięczny jestem Wam za zainteresowanie. Przynajmniej wiem już teraz na co zwracać uwagę.
Ja po cichu też obstawiałem leśną ale nie mówię tego na głos bo dużo razy już sie naciąłem przy oznaczaniu leśnej "z boku" widząc ją przez szkiełko żywołówki, która potem okazała się zaroślową. A co do zielnej. Nie brałem jej pod uwagę bo w Wielkopolsce nie było takiej potrzeby. Już taki wrodzony nawyk.
Vulpes napisz gdzie było zrobione to zdjęcie. Rozróżnianie jeży jest bardzo trudne i wbrew temu co większość osób pisze, że można to zrobić po kształcie oraz barwie plamy brzusznej oraz pyszczka, nie jest to wcale tak oczywiste. Jeże są mocno zmienne pod względem koloru i wielkości tych plam, zarówno wschodni jak i zachodni. Moja promotor na studiach zajmowała się jeżami i była tylko w 100% jeśli danego osobnika oznaczyła dzięki czaszce (oczywiście wśród tych potrąconych przez samochody ) Co do tego osobnika wygląda on na jeża zachodniego ale nie dam sobie ręki uciąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum