Na moje oko to rzęsorka to nie widziało Nie ma kila wzdłuż ogona. A tak na poważnie jest to ryjówka aksamitna.
Dragon napisał/a:
a ślady łap (pazurów) to zapewne borsuk - nic innego mi nie pasi
Długość pazurów pasuje faktycznie na borsuka, z tym, że są tylko cztery widoczne. Wydaje mi sie raczej, że to był lis patrząc na poduszki na lewym tropie. Tylko, że 2 pozostałe odstają trochę od schematu. Widocznie grunt był na tyle błotnisty, że pazury takie długie sie odcisnęły lub w jakiś sposób powłóczył nimi...
tak to młodziutka mysz polna na moje oko około 2,5 tygodnia ma, chętnie bym ją wziął, ale mieszkasz za daleko myślę, że jak będziesz karmić marchewka i innym miękkim pokarmem będzie dobrze z nią, mleczko też warto podawać i ziarno zbóż żeby przyzwyczajała sie do twardego pokarmu
nie koniecznie, ryjowki tez zyja w poblizu wody, dla mnie to jednak wciaz rzesorek ,chocby przez barwe chyba ze ktos mi sensownie wytlumaczy ze nie jest nim
chętnie bym ją wziął, ale mieszkasz za daleko myślę, że jak będziesz karmić marchewka i innym miękkim pokarmem będzie dobrze z nią
nic z tego Kolego, ogrzała mi się na dłoni, dała susa w trawę i tyle ją widziałem Poza tym jestem przeciwnikiem zabierania takich stworzonek z ich naturalnego miejsca.
A znalazłem ją niedaleko Tomaszowa Lubelskiego o poranku zziębniętą na ziemi.
A wie ktoś może jak rozpoznać mysz polną od smużki?
nie koniecznie, ryjowki tez zyja w poblizu wody, dla mnie to jednak wciaz rzesorek ,chocby przez barwe chyba ze ktos mi sensownie wytlumaczy ze nie jest nim
Po pierwsze w oznaczaniu ryjówek nie można sie kierować barwą bo jest to zbyt zmienna cecha u tych zwierząt.
Po drugie barwa futra (jeśli już chcesz brać ją pod uwagę) jak najbardziej pasuje mi do ryjówki aksamitnej. Szczególnie dobrze widać to na 2 zdjęciu.
Po trzecie - można ją rozpoznać po kształcie ryjka. I tu ponownie patrząc na 2 zdjecie, widać jak ryjek łączy się prostą linią z powierzchnią czoła.
I po czwarte - najważniejsze - włoski na ogonie są rozmieszczone równomiernie, nie ma na nim wystających pojedynczych włosków (wyklucza to zębiełka) oraz kila (rzędu dłuższych włosków na spodzie ogona służących jako ster) co wyklucza zębiełka. Poza tym gdy ktoś już dużo razy widział zarówno ryjówki jak i rzęsorki, potrafi je dobrze odróżnić po ogólnym pokroju ciała.
Jak odróżnić polną od smużki? Niestety nie widziałem nigdy smużki, ale w przypadku gdy trzymałeś ta mysz w ręcę, gdyby była to smużka, rzuciłby ci sie w oczy długi ogon. U smużki jest on o wiele dłuższy niż jej ciało i dodatkowo bardzo chwytny.
Mam nadzieję, że wystarczająco sensownie Pozdrawiam!
nic z tego Kolego, ogrzała mi się na dłoni, dała susa w trawę i tyle ją widziałem Poza tym jestem przeciwnikiem zabierania takich stworzonek z ich naturalnego miejsca
posłużyła by mi do celów naukowych
Cytat:
A znalazłem ją niedaleko Tomaszowa Lubelskiego o poranku zziębniętą na ziemi
to i tak troche daleko od miejsca, gdzie stwierdzono obecność smużki stepowej w Polsce
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum