Grzbiet ubarwiony ma na kolor od rudego do ciemnobrązowego, spód ciała jest biały. Wiewiórki żyjące w Karpatach i Sudetach mają ubarwienie ciemniejsze - ciemnobrązowe
Ale miałaś Wiki fajne dziczonko: tumak, trzmiel, łąkowiak, wszystko na fajnych fotkach, zazdrość mnie zżera
A to wszystko w "nudny i nieciekawych ptasio" okolicach
To dowód na to, że w obserwowaniu przyrody liczy się fart
Kunę leśną spotkałam o 8 rano zupełnie blisko mojej działki nad j. Piaseczno, trzmielojady (2 były) przleciały mi prawie nad głową jak byłam na mojej drugiej działce (znaczy się moich drugich dziadków, ale to taki skrót myślowy) w lasach kozłowieckich, a łąkowiak krążył nad jakimś zbożem w połowie drugi między Zagłęboczem, a Piasecznem (całe szczęście, że wzięłam aparat)
To ja tylko nieśmiało dodam, że oprócz koloru plamy (który zresztą nie jest najlepszą cechą) na Twoim zdjęciu dobrze widać dwie inne rzeczy wskazujące na tumaka: ciemny (prawie czarny) nos i ciemne futro między nosem i oczami
Gratki Wiki (jam niestety jeszcze tumaka nie uwidieł jeścio ).
_________________ Bart Smyk
"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"
dobrze widać [...] inne rzeczy wskazujące na tumaka
Autorzy ssaczego Collinsa - to nota bene dziwna książka jest - piszą o jeszcze innych cechach różniących tumaka od kamionki, m.in. o tym że tumak ma większe uszy, i faktycznie kuna ze zdjęcia ma je spore.
To ja tylko nieśmiało dodam, że oprócz koloru plamy (który zresztą nie jest najlepszą cechą) na Twoim zdjęciu dobrze widać dwie inne rzeczy wskazujące na tumaka: ciemny (prawie czarny) nos i ciemne futro między nosem i oczami
Dziękuję, nie kierowałam się tylko kolorem plamy, ale raczej jej kształtem (nie zauważyłam, żeby rozwidlała się na przednie łapki) Byłam raczej zaskoczona tym, że ta plama na piersi faktycznie była żółtawa, bo do tej pory myślałam, że w terenie ciężko określić kolor i że ta cecha w ogóle "nie działa"
wygląda na jakąś "wiewiórkę ziemną" - Pręgowiec (Tamias sp.)
Jedyny gatunek pręgowca występujący dziko poza Ameryką Północną to Tamias sibiricus. Występuje chyba raczej bardziej na północ niż Indie i porównując zdjęcia to chyba nie to
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum