to nie jest gryzoń tylko jakiś przedstawiciel owadożernych
ja sie za dobrze na owadożernych nie znam, ale obstawiam że to Zębiełek karliczek, i na moje oko wygląda na młodego osobnika
vermilion, carr a jakie cechy umożliwiły Wam oznaczenie? Pytam bo obstawiacie, ale nie podajecie żadnych cech
_________________ "Jeśli odnajdziesz 150-letni dąb, otul mgłą na jeszcze tyle lat, a drogowskazy odwróć na ślepe ścieżki i głoś, że ptak drapieżny stanął na czatach" Borys Rusko
to nie jest gryzoń tylko jakiś przedstawiciel owadożernych
A widzisz vermilion...cenna uwaga, a ja do dziś myślałem, że ryjówkowate też zaliczają siędo gryzoni...ale właśnie sobie poczytałem i już wiem o co biega
A co do samego zwierzaczka to myślałem o zębiełku karliczku, ale poprzeglądałem trochę zdjęć i zwątpiłem, bo faktycznie wygląda na młodego białawego też
Zwierzaka wczoraj wieczorem wylukałem koło domu w stercie zeschłych liści, które zostały w takim kącie (szpecylajnie z myślą o tych małych futrzakach ) od jesieni. Dziś około południa zwabiłem to maleństwo i jest na zdjęciach, ale kurcze nie wyczaiłem innych osobników.
Tak się zastanawiam czy aby ten malec siępo prostu nie zgubił?! Bo zwierzak wydawał z siebie co jakiś czas piski...i tak sobie myślę, jakby były inne w pobliżu to też raczej był słyszał.
Asia_nmc a widać na tym tych zdjęciach jakieś cechy, które umożliwiły by identyfikację?! Tak pytam bo mam prawie 140 zdjęć to może jeszcze coś będzie na nich widać
_________________ Z ornitologicznego punktu widzenia:
Chodzenie po bagnach "wciąga" ;]
Z paleontologicznego punktu widzenia:
Brak dowodów istnienia nie jest jeszcze dowodem nieistnienia.
rufinus, ja niestety za dobrze nie znam się na tych drobnych stworzeniach.... Co innego oglądać zdjęcia i wzorować się kluczem a co innego widzieć na żywo np. przy odłowach, móc zważyć, zmierzyć i przyjrzeć się z bliska. W ten sposób na razie opatrzyłam sobie nornicę rudą, mysz leśną, badylarkę, rzęsorka rzeczka, ryjówkę aksamitną. Przyznam, że nie dysponuję zbyt dużym doświadczeniem, jeszcze
Zdjęcia mogę podesłać innej osobie, która pewnie nie będzie miała problemów z oznaczeniem
A e-mail mój to asia_nmc@interia.pl
_________________ "Jeśli odnajdziesz 150-letni dąb, otul mgłą na jeszcze tyle lat, a drogowskazy odwróć na ślepe ścieżki i głoś, że ptak drapieżny stanął na czatach" Borys Rusko
Ostatnio zmieniony przez Asia_nmc 2008-06-12, 00:14, w całości zmieniany 1 raz
Dziś jadąc na Ławice Kiełpińskie na wale spostrzegłem zwłoki jakiegoś gatunku ssaka owadożernego.Nie mam pojecia czy to jakaś ryjówka czy zębiełek. Proszę o pomoc w oznaczeniu gatunku.
Pozdrawiam
Piotrek
Małżowiny uszne nie wystają wyraźnie z futerka więc raczej odpada zębiełek.
Oprócz tego charakterystyczne dla zębiełków jest to, że
"Na ogonie, wśród równomiernie ułożonych, gęstych i krótkich włosów, znajdują się włosy znacznie dłuższe, wystające na wszystkie strony" (ale tutaj nawet ogona nie widać...)
Dla Sorex charakterystyczne jest to, że małżowiny uszne nie wystają z futerka.
"Włosy na ogonie jednego typu ułożone równomiernie", brak kilu
A co do gatunku to postaram się później napisać.
Korzystałam z Klucza do oznaczania ssaków Polski Pucka
Bardzo dziękuje Asiu_nmc. Mam jeszcze dwie fotki tej "ryjówki" może to pomoże w zidentyfikowaniu gatunku. Okaz niestety nie posiadał ogonka.
Pozdrawiam
Piotrek
To teraz ja zwrócę się o pomoc w identyfikacji
Wczoraj w ogrodzie zoologicznym zrobiłem fotkę takiemu oto zwierzakowi - tylko nie zwróciłem uwagi na tablicę informacyjną o tym gatunku i nie potrafię go teraz zidentyfikować. Nie wiem czy to jakaś antylopa czy coś z jeleniowatych. Pomoże ktoś? Będę wdzięczny
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum