Ojej, dziękuje za tak szybką reakcję i jednoznaczną
We wcześniejszych postach widziałem ktoś pytał o muflony. Też widziałem wolno żyjące, dowód wstawie poniżej (są pozostałością po importowanej hodowli i wypuszczonej na wolność). Pierwszy z lewej jest najwyraźniej w gościach
na pewno, spójrz na ogony - żaden inny jeleniowaty nie ma takich czarnych ogonów. Poroże też pasuje.
Odnośnie poroża to sam się kiedyś zdziwiłem jak na wystawie organizowanej przez Nadleśnictwo był spreparowany łeb łosia z porożem bardziej pasującym do jelenia tzn. bez tych charakterystycznych rozszerzeń na końcu - ale podobno niektóre łosie tak mają.
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
Nadleśnictwo był spreparowany łeb łosia z porożem bardziej pasującym do jelenia tzn. bez tych charakterystycznych rozszerzeń na końcu - ale podobno niektóre łosie tak mają.
łopaciarze zdarzają sie u nas dużo rzadziej, niż takie jak opisałeś czyli badylarze. badylarze mają poroże właśnie takie bez szerokich elementów.
NO właśnie, sugerowałem się "łopatami" patrząc na inne zdjęcia. Corvus - dzięki za rozwianie wątpliwości. Nie ma jakieś encyklopedii on-line o zwierzętach? Interesowały by mnie Ptaki drapieżna i ssaki. (Sorry za OT)?
A wracając do obserwacji z Łazienek to widzieliśmy jeszcze mysz polną albo smużkę. Załączam zdjęcia które być może pozwolą na identyfikację. Trochę wcześniej w tym wątku dyskutowaliśmy czy to może być smużka. Niestety nie mamy całego zdjęcia gryzonia z ogonkiem ale może po innych cechach da się go oznaczyć.
Łazienki to taki park gdzie za każdym razem jak jestem to widzę dzięcioła średniego.
Wie ktoś może czy gronostaje noszą teraz jeszcze "białą szatę" Wczoraj wyszedłem sobie wieczorem na dwór,(księżyc świecił,cisza ) tak sobie stoję tam bez ruchu i w pewnym momencie widzę że od strony stodoły sąsiada idzie coś białego.Pomyślałem-pewnie kot (ale w sumie to całego białego kota chyba nikt nie ma )Jednak łaskawie go nie przegoniłem i stoję dalej.W końcu to "coś" doszło do miejsca w którym zawsze wyrzucam resztki(akurat wczoraj to były gotowane buraki ) i zatrzymało się tam,chyba jadło.Nie miałem żadnej lornetki(moja wczoraj się do końca rozpadła ) a im dłużej wpatrywałem się w to miejsce,tym mniej widziałem .Gdy tylko sie poruszyłem stworzenie uciekło w stronę następnej stodoły,jednak nie był to koci bieg,tylko sposób charterystyczny dla łasicowatych,jakby takie skoki(przynajmnmiej tak mi się po ciemku wydawało ) Jak myślicie czy to mogłbyć biały gronostaj
Pewnie to był gronostaj, teoretycznie mamy jeszcze zimę, więc mogą być jeszcze białe. Na temat linienia gronostaja znalazłem takie informacje:
Cytat:
Linka przebiega u gronostaja dwa razy w roku i może się rozciągnąć na 8 - 35 dni. Lnka wiosenna zaczyna się między 4 stycznia a 10 kwietnia (rozrzut 96 dni) i kończy między 18 stycznia a 27 kwietnia (rozrzut 99 dni). Samice kończą linkę wiosenną miesiąc wcześniej niż samce. Linka jesienna zaczyna się w listopadzie i postępuje od brzucha ku plecom, wiosenna odwrotnie.
Źródło: "Łowiectwo" praca zbiorowa wyd. PWRiL Warszawa 1989r.
Potwierdzę to co już zostało potwierdzone To mógł być gronostaj w pełnym zimowym ubarwieniu ponieważ sam miałem okazję obserwować takiego w ubiegłym tygodniu. Na zielonkawej łące wyglądał dość zabawnie ponieważ bardzo się od niej odcinał kolorystycznie.
[img][/img]
Wiem że zdjęcie nie jest super jakości ale to wycienek z większego zdjęcia(niestety nie mam teleobiektywu .Moim zdaniem jest to piżmak ale nie jestem na 100% pewien. Chciałbym sie dowiedzieć czym piżmak różni sie od nutrii? Zwierz na fotce ma ok 40 cm długości i ogólnie przypomina dużego szczura. Z tego co zaobserwowałem jest ich kilka tzn 3. Zajeły sobie nie duży zbiornik, nie boja sie też blisko podpływać ,porozumiewają sie takimi piskami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum