w weekend miałem okazję pierwszy raz zobaczyć łasicę - nie zdawałem sobie sprawy, że to taaak małe stworzonko...buszowała w trzcinowisku nad stawem rybnym i "ci?gnęła" jak? mysz - małe to to ale jakie hałaliwe
Małe, ale szybkie i bardzo wdzięczny obiekt do obserwacji. Kiedy obserwowałem jak wynosiła małe myszy ze sterty słomy i zanosiła prawdopodobnie swoim młodym, przebiegaj?c metr od moich nóg nie przejmowała się zbytnio moj? obecnoci? tylko od czasu do czasu stawała słupka, spogl?dała w moim kierunku i bez objawów zdenerwowania dalej zajmowała się zmniejszaniem mysiej populacji.
Łasice dużo razy widziałem, kilka razy w okolicach swojego bloku, parę razy na wsi - jest na co popatrzeć. To m?dry zwierz, podobno szczurów nie ma jak jest łasica.
Ciekawy zwierzak, chociaż za t? rodzin? nie przepadam (gołębie lubi? jeć).
A propos. Moj wujek trzymał w klatce gołębie, na ziemi (parowały się) i chodziła między nimi łasica. Przemykała w tę i z powrotem i póki jej gnojki (cioteczni bracia) nie przeszkadzali wszystko było O.K. Ale gówniaże chcieli się zabawić w polowanie i zaczeli j? łapać, nie udało się. Następnego dnia gdy weszli do szopy w której to wszystko się działo zobaczyli gołębie w klatce - wszystkie martwe Taka to m?dra bestia, pokazała, że jeli żyć z ni? w zgodzie, potrafi się ułożyć, ale jeli robić jej na złoć - odpłaci pięknym za nadobne
Przed sprowadzeniem do Europy kotów domowych łasice były powszechnie trzymane w słowiańskich domostwach jako reduktory gryzoni. Podobne zadanie w odniesieniu do myszy pełniły niekiedy bociany.
czasami widuje łasiczki , głównie siedz?c na rybach. widywałem nad bugiem i na żeliżnie( zdiornik retencyjny kanału Wieprz-Krzna)
a ostatnio widziałem jedn? rozjechan? jak jechałem do Wa-wy.
liczne zwierz?tko
oczywicie ze liczne za życia
chociaż jak sie spojrzało na t? rozjechan? z odpowiedniej strony...
kiedy obserwowałem jedn?(żyw? ) z odległoci ok5 m
super widok, liczna!!!!!!
Przed sprowadzeniem do Europy kotów domowych łasice były powszechnie trzymane w słowiańskich domostwach jako reduktory gryzoni. Podobne zadanie w odniesieniu do myszy pełniły niekiedy bociany.
Bardzo ciekawe, can U add anything more, especally `bout the stork`s origin in the old Piast`s ground
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum