FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Sarna polna i leśna ??????
Autor Wiadomość
Srokacz 

Wysłany: 2004-03-05, 19:19   Sarna polna i leśna ??????

Jakie różnice występują pomiędzy sarnami leśną i polną ???

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2004-03-05, 22:55   

Zasadniczo zadne morfologiczne. Niewielkie behawioralne - polna moze sie laczyc w wieksze rudle, szczegolnie w okresie zimowym.

[i] Winer [i]
Smoki hoduję.-

grzegorzb 

Wysłany: 2004-03-08, 08:20   

Jest monografi sarny wydana przez SGGW jakie 2-3 lata temu opisano tam co i jak a różnice rzeczywiciwe sa behawiorystyczne i statystyczne morfologiczne - wielkoc waga, mać itp.

żyrafa 

Wysłany: 2004-03-26, 13:01   

jest taka różnica między sarn? poln? a len? ze lena jak j? się spłoszy na polu to ucieka do lasu a polna ucieka na pola.

Maniek_Z 

Wysłany: 2005-12-03, 15:31   

Sarna polna jest dużo większa (czyt. potężniejsza) od leśnej. Dodatkowa cecha, którą zaobserwowałem w szczególności na Podlasiu to barwa zwierząt. W czasie jednego wyjazdu, a był to przełom czerwca i lipca (w tym okresie zwięrzęta już napewno mają suknię letnią), spotykałem sarny o suknii rudej (prawie czerwonej) i występowały one najczęściej pojedynczo lub w parach na śród - lub przy - leśnych polankach. Dodam, że były one gabarytowo niewielkie.
Kilka kilometrów dalej, gdzie las ustępował miejsca polom lub nazwijmy to olbrzymim połaciom łąk spotykałem sarny w rudelkach liczących do 10 szt. Sarny były większe i co najciekawsze ich barwa była bardziej płowo - szara niż ruda. Odległości pomiędzy tymi terenami były faktycznie niewielkie, lecz różnice w wyglądzie zwierząt wyraźnie widoczne.
Był to teren w okolicach miejscowości Rozbity Kamień na pd od linii Węgrów - Sokołów Podlaski
pozdrawiam

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2005-12-03, 16:50   

sarny polne mają stałą ostoję na polach (tak w lecie jak i w zimie), dodatkowo parostki sarn polnych są jaśniejsze i często mocniejsze niż leśnych

"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.

Ratibora 

Wysłany: 2008-12-27, 18:37   

Ja słyszałam, że leśne gdy uciekają, starają się schować, natomiast polne chcą mieć na oku drapieżnika. Nie żeby się za siebie ciągle oglądały, ale gdy to możliwe stają i obserwują.
Zastanawiałam się, na ile różnice w ubarwieniu są z powodu ewolucji, na ile z powodu słońca?

Heimik 
Młody ornitofan

Wysłany: 2008-12-31, 13:32   

Na ostatnim wykładzie z zoologi doktorek tłumaczył że nie ma czegoś takiego jak sarna polna i leśna, a najlepszym dowodem na to sa badania genetyczne :]
Zwierzęta przystosowują sie do siedlik i tyle... I nie oznacza, czy rozpoznaje sie ich po siedlisku...
To tak jak pełzacza obserwować w ogrodzie i na 100% oznaczyć go jako ogrodowego bo leśny nie ma prawa sie tam znaleźć... :roll:

vermilion 

Wysłany: 2008-12-31, 14:27   

Heimik napisał/a:
To tak jak pełzacza obserwować w ogrodzie i na 100% oznaczyć go jako ogrodowego bo leśny nie ma prawa sie tam znaleźć... :roll:

tak ale to są zupełnie dwa osobne gatunki ;)

Natomiast sarna leśna i polna (jeśli w ogóle takie coś istnieje) to ten sam gatunek, który może posiadać "formy ekologiczne" które zasiedlają odmienne ekosystemy. Co za tym idzie "formy" te poróżniły się od siebie mnie lub bardziej w zakresie np. behawioru, anatomii do tego stopnia, że człowiek jest w stanie zauważyć te różnice.

arkadio.k 
Przyrodnik

Wysłany: 2008-12-31, 14:32   

vermilion napisał/a:
anatomii do tego stopnia, że człowiek jest w stanie zauważyć te różnice

W behawior nie wnikam ale możesz wytłumaczyć na czym polegają różnice anatomiczne, bo nie spotkałem się jeszcze z czymś takim w literaturze...?

vermilion 

Wysłany: 2008-12-31, 15:46   

arkadio.k napisał/a:
W behawior nie wnikam ale możesz wytłumaczyć na czym polegają różnice anatomiczne, bo nie spotkałem się jeszcze z czymś takim w literaturze...?

chodziło mi o różnice w ubarwieniu sierści, wielkości, zwierząt ubarwieniu parostków o których wspominał Green power itp, może za bardzo wybiegłem do przodu z tą anatomią, ale miałem na myśli różnice w fenotypie ;)

arkadio.k 
Przyrodnik

Wysłany: 2009-01-01, 10:13   

vermilion napisał/a:
chodziło mi o różnice w ubarwieniu sierści, wielkości, zwierząt ubarwieniu parostków o których wspominał Green power itp, może za bardzo wybiegłem do przodu z tą anatomią, ale miałem na myśli różnice w fenotypie

Macie gdzieś może info albo pracę na ten temat. Bo nie zagłębiałem się w to wcześniej a jeśli ktoś pisze o różnicy wielkości to powinno być to oparte na jakichś konkretnych pomiarach a nie na obserwacji kilku osobników. Zresztą tak diametralne różnice powinny spowodować powstanie spekulacji nad możliwością wyodrębnienia osobnych podgatunków, a o takim czymś też nie słyszałem.

IrekM 

Wysłany: 2009-01-01, 10:53   

vermilion napisał/a:
chodziło mi o różnice w ubarwieniu sierści, wielkości, zwierząt ubarwieniu parostków o których wspominał Green power itp, może za bardzo wybiegłem do przodu z tą anatomią, ale miałem na myśli różnice w fenotypie ;)

Jeżeli chodzi o ubarwienie poroża jeleniowatych, to zależy to tylko od środowiska w jakim zwierzę przebywa w trakcie wycierania poroża. Ubarwienie jest wynikiem oddziaływania soków roślinnych na tkankę kostną, stąd sarny bytujące w różnych środowiskach będą miały inaczej ubarwione parostki.

MOJA OKOLICA

arkadio.k 
Przyrodnik

Wysłany: 2009-01-01, 13:14   

IrekM napisał/a:
Jeżeli chodzi o ubarwienie poroża jeleniowatych, to zależy to tylko od środowiska w jakim zwierzę przebywa w trakcie wycierania poroża. Ubarwienie jest wynikiem oddziaływania soków roślinnych na tkankę kostną, stąd sarny bytujące w różnych środowiskach będą miały inaczej ubarwione parostki.

Dokładnie. Jeśli chodzi o różnice w ubarwieniu sierści uważam, że wynika to z czasu spędzonego na słońcu. Co do różnicy w wielkości to wątpię czy takowe istnieją.

Ratibora 

Wysłany: 2009-01-01, 14:46   

Różnice w wielkości są. Kiedyś na dniach otwartych AR w Krakowie oglądałam wystawę poświęconą sarnom polnym i leśnym. Były podane wyniki pomiarów obydwu (długość czaszki itd.). Ponadto oczywiste, że zwierzęta żyjące w lesie są mniejsze od tych z otwartych terenów.

Odpowiedz do tematu