Wysłany: 2004-11-05, 11:39 rysie w lasach Kijowieckich koło Rokitna
Ostatnio słyszałem o rysiach, ktore prawdopodobnie od kilku lat widywane s? przez mysliwych i leników w lasach Kijowickich (ok 5000 ha, gmina Rokitno, pow bialski).Podobno w tym roku widziano je juz kilka razy. Sam nie wiem czy wiezyc w te informacje, bo skad niby rysie mały sie tam wziosc. Czyzby jacys emigranci z Białorusi?. Do granicy niecałe 30 km.
Za rysiami przemawia fakt,iż ci sami lenicy obserwowali regularnie w tym kopleksie orłaprzedniego. Nikt im nie wieżył do poki jeden z miejscowych kłusoli ptaka ustrzelił. Dla podkrecenia atmosfery dodam, ze w lasach tych wedlug lesników od kilku ladnych lat gniezdzi sie gadożer.
P.S Wszystkie informacje pochodza z drugiej reki, od kolegi lesnika. Mniemam ze informacje sa prawdziwe, bo swoj swojemu powie. Ornitologom nic nie powiedza bo ci bym im zaraz strefy tworzyli
orzeł przedni, lęgowy gadożer i rysie Brakuje chyba tylko niedĽwiedzia brunatnego i orlika grubodziobego Nie żebym od razu nie wierzył tym informacj? ale s? one doć niezwykłe...
z ORŁEM PRZEDNIM TO PRAWDA. Kiedy na łamach biuletynu MTOF sprawa była opisywana. Pojawiła się para ptaków młodocianych, z których jeden został odstrzelony. Znalazł go miejscowy leniczy mniej wiecej na granicy dwóch obwodów łowieckich. Dochodzenie było, ale jak się domyslacie - rozmyło się. A co do gadożera to rzeczywiscie i ja o tym słyszałem, ale o rzekomych obserwacjach bliżej Zalesia. Te informacje kr?ż? co najmniej od 1996 r. Ale żaden ornitolog chyba nie stwierdził gadożera. A kompleks koło Rokitna jest duży i wszystko możliwe.
Jeszcze o rysiu. Chodz? słuchy i s? sprawdzone informacje, że ten wystepuje po drugiej stronie Bugu w lasach w okolicach Mielnika. W prostej linii od naszego lasu to niespełna 30 km.
Jeszcze o rysiu. Chodz? słuchy i s? sprawdzone informacje, że ten wystepuje po drugiej stronie Bugu w lasach w okolicach Mielnika. W prostej linii od naszego lasu to niespełna 30 km.
...w niedzielę będe nad Bugiem w tym rejonie, to zweryfikuję.....
A co do gadożera to rzeczywiscie i ja o tym słyszałem, ale o rzekomych obserwacjach bliżej Zalesia. Te informacje kr?ż? co najmniej od 1996 r. Ale żaden ornitolog chyba nie stwierdził gadożera. A kompleks koło Rokitna jest duży i wszystko możliwe.
Warto by sprawdzić - lęgowe gadożery to dzi rzadkoć największego kalibru.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum