FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
rysie nad Biebrzą ?
Autor Wiadomość
merops 

Wysłany: 2004-09-20, 14:03   rysie nad Biebrzą ?

Czy kto wi co na temat rysi nad Biebrz?. Kiedy pewien fotograf opowiadał mi o takim zdarzeniu - obsrewował kiedy tokowisko cietrzewii ( kiedy to były tokowiska kilkanacie i więcej kogutów ) - nagle wtargn?ł ry i porwał tokuj?cego samca. Wiadomo że s? wilki, a co z tymi pięknymi kotami.

Rey 

Wysłany: 2004-09-20, 14:18   

Na licie ssaków stwierdzonych w Biebrzańskim Parku Narodowym rysia nie ma.

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-09-20, 14:19   

Cos mi sie obilo o uszy ze ktos znalazl tropy gdzies w basenie poludniowym, merops napisz PW do TomkaQ - on bedzie wiedzial.

Jurek7 

Wysłany: 2004-09-20, 19:35   

Ja w roku 2003 widzialem tropy w Trojkacie (basen srodkowy). Dowiedzialem sie wtedy, ze w 2002 jeden byl zaobserwowany w tym rejonie (kolo Kapic bodajze).

Przemek 

Wysłany: 2004-09-23, 09:21   

myslicie ze to potwierdzalne obserwacje???? bylby to ciekawy przypadek....mysle ze jedynie miarodajnym byloby sfoto9grafowac tropy albo moze jakis odlewik????
No i kwestia czy pozostaje on stacjonarnie czy tez przewedrowal .....

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-09-23, 11:08   

Cytat:
kolo Kapic bodajze

drżyjcie cietrzewie! :roll:

TomekQ 

Wysłany: 2004-09-23, 13:28   

Rysie daleko wędruj? więc z Puszczy Knyszynskiej mogły spokojnie przejsc do dolnego Basenu Biebrzy.

losiolog 

Wysłany: 2004-10-10, 11:50   

Nad Biebrz? nie ma rysi! owszem s? wilki ale nie rysie i pierwsze słyszę aby ktokolwiek widział tam trop rysia.
Od ponad trzech lat uganiam się w BPN za łosiami i nigdy! nie spotkałam tropu rysia.
A dlaczego ten fotograf nie zrobił zdjęcia jeli był wiadkiem akcji na tokowisku?
Losiolog

miras 

Wysłany: 2004-12-03, 23:23   to nie była Biebrza

słyszałem tę sam? historię od fotografa i widziałem zdjęcia (cietrzewi i rysia), tylko,że działo się to na ł?kach pod Michałowem.
z tego co wiem, to rysie nie występuj? nad Biebrz?.
mogę Ci pod?ć ew. nazwisko fotografa,żeby mógł sprawdzić czy to ta sama historia.
pozdrawiam!

jr 

Wysłany: 2005-01-25, 09:23   

Na przelomie zamierzchlych lat 70/80tych z kolem terenowym biologow zawziecie jezdzilismy na zimowe tropienia nad Biebrze, najczesciej okolice Czerwonego Bagna i Woznej Wsi. Tropilismy wilki i co sie da. Ja rysia nie spotkalem, ale pamietam zdjecie tropu rysia przywiezione przez Andrzeja Slepowronskiego (Pajaka). Andrzeja niestety nie ma juz wsrod nas. Moze pamieta to jeszcze Pawel Kozniewski?

merops 

Wysłany: 2005-02-16, 20:26   

"mogę Ci pod?ć ew. nazwisko fotografa,żeby mógł sprawdzić czy to ta sama historia. "
napisał miras

sorki że długo nie odpisywałem żebym to ja pamiętał jego nazwisko, spotkałem się z nim raz w terenie przypadkowo w zeszłym roku i nic więcej nie pamiętam. Być może to ta sama historia ale to była Biebrza. Pozdrawiam

Piotr 

Wysłany: 2005-04-19, 20:22   

Wydawało się już że temat zamknięty a tym czasem w ubiegłym tygodniu dowiedziałem się od strażnika z parku, że ry jest obserwowany w rodkowym basenie Biebrzy. ?lady polowań na sarny wskazuj? , że został tam na dłużej. Przypuszczaj? że przyszedł z zachodu (P.Piska ?) lub północy.

xhardcorex 
Jerzy Jeż

Wysłany: 2005-04-26, 13:13   

Na tej stronie jest inwentaryzacja wilków i rysi ZbS chyba najlepiej się na nich zna zwłaszcza prof. Jędrzejewski http://bison.zbs.bialowieza.pl/

merops 

Wysłany: 2005-07-11, 18:28   

to rozwieje wszystkie w?tpliwoci : www.biebrza.com -poszukajcie o spotkaniu z rysiem

Szybszy 

Wysłany: 2005-07-18, 14:41   

http://www.biebrza.com/ec...ws/20050523.htm

Odpowiedz do tematu