Na końcu tekstu pod tym linkiem z cytatem z jakiej strasznie siermiężnej ksi?żki łowieckiej z lat 50-tych jest wymieniony rosomak jako jedno ze zwierz?t, które kiedy żyły w Polsce. Czy to prawda?
prawda, prawda... nie pamiętam gdzie czytałem (ale nie był to "brukowiec" ) o występowaniu rosomaka na terenie polskiej częci Puszczy Białowieskiej (na forum też już to podnosilimy swojego czasu )
A jakiego okresu okresu czasu ta informacja ? Ja jeli chodzi o Puszcze Białowiesk? to czytałem że w okresie przedwojennym oprócz planowanej wówczas restytucji żubra, prowadzono także projekt reintrodukcji niedĽwiedzia brunatnego. Niestety wybuch wojny przerwał te plany. Również pamiętam że czytałem kiedy o prawdopodobnym występowaniu rosomaka na terenach obecnej północno-wschodniej Polski( m.in. Wigierski Park Narodowy). A czy kto ma informacje o domniemanym występowaniu sobola w Polsce ?
O rany! Co to za ksi?żka jest cytowana na tej stronie?! Dla tych co nie zagl?dali poniżej cytat:
Jastrz?b gołębiarz jest najgroĽniejszym sporód wszystkich szkodników (nie wył?czaj?c człowieka) i dlatego należy go zwalczać wszelkimi sposobami. Najskuteczniejszym sposobem jest wyszukiwanie gniazd gołębiarza w okresie wiosennym i po odstrzeleniu starych z zasiadki, zniszczenie gniazda wraz z jajami czy potomstwem. Jeżeli gniazdo jest trudne do str?cenia, należy do niego kilkakrotnie strzelić kul? lub loftkami, rut bowiem nie zawsze przebije gniazdo
Trochę mi się Białoru przypomina, gdzie nadal płaci się za głowy drapoli.......
Karpiński J., Puszcza Białowieska cytuje bodaje Brickena z XIXw, gdzie wymienia się rosomaka, sobola i polatuchę w PB.
Nie dotarłem do oryginalnych danych... kiedy miałem taki pomysł, coby zebrać takie dane jako "niepewne i zaginione ptaki i ssaki Polski", może za dwie reinkarnacje będę miał czas
Nie no o to ich nie podejrzewam , ale jak by autor pisał np. że występowały bardzo rzadko na wschodnich krańcach puszczy, to z cał? pewnoci? można by powiedzieć że dotyczyło to obecnej strony białoruskiej
Na karpinskiego trzeba uwazac - on podawal wszystko z Puszczy bialoowieskiej, nawet zolednice i jeza... zachodniego. Chyba chcial, aby tam wszystko bylo.
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum