FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie o walenia
Autor Wiadomość
Kiedrzu 
Kryptozoolog

Wysłany: 2004-07-15, 11:37   Pytanie o walenia

Mam do was pytanie.
Czy to prawda , że kiedy na plaży nad bałtykiem znaleziono martwego walenia ?
Nie chodzi mi o morwina, itp. chodzi mi o wieloryba(chyba finwal czy jaki tam) mówiono mi też że to się stało bardzo dawno.Czy to prawda i czy wiecie o tym co więcej ?

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2004-07-15, 16:29   

tez słyszałem o morwinach wyrzucanych na brzegi, kiedy nawet, ok 10lat temu jak byłem nad morzem to pływał jeden niedaleko brzegów, i byłem na wycieczce kutrem w celu jego obejrzenia, pamiętam ze pływał z nim jaki facet i próbował karmić go rybami. z tego co wiem to Ľle on skończył ,gin?c w rybackich sieciach.
O duzych wielorybach też co słyszałem i nawet gdzies czytałem, ze w dawnych czasach wpływały do Bałtyku, ale to było bardzo dawno temu.

Rey 
moderator

Wysłany: 2004-07-15, 16:44   

Prosze bardzo oto wykaz waleni zaobserwowane w okolicy naszego wybrzeża:
- Finwal :arrow: w 1954 roku wyłowiono jego czaszke w Zatoce Gdańskiej
- Humbak :arrow: 6.II.1979r. zapl?tał się w sieci koło Sobieszowa w Zatoce Gdańskiej i po oznaczeniu został wypuszczony
- Wal dwuzębny :arrow: obserwowany 25.VII.1935 roku koło Wolina
- Wal butelkonosy :arrow: 12.III.1960 roku wyłowiono jego czaszke o długoci 119 cm. w Zatoce Gdańskiej
- Butlonos :arrow: pod koniec XIX wieku obserwowany w Zalewie Wilanym
No i był jeszcze jeden pare lat temu obserowowany, niestety zgin?ł zaplontawszy się w sieci :( nie pamiętam dokładnie gatunku ale bardzo możliwe że to był butlonos.
Natomiast co do morwinów to s? to obecnie bardzo zagrożone ssaki i to w całym basenie Bałtyku :cry: Jak kto chce to więcej informacjo o tym gatunku i o jego ochronie można znaleĽć tutaj:
http://hel.hel.univ.gda.pl/animals/morswin.htm

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2004-07-15, 16:57   

Rey napisał/a:

No i był jeszcze jeden pare lat temu obserowowany, niestety zgin?ł zaplontawszy się w sieci :( nie pamiętam dokładnie gatunku ale bardzo możliwe że to był butlonos.

no topewnie chodzi nam o tego samego....

Kiedrzu 
Kryptozoolog

Wysłany: 2004-07-15, 17:45   

nierozumiem po co wogóle istnieje co takiego jak sieć przez to "co' , ginie wiele morskich stworzeń(fok, morwinów, i innych morskich ssaków) :(

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2004-07-15, 18:40   

Przez to "co" możemy jeć rybki, które s? najlepiej przyswajanym białkiem przez człowieka.

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Ignis 

Wysłany: 2004-07-15, 18:45   

można jeszcze przerzucić się na wędkę :] ale wtedy rybki byłyby daniem li i jedynie dla elity (b?dĽ dla wędkarzy - na jedno wychodzi :] ) - ale jest naturalnie dużo praktyczniejsze rozwi?zanie - wybudowanie sztucznych zbiorników na hodowlę ryb słonowodnych (bo dla słodkowodnych już s? :? ) :/ może kiedy... :)

Kiedrzu 
Kryptozoolog

Wysłany: 2004-07-15, 18:52   

ja nienawidzę jeć ryb, s? niedobre, bleee :x

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2004-07-15, 19:13   

Ignis napisał/a:
ale jest naturalnie dużo praktyczniejsze rozwi?zanie - wybudowanie sztucznych zbiorników na hodowlę ryb słonowodnych (bo dla słodkowodnych już s? :? ) :/ może kiedy... :)

istniej? juz takie słonowodne chodowle ryb, fermy. polega to na tym ze w morzu, przy pomostach ew. plywaj?cych platwormach instaluje się olbrzymie zbiorniki w formie siatek rozpiętych na stalowych stelarzach(ramach) które unoszone s? na powierzchni wody przy pomocy wielkich pływaków. w ten sposób choduje się np łososie w Norwegii.

[ Dodano: 15 Lip 2004 08:14 pm ]
Kiedrzu napisał/a:
ja nienawidzę jeć ryb, s? niedobre, bleee :x

.........o gustach się nie duskutuje............. to ze Tobie nie smakuj? to wcale nie znaczy ze s? niedobre........

Ignis 

Wysłany: 2004-07-15, 19:21   

Corvus napisał/a:

istniej? juz takie słonowodne chodowle ryb, fermy. polega to na tym ze w morzu, przy pomostach ew. plywaj?cych platwormach instaluje się olbrzymie zbiorniki w formie siatek rozpiętych na stalowych stelarzach(ramach) które unoszone s? na powierzchni wody przy pomocy wielkich pływaków.

i b?dĽ tu człowieku kratywny, już wszystko musieli wymyleć :( ;)
a na serio, włanie o co takiego mi chodziło, przydałoby się zastosować to na szersz? skalę

Corvus napisał/a:
w ten sposób choduje się np łososie w Norwegii.

teraz wyjdzie moja super niewiedza i wyda się, że z biologi? stycznoć miałam do III kl LO :P
Ale czy łososie nie zmieniaj? na czas tarła rodowiska na słodkowodne? (jeli gafę palnęłam, wybaczcie :oops: ) A jeli tak, to jak wygl?da taka sztuczna hodowla? (trochę offtopiciem to pytanie zalatuje, ale mam nadzieję, że zostanie mi to wybaczone :P )

Kiedrzu 
Kryptozoolog

Wysłany: 2004-07-15, 19:22   

ryb? s? dobre z tym się zgodzę ale w akwarium :D

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2004-07-15, 19:32   

Cytat:
offtopiciem

Ni przejmuj się, na tym forum to normalne :]

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2004-07-15, 20:49   

Cytat:
Ale czy łososie nie zmieniaj? na czas tarła rodowiska na słodkowodne? (jeli gafę palnęłam, wybaczcie ) A jeli tak, to jak wygl?da taka sztuczna hodowla?

oczywicie ze zmieniaj?!!!!!!!!!!!!1 :)
........w takich fermach ryby karmi się specjalnymi granulatami i osi?gaj? one niesamowite wprost przyrosty. w ci?gu roku z niedurzych ok20cm rybek robi? się 60-70cm konsumpcyjne sztuki.

Ignis 

Wysłany: 2004-07-15, 21:14   

ja przepraszam, że tak dr?żę :] ale nie do końca się zrozumielimy (mea culpa, nie sprecyzowałam, co miałam na myli i posłużyłam się paskudnym skrótem mylowym :P ) - chodzi mi o to, że w tych zbiornikach hodowlanych małe łososie chyba nie mog? się wylęgać /słowa innego nie znalazłam/? (vide: tarło w rzekach) Co za tym idzie, jeli dobrze kombinuję, czy najpierw trzeba wyłapać młode łososie, aby mogły dorastać w zbiornikach? Przepraszam za naiwne pytanie, ja trochę nie w temacie :P Po prostu, jeli okazałoby się, że dobrze kombinuję, nie widzę sensu w tych hodowlach --> konkretnie w przypadku łososia. Chyba że również tarło ma miejsce w warunkach hodowlanych, ale wtedy kolejne pytanie: jak to wygl?da?

ufff, janiej nie potrafiłam :P

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2004-07-15, 21:23   

tarło ma miejsce w warunkach chodowlanych,sztucznych.. pozyskuje się sztucznie jaja od samic i mlecz-spermę od samców ze specjalnego stada tarłowego. następnie ja inkubuie, inkubacje przeprowadza się w specjalnych pojemnikach z kontrolowanymi wszystkimi parametrami, zwanymi ''słojami Weissa''Młode wylęgłe ryby trzyma przez pewien czas w wodzie słokiej. karmi sie je a kiedy podrosna wpuszcza po uprzednim przyzwyczajeniu do wody słonej , do tych''zagród''-ferm.

Odpowiedz do tematu