FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie o walenia
Autor Wiadomość
Ignis 

Wysłany: 2004-07-15, 21:28   

noooo, grunt to zadać odpowiednie pytanie ;) dziękuję, już wiem "wszystko" :D

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2004-07-15, 21:32   

było mi przyjemnie....pytaj kiedy chcesz, w miarę możliwoci postaram się wyjaniać wszelkie w?tpliwoci :wink: .....na takie pytania to ja lubię odpowiadać :razz: :mrgreen:
ale wiesz, zrób inny avatar, bo ten to taki trochę ''agresywny'' :wink:

Rey 
moderator

Wysłany: 2004-08-18, 07:44   

Wygl?da na to że kolejny waleń zawitał nam do Bałtyku.

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2004-08-18, 08:00   

dyrektor muzeum morskiego w Stralsund, Harald Benke w artykule napisał/a:
Na szczęcie "zwierzę ma doć tkanki tłuszczowej, by wystarczyła do przetrwania w Bałtyku przez jaki czas"

tę tkankę pewnie szybko straci żygaj?c cały czas po posmakowaniu wody z Bałtyku :?

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-08-18, 08:20   

To ja przytocze caly historyczny rys wydobywania i obserwowania waleni na bałtyckim wybrzezu:

1291 - pierwsza wzmianka o zlownieniu walenia na naszym wybrzezu (ujscie Wisly). Mial 19 m i byl nieokreslonego gatunku.

1335 - 29.IX u ujscia Trawy do Zatoki Lubeckiej - stado wielorybow od 6 do 7 m

1364 - ujscie Wisly , wieloryb o dlugosci 26 stop

1365 - zlapany wieloryb przy wyspie Uznam. pisze ze otrzymano z niego 360 beczek tluszczu :twisted:

1452 - u brzegu gdanskiego zlowiono wieloryba 35 stop dlugosci.A tu cytat na temat tego osobnika zaczerpniety z niemieckiej kroniki : "ryba ta byla niewatpliwie zwiastunem wojny trzynastoletniej, jak to zwykle takie osobliwe ryby cos niesamowitego oznaczac maja" ;)

1545 morze wyrzucilo na brzeg wieloryba - 24 stopy. Jest to pierwszy oznaczony osobnik na naszym wybrzezu. Byla to orka.

1576 u ujscia Wisly 5-metrowy bialy wieloryb oznaczony jako wal bialy. Cytat - "jak ugotowane jajko obrane ze skorupki" :P

1620 u ujscia Dziwny wyrzucony zostal 18-metrowy wieloryb, oznaczony potem dzieki szkicowi jako dlugopletwiec. Mial w ciele kawalek eskimoskiego harpuna.

1738 Jakis delfin zlapany na wodach Zalewu Wislanego.

1811 Zatoka Botnicka - niewielki wieloryb nieokreslonego gatunku.

1825 Rugia - znlazeziono finwala , w momencie znalaezienia jeszcze zyl.

1851 Tallin w Estonii , znaleziony 10 m samiec dlugopletwca.

1861 Zatoka Kilonska znaczna ilosc (150) waleni Psedorca crassidens , gatunku bardzo rzadkiego i malo znanego, bez polskiej nazwy.

1865 - Goeteborg, Szwecja - wyrzocy na brzeg pletwal blekitny. Mlody samiec - 15 m.

1874 Zatoka gdanska mlody finwal.

1892 Zalew Wislany - butlonos

A oto wykaz gatunkow stwierdzonych w Baltyku od 1291 do 1907 roku:

Finwal - 10
Pletwal karlowaty - 8
Humbak - 6
Pletwal blekitny - 3
Wal biskajski - 2
Sejwal - 2
Orka - 22
Delfin bialonosy - 21
Dogling - 9
Pseudorca crassidens - 9
Wal bialy - 8
Delfin pospolity - 6
Delfin kulistoglowy - 4
Mesoplodon bidens - 4
Delfin polnocny - 3
Kaszalot - 3
Ziphius cavirostris - 2

Nie ujeto butlonosa i morswina

Rey 
moderator

Wysłany: 2004-08-18, 10:31   

Tetrao napisał/a:
Orka - 22

:shock: aż tyle :?: Wierzyć się nie chce :?
Tetrao napisał/a:
Nie ujeto butlonosa i morswina

No morwin jeszcze do drugiej wojny wiatowej widywany był bardzo często corocznie przy naszym wybrzeżu. Poza tym bardzo dużo ich się łapało w sieci rybackie :cry: Dopiero postępuj?ca degradacja rodowiska bałtyckiego spowodowała że dzisiaj każde pojawienie się morwina przy naszym wybrzeżu uznawane jest za wielkie wydarzenie. Rzecz nie do pomylenia w okresie międzywojennym :(

NORBERT 

Wysłany: 2004-08-18, 10:33   

TETRAO to masz niezłe materiały do "Ssaków Polski liczebno i rozmieszczenie" :-D

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-08-18, 10:43   

Materialy pochodza z takiej broszurki "SSAKI BAŁTYKU" Andrzeja Ropelewskiego z 1952 roku. Dostala sie w moje rece zupelnie przypadkiem kiedy biblioteka mojego liceum pozbywala sie starych ksiazek.

Cytat:
aż tyle Wierzyć się nie chce

Reyu to sa dane z calego Baltyku , nie tylko z naszego wybrzeza. I na dodatek z z przedzialu lat 1291 do 1907. Teraz bedzie znacznie wiecej.

Rey 
moderator

Wysłany: 2004-08-18, 10:53   

Tetrao napisał/a:

Cytat:
aż tyle Wierzyć się nie chce

Reyu to sa dane z calego Baltyku , nie tylko z naszego wybrzeza. I na dodatek z z przedzialu lat 1291 do 1907. Teraz bedzie znacznie wiecej.

Nie no oczywicie że dane s? z całego Bałtyku, ale mimo to liczba robi wrażenie. Choć faktycznie dawniej było dużo więcej przypadków pojawiania się waleni na Bałtyku. Zreszt? nie tylko, kiedy powszechne wręcz było pojawianie się waleni np. białuch w wielkich europejskich rzekach i wpływanie ich na odległoć nawet kilkuset kilometrów w gł?b l?dów.
I dotyczy to także fok, które także często wpływały do rzek. Całkiem nie tak dawno sensacj? okazało się pojawienie foki szarej w Płocku.

anna 

Wysłany: 2004-08-18, 17:46   

Hej Corvus a czemu namawiasz ignis do zmiany avataru? Moim zdaniem jest fajny:)) MOze nie "ptaszkowy" ale pełen charakteru:)

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2004-08-19, 14:02   

ale wczeniej był inny , i o ten poprzedni wtedy mi chodziło...... :wink:

Jurek7 

Wysłany: 2004-08-23, 20:30   

Hej, a propos hodowli ryb morskich. Lososie sprzedawane w naszych supermarketach pochodza wlasnie z takich hodowli. Ostatnio duzo sie mowi o zanieczyszczeniu srodowiska i chorobach ryb roznoszonych przez takie hodowle.

Z drugiej strony, dzikie ryby tez sa znacznie przelowione. Wiec pewnie trzebaby jakos zmieniac hodowle, coby mniej szkodzily. Ale to duzy temat. :)

[ Dodano: 23 Sie 2004 09:32 pm ]
A a propos walenia - w sredniowieczu w Atlantyku wystepowaly wale szare, czyli plywacze. Podobno letnie miejsca zerowania mialy wlasnie w Baltyku. Niestety, zostaly wytepione zanim ktos dowiedzial sie o nich czegos wiecej :(

grzegorzb 

Wysłany: 2004-08-24, 08:10   

To jeszcze polecam przeczytać to - mało wyrażna czcionka ale można zrobić zrzuta do worda
http://hel.hel.univ.gda.p...ymorprzetrw.doc

http://www.iopan.gda.pl/maintable-pl.html

Winer 
moderator

Wysłany: 2004-08-24, 20:08   

Corvus:
Cytat:
ale wiesz, zrób inny avatar, bo ten to taki trochę ''agresywny''

anna napisał/a:
Hej Corvus a czemu namawiasz ignis do zmiany avataru? Moim zdaniem jest fajny:)) MOze nie "ptaszkowy" ale pełen charakteru:)

Corvus napisał/a:
ale wczeniej był inny , i o ten poprzedni wtedy mi chodziło...... :wink:

-qrde a mi włanie ten (zmieniaj?cy się) działa na nerwy - ale pewnie tak ma być :wink:

Jeli chodzi o walenie - mój kolega mawia, że z waleni najbardziej lubi rypanie :mrgreen:

Mirek 

Wysłany: 2004-08-24, 20:26   

No Koledzy, chciałbym przywołać do porz?dku. Z takimi odzywkami to pod budkę z piwem...

Odpowiedz do tematu