Dzi przechadzaj?c się po lesie, znalazłem dziwnie z pocz?tku wygl?daj?c? rzecz. Z daleka wygl?dało to jak obgryziony trzonek jakiego grzyba.
Gdy podniosłem to cos było twarde jak koc więc grzybem być nie mogło. W końcu zdałem sobie spawe iż jest to poroże sarny. Jedynie róża była nienaruszona - cała górna częc poroża była wyraĽnie zeskrobana zębami - jak gał?Ľ objedzona z kory przez bobra.
Zapytuje więc czy to sarna sie w ten sposób zachowuje, czy jakis inny zwierz. B?dĽ co b?dĽ jest to bogate Ľródło wapnia
Z tego co pamiętam ze studiów to obgryzanie poroży dotyczy wszystkich "lenych stworków" pozyskuj?cych - jak wczeniej to już zostało poruszone substancje mineralne. Kiedy sam widziałem jak takie poroże obrgyzał lis. Co ciekawe zwierzęta bardzo niechętnie obgryzaj? "róże" wg swiatłych naukowców zawieraj? one inne stosunki substancji twórczych i s? podobno niesmaczne i gorzkie. na SGGW w warszawie była kiedy cała szuflada "ogryzków" z nienaruszonymi różami
inne "stosunki" pierwiatków a co za tym idzie inny skład chemiczny niby budowa ta sama a czeć jest "słodka" a czeć gorzka - dlatego obreraj? całoć bez róży. Co do składu nalezało by zapytać jakiego chemika. czyli reasumuj?c dwa rodzaje (typy)substancji - tu tkanki kostnej tworz?cej poroże. Tak w wielkim uproszczeniu. Może być też tak iżw różach kumuluj? sie jakie zwi?zki chemiczne które nie przenikaja "wyżej" diabli wiedz? co ale wielokrotnie znajduje się takie "ogryzki"
Rozne gryzonie obgryzaja poroza, jesli potrzebuja wapnia. Jesli pojedyncze slady zebow na porozu sa wyrazne, to przynajmniej ustalisz wielkosc zjadacza.
Przygl?dam się temu i widze , że zjadaczy było więcej niż jeden. S? duże lady siekaczy jakiej grubej oraz lady drobnych mysich ż?bków. W jednym miejscu gryzoń aż wgryzł sie w gł?b parostka i widać tu wyrażny profil jego szczęki.
Ciekawa jest ta nienaruszona róża...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum