Czołem,
myślę sobie, że przydałoby się miejsce na forum na wpisywanie ssaczych obserwacji innych niż dotyczących zwierząt widywanych wszędzie (lub prawie wszędzie) i przez każdego. Sarny, jeże, wiewiórki i tym podobne stworzenia są przecudowne, ale pod ich natłokiem w "Obserwacjach ssaków" coraz głębiej chowają się obserwacje tych zwierząt, dla których spotkania (względnie zidentyfikowania) trzeba zadać sobie trochę trudu. Zatem wątek ten w moim zamyśle nie byłby poświęcony takim gatunkom jak:
oraz oczywiście nietoperzom i pilchom, które mają swe własne subfora,
w dalszym ciągu jednak interesowałaby tu nas wyraźna większość teriofauny Polski, zawierająca zresztą również (trochę wbrew podtytułowi wątku) gatunki bardzo pospolite, ale z różnych względów (np. podziemny tryb życia - kret, nocny tryb życia - np. kuny) nie widywane powszechnie, a przynajmniej nie widywane powszechnie na większości terenu Polski.
zachęcam gorąco do pisania w tym wątku, jednocześnie zdając sobie sprawę, że przyrost ilości postów tutaj może postępować w tempie jeden post na tydzień albo i rzadziej - ale nie jest to wg mnie rzecz świadcząca o słabości idei tu przedstawionej, tylko o obiektywnych trudnościach, jakie temat nastręcza,
ale mi się pięknie powiedziało na koniec,
dumny z siebie,
pozdrawiam
Stadko pięciu żubrów odwiedziło obóz Akcji Siemianówka na brzegu zbiornika. Przeszły niemal niezauważone około 100 m. od namiotów. Na szczęście nie było tam siatek ornitologicznych
_________________ Na betonie kwiaty nie rosną. Twarde bruki nie pachną wiosną.
Na kamieniu nic się nie rodzi. Lecz nam to dziwnie, podobno nie szkodzi...
Wysłany: 2008-04-07, 21:40 Re: Polski mammal-watching
mikus.zet napisał/a:
Sarny, jeże, wiewiórki i tym podobne stworzenia są przecudowne, ale pod ich natłokiem w "Obserwacjach ssaków" coraz głębiej chowają się obserwacje tych zwierząt, dla których spotkania (względnie zidentyfikowania) trzeba zadać sobie trochę trudu.
- ale nie jest to wg mnie rzecz świadcząca o słabości idei tu przedstawionej, tylko o obiektywnych trudnościach, jakie temat nastręcza,
ale mi się pięknie powiedziało na koniec,
dumny z siebie,
pozdrawiam
Ja niestety nie do końca pochwalam Twój pomysł ze względu na to co napisałeś: "że trzeba sobie zadać trochę trudu".
To zdanie może sugerować żeby właśnie trud sobie zadawać i za wszelką cenę starać się "zobaczyć" jakiegoś rzadkiego w rejonie ssaka. A jest to działanie wysoce niepożądane i może być bardzo SZKODLIWE dla wielu gatunków.
Uważam, że przenoszenie ptasiego "twitchowania" i tworzenie takiego podejsćia do przyrody czyli zaliczania kolejnych zobaczonych gatunków na grunt np. ssaków może wprowadzić wiele chaosu w życie tych zwierząt. Podstawowym problemem jest ich płoszenie co może mieć bardzo negatywne skutki dla poszczególnych osobników lub całych populacji, przy obserwacjach i również tropieniu zwierząt trzeba o tym bezwzględnie pamiętać.
_________________ There are patterns everywhere in nature
Ostatnio zmieniony przez Nyctereutes 2008-04-07, 22:00, w całości zmieniany 2 razy
Jeśli nie chcesz czytać o obserwacjach dotyczących dzika, zająca itd to może w dziale ptaków powinniśmy zakazać pisania o bogatkach, ziębach, kosach, trznadlach itd? A w dziale płazów i gadów można stworzyć specjalny dział dla węża eskulapa, gniewosza plamistego i żółwia błotnego ponieważ obserwacje pozostałych rodzimych przedstawicieli herpetofauny nie są niczym nadzwyczajnym ze względu na ich powszechność w obszarach objętych zasięgiem występowania tychże gatunków. Tylko o ile się zorientowałem to właśnie w tym dziale stwierdzono, że podawanie na forum dokładnych lokalizacji obserwowanych osobników trzech wymienionych wyżej gatunków gadów może im bardzo zaszkodzić!!!
Badania i obserwacje ssaków powinny być prowadzone poprzez wyszukiwanie śladów bytowania konkretnych gatunków, a nie koniecznie ich zobaczenie na własne oczy. Fajnie jeśli uda się przypadkiem coś zobaczyć, ale to nigdy nie może być priorytetem w wyprawie terenowej chyba, że jest to komercyjne safari Nie płoszyć i nie zakłócać życia dzikich zwierząt swoją obecnością, która bardzo te stworzenia stresuje jest szczególnie ważna w przypadku ssaków, wie o tym każdy kto kiedykolwiek zetknął się z badaniami ekologicznymi tej gromady.
_________________ There are patterns everywhere in nature
ja muszę króciuśko, bo zaczął się tydzień i czas mi się skończył - już nie mogę tak szaleć na forum jak wczoraj
wiele, albo też większość, z tego co napisałeś , to prawda - tylko że to nie tylko prawda, ale wręcz TRUIZMY, zresztą nijak majace się do treści mojego posta, bo przecież nie namawiam tutaj nikogo, aby organizować pospolite ruszenie w Magury w poszukiwaniu ostatnich polskich żbików lub przekopywać wzdłuż i wszerz potencjalnie chomicze pola, by odnaleźć nory tych gryzoni....
"zadać sobie trud" - może po prostu oznaczać krótki rekreacyjny wyjazd do Puszczy Białowieskiej czy nawet nad Siemianówkę, jak się okazuje, na obóz obrączkarski - bo i tam można zobaczyć żubra,
"zadać sobie trud" - może oznaczać kupno a następnie studiowanie przewodnika do oznaczania ssaków...
przy odpowiednim podejściu do sprawy można wiele fajnych zwierząt obserwować w komfortowych gatunkach bez wiedzy tychże zwierząt o tym , że są obserwowane, czego przyklady znaleźć można i tu na forum, tylko, ze to tez są wszystko rzeczy oczywiste...
itp. itd...
nie chciałbym, żeby moja odpowiedź na Twoje uwagi przerodziła się w jakąś dłuższą dyskusję, bo dyskusja taka byłaby naprawdę bezprzedmiotowa - w gruncie rzeczy w tym, co napisałeś, można by doszukać się zakwestionowania zasadności jakichkolwiekobserwacji fauny w terenie.
rozumiem, że post był pisany w jak najlepszych intencjach, ale...
Uważam, że przenoszenie ptasiego "twitchowania" i tworzenie takiego podejsćia do przyrody czyli zaliczania kolejnych zobaczonych gatunków na grunt np. ssaków może wprowadzić wiele chaosu w życie tych zwierząt.
No niestety sporo ssaków prowadzi już nocny tryb życia żeby unikać spotkań z m.in. twitcherami
Nyctereutes napisał/a:
Jeśli nie chcesz czytać o obserwacjach dotyczących dzika, zająca itd to może w dziale ptaków powinniśmy zakazać pisania o bogatkach, ziębach, kosach, trznadlach itd?
A potem też o myszakach,coraz liczniejszych teraz błot.stawowych,często spotykanych pustułkach,krogulcach,jastrzębiach czy nawet bielikach (poza wiadomo jakim okresem czasem częściej widzę bieliki niż zajace).
Uważam, że przenoszenie ptasiego "twitchowania" i tworzenie takiego podejsćia do przyrody czyli zaliczania kolejnych zobaczonych gatunków na grunt np. ssaków może wprowadzić wiele chaosu w życie tych zwierząt.
No niestety sporo ssaków prowadzi już nocny tryb życia żeby unikać spotkań z m.in. twitcherami
Spotkań z takimi "złymi twitcherami" jak np. ja nocne ssaki przeważnie unikają, ale bardzo często nie są w stanie uniknąć spotkania z Tobą, o czym dowodnie świadczy duża ilość Twoich postów na forum, nierzadko okraszonych fotkami - ale to szczegół, a kto by się tam przejmował szczegółami, prawda?
Chcę też zwrócić uwagę, że ten (jak i mój poprzedni) post to riposta na off-topic - jeśli ktoś nie zauważył, to jest to temat o obserwacjach, więc o obserwacje poproszę
Założenie tego watkiu przez mikus.zet potwierdza ostatnie opinie wielu, że wrzucane, jako samodzielne posty, obserwacje zwierząt, które wymienił mikus.zet - to ŚMIECIE
Dla mnie ten proceder to po prostu nabijanie sobie postów przez gości
Niestety nie wróżę powodzenia tej tu inicjatywie, bo to rozdziela wątek ssaczy na więcej, niż 4 części włosa
Ratunek widzę w wyeliminowaniu obserwacji sarenek i zajączków.
_________________ Irlandia to Polska nad Atlantykiem, Polska to Eire nad Bałtykiem -:}
Założenie tego watkiu przez mikus.zet potwierdza ostatnie opinie wielu, że wrzucane, jako samodzielne posty, obserwacje zwierząt, które wymienił mikus.zet - to ŚMIECIE
Dla mnie ten proceder to po prostu nabijanie sobie postów przez gości
Niestety nie wróżę powodzenia tej tu inicjatywie, bo to rozdziela wątek ssaczy na więcej, niż 4 części włosa
Ja chcę powiedzieć że mnie ilość postów nie obchodzi..!
Ale ktoś musi coś pisać żeby był temat..!
Ja chcę powiedzieć że mnie ilość postów nie obchodzi..!
Ale ktoś musi coś pisać żeby był temat..!
Okej. To dziwię się, że szanowni koledzy nie piszą jeszcze o zoczonych bezpańskich psach i wałęsających się kotach. W sumie też ssaczki, co nie ? A jak ładnie by ssaczy wątek by podtrzymały Widzę niewykorzystane pokłady podtrzymania wątku ssaczego w tych psiakach i kocurkach )
_________________ Irlandia to Polska nad Atlantykiem, Polska to Eire nad Bałtykiem -:}
wczoraj gronostaj na wydmach koło Rewy (POM), aktywny o 13.30 w dzień, na stanowisku, o którym już wcześniej słyszałem - zauważylem, że mówienie o czarnej końcówce ogona u tego gatunku jest raczej nieprecyzyjne - w terenie uderzyło mnie to (i potem znalazłem tego potwierdzenie w literaturze), że mniej więcej połowa gronostajowego ogona jest przykopcona,
wcześniej tego dnia norka amerykańska koło Mrzezina - na fotce (ssak płynie w kierunku na lewo) widać ważną cechę u pływających norek: duża część ciała nad powierzchnią wody - u wydry na przykład wystaje z wody podobno tylko głowa (piszę "podobno", bo tylko raz widziałem wydrę i nie zwróciłem wówczas na tę rzecz uwagi)
WojtekP, chowasz jakiś uraz do mnie, to ma być zemsta? Jakiej jest jakości, to każdy czytający może ocenić, ja tylko napomknę, że w poście inicjującym ten wątek pisałem, ze bynajmniej nie interesują mnie tylko spotkania z rarytami, a jedynie ze zwierzętami spoza wąskiej listy kilku gatunków widywanych najczęściej - można to było przeczytać przed próbą błyśnięcia ironią.
Na przyszłość sugerowałbym też powstrzymać się od postów, które - jako, że są o niczym - są po prostu nieregulaminowe.
To potem będzie bober,wydra,gronostaje etc.Ale według mnie pisanie o 2 sarnach to przesada.Tylko że w wielu regionach taki szarak jest cholernie rzadki i nawet 1 to jest cuś.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum