Zależy jakie to były łosie, byk czy klępa? Możliwe, że jeden uciekał przed drugim, gdyż to mogła być klępa, która szykowała się do porodu i popędziła intruza, który miał jej zakłócić spokój. Szkoda, że nie przyjżałe się dokładniej osobnikom.
Owszem łosie wietnie pływaj? i nie jest to dla nich żadnym wysiłkiem, doskonale nurkuj? do około 5 metrów glębokoci. 8) Łosiolg
Pare informacji o stanie populacji łosi w Polsce znajdziecie tutaj. Wiadomoci pochodz? z sesji naukowej, która ma miejsce w Biebrzańskim Parku Narodowym.
Jeszcze o pływaniu łosi:
Nawet dłuższe dystanse pokonywane wod? nie powoduj? u łosi znacznego wysiłku. Sporód jeleniowatych podobno tylko renifer jest wytrwalszym pływakiem. A najdłuższe odcinki (te, które zaobserwowano) jakie łosie pokonywały płyn?c bez przerwy wynosiły kilkanacie km (przepływanie jezior albo zatok przymorskich), można więc powiedzieć że "sytuacja tego wymagała", w innym wypadku pewnie niekoniecznie by tak było.
a ja w kontekcie łosia powieszonego ostatnio w Wa-wie na płocie (i niestety umierconego w konsekwencji) polecam na dowód, że dziwniejsze zdarzenia maj? miejsce
to prawda - łosie bardzo lubi? wodę
w Ameryce północnej wchodz?c do wody czesto ratuj? się w ten sposób przed wilkami. ło - jeżeli zd?ży i w pobliżu jest woda - wchodzi do wody, tak, żeby mu sięgała do brzucha (wilk już nie ma gruntu) i czeka aż który do niego się zbliży. jakl jakis głupi wilk spróbuje zaatakować to ło szybko go zniechęca potężnym udezeniem łopat (ło w Am północnej może ważyć do 800 kg wiec strzał łopata jest chyba miertelny w tym przypadku).
sprytne bestie - musz? sobie jako radzić jak tam sa watahy po kilkanacie osobników
pozdrawiam
hmm...
A ja mylałem, że jak taki ło zanurzy łeb w wodzie to może się utopić.
Od małego słyszałem opowieci, że koń jak się np zapadnie na ł?ce czy wpadnie do rzeki to póki nie naleje mu się woda do uszu będzie dychał. A chwila zalania uszu jest jego końcem - czy słyszelicie podobne bzdety, czy to prawda?!
Moje pytanie zwi?zane z dotyczy ich poroża no ale może od pocz?tku.
Dane mi było przebywać na tegorocznych dożynkach, gdzie swoje stoisko miało też Koło Łowieckie.
Wród "trofeuf" był łeb łosia, tyle że poroże nie przypominało łosiowych łopat tylko takie "jelenie badyle" .
Jak to więc jest s? rejony kraju gdzie występuj? łosie tylko z jednymi rodzajami poroża których jest więcej Pytam bo owi jegomocie ze stoiska nie potrafili mi odpowiedzieć
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
Jak to więc jest s? rejony kraju gdzie występuj? łosie tylko z jednymi rodzajami poroża których jest więcej Pytam bo owi jegomocie ze stoiska nie potrafili mi odpowiedzieć
Łosie maj? różne rodzaje poroży np. poroża w formie widłaka, szóstaka, , półłopatacze czy łopatacze. Chyba trudno trafić na miejsce w kraju gdzie trafia się tylko jedna forma poroża. Za to wyróżnia się tereny o dominuj?cym( lub częstym) danym typie poroża.
Pytam bo owi jegomocie ze stoiska nie potrafili mi odpowiedzieć
no cózwidać nie trafiłe na myliwego a na wypychacza trofeów. Co do samego poroża - generalniw wygl?da to tak:
W wieku 3-4 miesięcy na kociach czołowych łoszaka (samiec) zaczynaj? się wykształcać możdżenie. Dopiero jednak w maju następnego roku roczniak nasadza pierwsze poroże. Z reguły jest ono niewielkie i zazwyczaj ma kształt tyk, długoci do 20 cm. W trzecim roku ło nasadza zazwyczaj poroże widłaka. Widłak jest powszechnie występuj?c? form? poroża u młodych łosi. (Poroże łosia w typowej formie łopatacza składa się z trzech częci: pni, łopat i pasnyków, natomiast poroże łosia w typowej formie badylarza składa się z rozgałęziaj?cych się pni tworz?cych pewn? liczbę krótszych lub dłuższych odnóg.) W czwartym i pi?tym porożu przyszły łopatacz wyraĽnie zaznacza charakter tej formy rosoch. W następnych latach poroże przybiera na masie i wymiarach, a na łopatach wzrasta liczba pasnyków. W wieku około 10 lat poroże osi?ga sw? szczytow? wielkoć, utrzymuj?c? się przez kilka lat. Nazwę poroża o liczbie odnóg poczynaj?c od trzech okrela się w ten sposób, że podwaja się liczbę pasnyków z tej łopaty na której jest ich więcej. Mamy więc ósmaki, dziesi?taki, dwunastaki itd.
mam nadzieję ze dobrze pamiętałem - generalnie - im ło starszy tym bardziej łopaciasty a mniej badylasty. Co do form - jak u innych ssaków to co żyje na południu mniejsze to co na północy wieksze - chociazby łosie z Skandynawii o kanadyjskich nie wspominaj?c
[ Dodano: 2005-08-30, 09:50 ]
Rey napisał/a:
Za to wyróżnia się tereny o dominuj?cym( lub częstym) danym typie poroża.
Czy aby na pewno? Czy po prostu na tych terenach brak jest osobników starszych i dlatego czeciej spotyka sie badylarze?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum